Millî Savunma Bakanlığı’ndan ‘kimyasal silah’ açıklaması

Millî Savunma Bakanlığı’ndan ‘kimyasal silah’ açıklaması

TSK’nin kimyasal silah kullandığı iddiaları yalanlandı.

Millî Savunma Bakanlığı, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın gündeme getirdiği PKK’ye karşı kimyasal silah kullanıldığı iddiasına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, “iddialar asılsız ve gerçek dışı” denildi.

Sosyal medyada paylaşılan ve hızla yayılan bazı görüntülerin ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) PKK’lilere karşı kimyasal silah kullandığı iddiaları gündeme gelmişti. HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden bir açıklama yaparak iddialara ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu.

‘ULUSLARARASI BİR HEYET İNCELEME YAPMALI’

Demirtaş, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

“Sosyal medyada PKK’lilere karşı kimyasal silah kullanıldığına dair görüntüler olduğunu avukatlarım aktardılar. Durumun tespiti için bağımsız, uluslararası bir heyetin bölgeye giderek inceleme yapması gerekir. Bunun koşulları sağlanmalıdır.

Bu görüntülere TBMM ve muhalefet sessiz kalamaz. Bunu sessizlikle geçiştirmek suçu onaylamaktır. Gerekçesi ne olursa olsun kimyasal silah kullanmak dünyanın her yerinde ağır bir suçtur. Böyle bir suçun açık sorumlusu, savaş politikasında sınır tanımayan AKP-MHP iktidarı olur.

‘İNSANLIĞA KARŞI SUÇLARDA ZAMAN AŞIMI YOKTUR’

Hiç kimse bir an bile aklından çıkarmasın ki, kimyasal silah kullanımı insanlığa karşı suçtur ve insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı yoktur. Böyle bir suç işleyenler, bağımsız yargı önünde mutlaka hesap vereceklerdir.”

Demirtaş’ın ardından bir açıklama yayınlayan Millî Savunma Bakanlığı, kimyasal silah kullanıldığı iddialarını yalanlandı. Açıklamada şöyle denildi:

‘ASILSIZ VE GERÇEK DIŞI’

“Terörle mücadeleyi lekelemek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarısına gölge düşürmek isteyen çevrelerce periyodik bir şekilde gündeme getirilen Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kimyasal silah kullanıldığına yönelik iddialar tamamen asılsız ve gerçek dışıdır.”