Millet İttifakı'nın 'Ortak Mutabakat Metni' açıklandı

Millet İttifakı'nın 'Ortak Mutabakat Metni' açıklandı

Altılı Masa liderleri, seçim beyannamesi niteliğindeki “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”ni kamuoyuna duyurdu.

Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni, bugün; altı siyasi parti genel başkanının katıldığı toplantıda açıklandı. “Hukuk, Adalet ve Yargı” başlığı altında açıklanacak Ortak Mutabakat Metni, 9 ana başlık altında 2 binin üzerinde yeni düzenlemeyi içeriyor. 

Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni açıklayacağı toplantı saat 11.45'te ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde liderlerin salona gelmesiyle başladı. Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nin videolarla desteklenen tanıtımının ardından liderler sahneye davet edilecek. Genel başkanlar “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”ni törenle imzalayacak.

Altı partinin temsilcileri, Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıklıyor:

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: 

"Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni bugün milletimizle paylaşıyoruz. Kontrolsüz güç, güç değildir; felakettir. Millet İttifakı, bu ucube sistem yerine kuvvetler ayrılığını tesis eden Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem diyor.

Yasam reformuyla Meclis'in faaliyetlerinde çoğulculuğu sağlayacağız. Kanun yapım süreçlerini demokratikleştireceğiz. Bütçe hakkı TBMM'nin devredilmez bir yetkisi olacak. Meclis'te kesin hesap komisyonunu kuracağız. Yürütme reformuyla cumhurbaşkanının 7 yıl için sadece bir dönem seçilmesi kuralını getirerek tarafsızlığını güvence altına alacağız.

Seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz. Siyasi partilere kapatma davası için TBMM'nin iznini zorunlu hale getireceğiz. Basın özgürlüğünü sağlayacağız. Yerel yönetimler reformunu hayata geçireceğiz. Seçimle gelenin seçimle gitmesini güvence altına alacağız. Muhtarlık Temel Kanunu'nu çıkaracağız. Kamuya personel alımında mülakat uygulamasına son vereceğiz. Üst düzey yönetimlerde kadın yöneticilerin sayısını artıracağız.

TBMM'de Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu kuracağız. Zaman aşımını kaldıracağız, bu suçları asla af kapsamına almayacağız. Pazarlık usulüyle yapılmış tüm ihaleleri geriye doğru tahkik edeceğiz. Kamu İhale Kanunu'nu Avrupa Birliği normalarına uygun hale getireceğiz."

DEVA Partisi'nden İbrahim Çanakçı:

"Temel hedefimiz Türkiye ekonomisi üretken, rekabet gücü yüksek ve tek bir vatandaşımızı dahi yatağa aç göndermeyen bir yapıya kavuşturmaktır.

Enflasyonu iki yıl içinde kalıcı olarak tek haneye düşüreceğiz. Hayat pahalılığını sonlandıracağız. Ortalama büyüme hızını yüzde 5'e çıkaracak, dolar cinsinden kişi başına milli gelirimizi en az iki katına yükselteceğiz. Aşırı yoksulluğu sonlandıracağız.

128 milyar dolar olarak bilinen arka kapı döviz satışlarının takipçisi olacağız. Kur Korumalı Mevduat'ta yeni hesap açmayacak, mevcut hesapları vadeleri sonunda kapatacağız.

İktidara gelir gelmez cumhurbaşkanına bağlı Durum ve Hasar Tespit Komisyonu oluşturacağız. İtibar gerekçesiyle yapılan tüm gereksiz harcamalara son vereceğiz. Cumhurbaşkanlığı'nı Çankaya Köşkü'ne taşıyacağız. Cumhurbaşkanlığı'na bağlı saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız.

İmar rantlarını kapsamlı ve etkili bir biçimde vergilendireceğiz. Vergi cennetleri üzerinden vergi kayıplarına son vereceğiz.

Sermaye piyasasına güveni sarsan manipülasyon mücadele edeceğiz. Gençlerin istihdamına yönelik sertifika geliştireceğiz. Kadın ev işçilerinin iş kanununa tabii olmasını sağlayacağız."

Demokrat Parti'den Bülent Şahinalp:

"Beyin göçünü engellemek için eğitim sistemimiz özgürlük olması için adımlar atacağız. Akademisyenlerin özlük hakları ve gelirlerinde iyileştirmeler yapacağız.Üniversitelerin araştırma şartları ve imkanlarını iyileştireceğiz.

Firmaların e-ticaret, sanal mağaza, kişiselleştirilmiş ürünler gibi alanlarda becerilerini destekleyeceğiz. Kadın ve genç girişimciliğine yönelik özel destek paketleri hazırlayacağız.

Bilişim ve Yenilikçilik Bakanlığı'nı kuracağız. Yapay zeka etik kurulunu oluşturacağız. Vatandaşlarımızın her yerde güvenli, hızlı, ucuz ve sansürsüz internete erişimini sağlayacak, internet erişiminin üzerindeki vergileri indireceğiz. Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi dijital cihazlar üzerindeki vergi yükünü azaltacağız. 6-25 yaş arasındaki tüm öğrencilerimize ve gençlere aylık 5 GB internete bedava erişim sağlayacağız.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda idari pozisyonlara liyakatli atamaların yapılmasını esas alacağız. Devlet okullarındaki öğrencilerimize ücretsiz süt, su ve öğlen yemeği vereceğiz.

Sınav güvenliğini mutlaka sağlayacağız. Orta öğrenime geçişlerde sınav odaklı değil süreç odaklı bir sistemi geliştireceğiz. LGS sınavını süreç içinde tamamen kaldıracağız. Üniversiteye girişte yılda bir defa yapılan sınav yerine çoklu sınav imkanı sunacağız.

Yükseköğrenime bütçeden daha fazla tahsis edeceğiz. Üniversite arazilerini ranta kurban ettirmeyeceğiz. KYK burslarını yeni bir anlayışla ele alacağız, dağıtım süreçlerini şeffaf bir hale getireceğiz. Öğretmen atamalarında mülakatı kaldıracağız."

Gelecek Partisi'nden Feridun Bilgin:

"Tarımda indirimli elektrik tarifesi uygulayacağız. Ziraat Bankası'nı tekrar çiftçinin bankası yağacağız. Hasat dönemi ve hasat öncesinde ithalata izin vermeyeceğiz. Topraktan sofraya gıda güvenliğini sağlayacağız.

Sanayi üretimi ve ihracatını ileri teknolojiye dayanan bir yapıya dönüştüreceğiz. Savunma sanayimizi çok daha iyi bir noktaya taşıyarak ülkemizin dışa bağımlılığına son vereceğiz.

Ticaret Bakanlığı'nı Esnaf ve Ticaret Bakanlığı şeklinde yeniden yapılandıracağız.

Kanal İstanbul Projesi'ni göreve başladığımız gün iptal edeceğiz. Bugüne kadar yapılan iş ve işlemleri teknik olarak düzenleyeceğiz. Atatürk Havalimanı'nı yeniden uçuşa uygun hale getireceğiz.

Yeni bir turizm kanunu çıkaracağız. Sanatçı Dayanışma Merkezleri kuracağız. Kütüphaneleri 7/24 teknolojik altyapı imkanı ile güçlendireceğiz. Yeşil ekonomiye geçiş programını yürürlüğe koyacağız. Tek kullanımlık plastikleri kademeli olarak kaldıracağız.

Şehircilik ve Afet Yönetimi Bakanlığı'nı kuracağız. Merkezi ve yerel yönetimin iş birliğinin sağlanacağı, mülkiyet hakkının ihlal edilmeyeceği kentsel dönüşüm yasası çıkaracağız."

İYİ Parti'den Ümit Özlale:

"Devlet okullarında okuyan bütün çocuklarımıza bedava kahvaltı ve öğle yemeği vereceğiz. Çocukların şiddet, cinsel istismar sömürüsüne karşı her türlü tedbiri alacağız.

Vatandaşla hak temelli bir dayanışma ilişkisi kuracağız. Daha uzun süre çalışanın daha fazla emekli aylığı almasını sağlayarak hakkaniyet ilkesini gözeteceğiz.

Çocuk işçi çalıştırılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. İşsizlik Sigortası fonu'nun amaç dışı kullanılmasının önüne geçeceğiz.

TOKİ asıl görevine geri dönüp sadece sosyal konut üretecek. Üniversite öğrencilerimizin barınma sorununu çözüceğiz. Öğrencilerimizin ne olduğunu belirsiz vakıfların, derneklerin yurtlarında kalmaya mecbur bırakmayacağız.

Türkiye'de artık bir ilaç krizi yaşanmayacak. İlaç krizine son vereceğiz.

Bütün uluslararası sözleşmelere geri dönüyoruz. Çünkü biliyoruz ki 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır.'

İktidarımızda çetelerle boy boy fotoğraf çektiren bir İçişleri Bakanı olmayacak."

Saadet Partisi'nden Sabri Tekir:

"'Yurtta Barış Cihanda Barış' Biz bu prensibin dış politikamızda temel esas olarak kullanılmasını her zaman benimseyeceğiz.

Dışişleri Bakanlığı'na eleman alımını objektif, siyasi tercihlerden uzak, liyakate dayalı kapsamlı bir sınav sistemiyle yapacağız. 2014 Geri Kabul Anlaşması ile 2016 Mutabakatı'nı gözden geçireceğiz.

NATO bünyesindeki katkılarımızı rasyonel ve ulusal çıkarlarımıza uygun bir şekilde sürdüreceğiz.

Ortadoğu bölgesindeki ülkelerin bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüklerine saygılı olacağız. Bu ülkelerin içişlerine karışmayacak, aralarındaki sorunlarda taraf tutan bir ülke değil, çözümleri kolaylaştıran bir ülke olacağız.

Ordumuzun istihbarat, keşif, vurucu gücü ve diğer operasyonel yeteneklerini güçlendireceğiz. Kuvvet komutanlıklarını yeniden Genelkurmay Başkanlığı'na bağlayacağız. Yurt dışına kaçan teröristlerin iadesi çalışmasını etkinleştireceğiz.

Göç ve sığınmacılarla ilgili politikalara ilişkin, Göç İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere sığınmacılarla ilgili kurumları yeniden yapılandıracağız. Göç konusunda ülkemizin tampon bölge, tampon ülke haline getirilmesine asla izin vermeyeceğiz.

Gayrimenkul, devlet borçlanma senedi, yatırım fonu satın alınması ya da döviz cinsi mevduat ya da bireysel emeklilik hesabı açılması karşılığında Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı verilmesi uygulamasına son vereceğiz. Sığınmacıların mahalle, ilçe ve il bazında kontrolsüz yoğunlaşmalara erişmesine asla izin vermeyeceğiz. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin güvenli ve iç hukukumuz ile uluslararası hukuka göre mümkün olan en kısa süre içerisinde ülkelerine geri dönmelerini sağlayacağız."

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NE DAİR BAŞLIK YOK

Millet İttifakı'nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde "hukuk, kamu yönetimi, adalet ve yargı, şefaflık ve denetim, eğitim ve öğretim, yolsuzlukla mücadele, sosyal politikalar, dış politika, savunma, yenilikçilik, bilim, güvenlik ve göç politikaları, sektörel politikalar" gibi başlıklar yer alırken, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir gece yarısı verdiği kararla feshettiği İstanbul Sözleşmesi'ne dair herhangi bir başlığa yer verilmemesi dikkat çekti.

“Hukuk Adalet ve Yargı”, “Kamu Yönetimi”, “Yolsuzlukla Mücadele, Şeffaflık ve Denetim”, “Ekonomi, Finans ve İstihdam”, “Bilim, AR-GE, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm”, “Sektörel Politikalar”, “Eğitim ve Öğretim”,  “Sosyal Politikalar”, “Dış Politika, Savunma, Güvenlik ve Göç Politikaları” başlıkları altında toplanan Ortak Mutabakat metninde öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

HUKUK, ADALET VE YARGI

Etkin ve katılımcı bir yasama, istikrarlı, şeffaf ve hesap verebilir bir yürütme, bağımsız ve tarafsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem için Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçeceğiz.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni doğrultusunda yapılması gereken anayasal ve yasal değişiklikleri ivedilikle hayata geçireceğiz.

Bir yasama yılında en az 20 gün, gündemi muhalefet tarafından belirlenen genel görüşme açılabilmesini sağlayacağız.

Devlet sırrı ve ticari sır kavramlarını, Meclis’in bilgi edinme ve denetim yetkilerini engellemeyecek şekilde yeniden tanımlayacağız.

Milletlerarası sözleşmelerden geri çekilme yetkisinin Meclis’e ait olduğunu anayasal güvence altına alacağız.

TBMM’de başkanı ana muhalefet milletvekilleri arasından seçilen Kesin Hesap Komisyonu kuracağız.

‘CUMHURBAŞKANININ 7 YIL SÜREYLE BİR DÖNEM SEÇİLEBİLMESİ’

Kanunlar üzerinde tanınan veto yetkisini kaldırarak Cumhurbaşkanına sadece ‘geri gönderme yetkisi’ tanıyacağız.

Cumhurbaşkanının 7 yıl süreyle bir dönem seçilebilmesine, seçildikten sonra partisi ile ilişiğinin kesilmesine ve görev sonrasında aktif siyasete dönmemesine ilişkin düzenleme yapacağız.

Olağanüstü hal kararnamelerine son verecek, OHAL süresini altı aldan iki aya düşüreceğiz.

Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde iki farklı kurul oluşturacağız.

‘OHAL KHK'LERİNDEN KAYNAKLANAN MAĞDURİYETLERE SON VERECEĞİZ’

Çoklu baro sistemine son vereceğiz.

Tutuklamanın istisna olması ilkesinin titizlikle uygulanması için gerekli tedbirleri alacağız.

Düşünce, kanaat ve ifade hürriyetlerini güçlendireceğiz.

Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerinden kaynaklanan mağduriyetlere son vereceğiz.

‘SEÇİM BARAJINI YÜZDE 3’E DÜŞÜRECEĞİZ’

Seçim barajını yüzde 3’e düşüreceğiz.

Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davaların açılmasında TBMM’nin iznini zorunlu hale getireceğiz.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE, ŞEFFAFLIK VE DENETİM

TBMM’de ‘Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’ kuracağız.

Yolsuzluktan elde edilen ve yurt dışına kaçırılan gelirleri ülkemize geri getirecek, bu çerçevede ‘Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi’ni kuracağız.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarına tam uyum sağlayacak ve ülkemizi ‘gri listede’den çıkaracağız.

Vergi cennetleri listesini ve kara paranın aklanması aracı olarak kullanılmasını engelleyeceğiz.

Siyasi Etik Kanunu’nu çıkaracak, TBMM bünyesinde Siyasi Etik Komisyonu kuracak, Grubu bulunan siyasi partiler bünyesinde siyasi etik kurulları oluşturulmasını düzenleyeceğiz.

KAMU YÖNETİMİ

Türkiye Varlık Fonu’nu kapatacağız.

Bakan yardımcılıkların kaldırıp, müsteşarlık sistemini kuracağız.

Yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz.

CUMHURBAŞKANLIĞI BÜNYESİNDEKİ DENETLEYİCİ KURUMLAR

Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki kurulları ve ofisleri lağvederek görev ve yetkilerini ilgili bakanlık ve kurumlara devredeceğiz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı olarak yapılandıracağız.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı İklim, Çevre ve Orman Bakanlığı şeklinde yapılandıracağız.

Şehircilik ve Afet Yönetimi Bakanlığı kuracağız.

Hazine’yi Maliye Bakanlığı’ndan ayıracak ve ayrı bir bakanlık şeklinde yapılandıracağız.

Ticaret Bakanlığı’nı Esnaf ve Ticaret Bakanlığı şeklinde yapılandıracağız.

Bilişim ve Yenilikçilik Bakanlığı kuracağız.

Strateji ve Planlama Teşkilatı kuracağız.

Bakan Yardımcılarını kaldırıp müsteşarlık sistemini kuracağız.

Bakanlıklarda belirli konularda sorumlu birden fazla müsteşar atanmasını mümkün hale getireceğiz.

Düzenleyici ve Denetleyici kurumların idari ve mali bağımsızlıklarını sağlayacak, yürütmenin müdahalelerine karşı koruyacağız.

Düzenleyici ve Denetleyici kurumlarda liyakat, şeffaflık, tarafsızlık, çoğulculuk, hesap verilebilirlik ve ulaşılabilirlik ilklerini esas alacağız.

Kurumlara yapılacak atamalar ile kurumların denetiminde TBMM’nin daha belirleyici ve etkin olmasını sağlayacağız.

Düzenleyici ve Denetleyici kurumlarda çalışanların düzenledikleri sektörlerdeki kuruluşların yönetim kurullarında görev almalarını önleyeceğiz.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na üye seçim yöntemin çoğulculuğu sağlayacak şekilde değiştirecek, kurulun tarafsızlığını ve özerkliğini güvence altına alacağız. 

SPK’nın yetkilerini artıracak sermaye piyasalarında manipülasyon ortamının oluşmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu’nu kuracağız.

Türkiye Şeker Kurumu’nu kuracağız.

EKONOMİ, FİNANS VE İSTİHDAM

Yeşil dönüşümü ve dijital devrimi merkezine alan sürdürülebilir ve kapsayıcı bir kalkınma stratejisiyle ve yatırım, istihdam, verimlilik ve teknoloji eksenli bir dönüşümle Türkiye’yi “Orta Gelir Tuzağından” kurtarıp, “Yüksek Gelirli Ülkeler” arasında sağlam ve kalıcı bir konuma getireceğiz.

Enflasyon, iki yıl içinde düşük tek haneye kalıcı bir biçimde indireceğiz.

Beş yılın sonunda dolar cinsinden kişi başına milli gelirimizi en az iki kadına çıkaracağız.

Türk lirasına yeniden itibar ve istikrar kazandıracağız.

2018 sonrasında yeniden gündeme gelen aşırı yoksulluğu sıfırlayacağız.

Merkez Bankası bağımsızlığına müdahaleye ve yetki sorumluluk çatışmasına yol açan, hiçbir işlevselliği bulunmayan Finansal İstikrar Komitesi’ni kaldıracağız.

Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımındaki uçak sayısını azaltacağız.