Milli Eğitim yeni kitap yayınladı: 'Köy Enstitüleri ahlaksızlık yuvası'

Milli Eğitim yeni kitap yayınladı: 'Köy Enstitüleri ahlaksızlık yuvası'

Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmenlere dağıtılan bir kitapta tarikatlar ve tekkeler övülürken Köy Enstitüleri'nin "ahlaksızlık yuvası" olduğu yazıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından kitaba yazılan önsözde ise "Alevilik bozuk zihniyettir" diyen Nurettin Topçu'dan alıntı yapıldı.

Berkay Sağol

AKP iktidarı eğitim alanına dönük gerici müdahalelerine bir yenisini daha ekledi. Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanarak öğretmenlere dağıtılan bir kitapta skandal ifadeler kullanıldı.

Kitapta, öğretmenlere tarikat ve tekke övücülüğü yapılırken, bu tip örgütlenmelerin "Türk örf ve adetlerine uygun" olduğu belirtildi. Tekkelerin topluma terbiye veren kurumlar olarak övüldüğü kitapta, bu odakların kapatılması da meyhaneler ve kahvehaneler hedefe konarak eleştirildi: "Eski çağlarda insanları bir araya getiren, onlara psikolojik ve sosyal terbiye veren bir yığın müessese vardı. Köylere varıncaya kadar teşkilatları uzanan tekkeler, din esasına dayanan terbiye müesseseleri idi. Hemen herkes bir tarikata, bir tekkeye, bir şeyhe mensuptu. Buralara, son derece sıkı bir disiplin altında giriliyordu. Esnaf loncaları da böyle idi. Batıda bu çeşit müesseseler devam etmekle beraber, onların yanı sıra, halk hayatını tanzim eden başka müesseseler de kuruldu. Türkiye'de eski tekkeler bozulduktan ve kapatıldıktan sonra, o pis kahvehane ve meyhanelerin dışında insanları bir araya getiren ve onlara sosyal terbiye veren müessese kalmadı. 

'KÖY ENSTİTÜLERİ AHLAKSIZLIK YUVASI'

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Egitim Bilimleri Sosyal Araştırmalar Derneği (EBSAD) isimli kurumun da danışman olduğu kitapta, yatılı okullarda okuyan öğrenciler ailelerinden kopmakla ve bozulmakla itham edilirken, yetiştirdiği öğretmenlerle Anadolu aydınlanmasına ve okuma-yazma oranının artmasına büyük katkıları olmuş Köy Enstitüleri de karalandı. "Milletin milyonlarca para harcayarak açtığı yatılı okullara, bilhassa dikkat edilmelidir. Buralarda okuyanlar, aile çevresinden daha da koptukları için bozulmaya çok müsaittirler. Şehirlerden uzak yerlerde kurulmuş eski köy enstitülerinin, kötü hocalar elinde bir ahlaksızlık yuvası haline geldikleri unutulmamalıdır." ifadeleriyle  binlerce öğretmen yetiştiren Köy Ensitütüleri karalandı.

'ALEVİLİK BOZUK ZİHNİYET' DİYEN GERİCİ ÖNSÖZ'DE

Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan tarafından yazılan Önsöz'de ise öğretmenlere, "Peygamber'in yolunun yolcusu" olmaları tavsiye edildi. "Türkiye'nin Maarif Davası" isimli kitabında Alevilik için "bozuk zihniyet" ifadelerini kullanan ve tarikatları övüp Aleviliği aşağılayan Nurettin Topçu'dan alıntı yapılarak başlayan Önsöz'de öğretmenlere kitabın her hafta bir bölümünü okumaları ve öğretmenler odasında tartışmaları söylendi.

DAHA FAZLA