'Milletvekili transferi' konusunda MHP'nin iki önerisi var, AKP netleşmedi'

'Milletvekili transferi' konusunda MHP'nin iki önerisi var, AKP netleşmedi'

Haziran ayıyla birlikte siyasette sert tartışmaların yaşanacağı bir döneme girileceğini söyleyen Selvi, ilk gündemlerin CHP’nin İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devredilmesi ve meslek örgütlerinin seçim sisteminin değiştirilmesi olduğunu öne sürdü.

İleri Haber

Yandaş Abdülkadir Selvi, AKP ve MHP’nin ortak çalışma yürüttüğü ‘milletvekili transfer’ düzenlemesinin ayrıntılarını yazdı. AKP’nin görüşlerinin henüz netleşmediğini belirten Selvi, “Partisinden istifa eden milletvekilinin dönem sonuna kadar bağımsız olarak devam edemeyeceği”, bir parti Meclis’te grup kuracak sayıda toplu milletvekili transferi yapamayacağı” başlıkları üzerinde durulduğunu ifade etti.

Hürriyet gazetesi yazarı yandaş Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde “Milletvekili transferine formül” isimli bir yazı kaleme aldı. Haziran ayıyla birlikte siyasette sert tartışmaların yaşanacağı bir döneme girileceğini söyleyen Selvi, ilk gündemlerin CHP’nin İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devredilmesi ve meslek örgütlerinin seçim sisteminin değiştirilmesi olduğunu öne sürdü.

‘TTB’DE TORBAYA GİRERSE ŞAŞIRMAM’

Selvi, şu ifadeleri kullandı:

“Barolar ve meslek kuruluşlarıyla ilgili yasal düzenleme belirli bir aşamaya geldi. Sadece tekli mi, çoklu mu sisteme geçileceğine karar verilecek. Yoksa seçimlerde çarşaf liste değil, nispi temsil olması konusunda anlaşmaya varıldı. Ha bu arada, pandemi sürecinde ‘Türk Tabipleri Birliği kurtuldu’ demiştim ama kulağıma farklı söylentiler geldi. Türk Tabipleri Birliği de torbaya girerse şaşırmam.”

SARAY İTTİFAKINDA ‘MİLLETVEKİLİ TRANSFERİ’ GÖRÜŞMELERİ

Son dönemde gündemde sıkça tartışılan ‘milletvekili transferi’ konusuna da yazısında yer veren Selvi, AKP ve MHP arasında çalışmaların sürdüğünü, MHP’nin iki maddelik bir öneri sunduğunu, AKP’nin önerilerinin ise henüz netleşmediğini ancak 4 başlık üzerinde durulduğunu belirtti.

Selvi’nin yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

"Milletvekili transferini engellemeye dönük MHP’nin iki maddelik bir önerisi olduğu söyleniyor.

AK PARTİ VE MHP’NİN ÖNERİLERİ

1) Partisinden istifa eden milletvekili 1 yıl süreyle bağımsız kalır.

2) Seçimlere 1 yıl kala bir siyasi partiden diğerine milletvekili geçişi olamaz.

AK Parti’nin bu konudaki önerileri netleşmedi. Ancak 4 başlık üzerinde durulduğu ifade ediliyor.

1) Bir milletvekili partisinden istifa edip başka bir partiye geçtikten sonra partisine tekrar geri dönemez.

2) Partisinden istifa eden milletvekili 6 ay içinde başka bir partiye geçemez.

3) Bir parti Meclis’te grup kuracak sayıda toplu milletvekili transferi yapamaz.

4) Partisinden istifa eden milletvekili dönem sonuna kadar bağımsız olarak devam eder."

‘ERKEN SEÇİMDE ERDOĞAN’IN GÖREV SÜRESİ 3 YIL GERİYE ÇEKİLİR’

Erken seçim tartışmalarına da değinen Selvi, AKP kulislerinde böyle bir hazırlık yapıldığına dair belirti görmediğini iddia etti. Selvi, “Ayrıca başkanlık sistemine göre erken seçime gidilse Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev süresi de 3 yıl geriye çekilmiş olacak” dedi.

“İKTİDAR kulislerini yokluyorum, erken seçim hazırlığı yapıldığına dair bir belirti görmedim. Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti teşkilatı ile bayramlaşmasında, “2023 seçimlerine kadar yoğun gayret içinde olmalıyız” dedi. Türkiye’yi seçimlere götüren Devlet Bahçeli’den de böyle bir işaret gelmedi. Ayrıca başkanlık sistemine göre erken seçime gidilse Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev süresi de 3 yıl geriye çekilmiş olacak.”