Millet Bahçesi için kurum kreşleri kapatılıyor

Millet Bahçesi için kurum kreşleri kapatılıyor

CHP Hatay Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyesi Av.Suzan Şahin, 22 bin personeli bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Atatürk Kültür Merkezi alanında bulunan kurum kreşinin, Atatürk Kültür Merkezi alanının millet bahçesine dönüştürülmesi gerekçesiyle kapatıldığını eleştirerek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

İleri Haber

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin 22 bin personeli bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tek kreşi olan, Atatürk Kültür Merkezi alanında bulunan kreşin, Atatürk Kültür Merkezi alanının Millet Bahçesi'ne dönüştürülmesi gerekçesiyle kapatılması ve bakanlık personeline diğer kamu kurum ve kuruluşlarının kreşlerinden faydalanmaları konusundaduyuru yapılması sonrası konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Şahin yaptığı açıklamada, ‘‘657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 191. maddesinde “Devlet memurları için lüzum ve ihtiyaç görülen yerlerde çocuk bakımevi ve sosyal tesisler kurulabilir” ifadesine rağmen kamu kurumları ve yerel yönetimlere ait kreşler kapatılmakta, özel sektöre devredilmekte ya da ücretleri sürekli olarak artırılarak hizmetten yararlanılmasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca maliyet gerekçesiyle kreşler sosyal tesis kapsamına alınıyor vebu bahaneyle ödenek ayrılmıyor.Kamuda çocuk bakım hizmetlerinin niteliği düşük kalıyor. AKP/Saray hükümeti, devletin kendi memuruna kanunla tanıdığı hakkı gasp ediyor’’ dedi.

2004 yılında 419 olan kamu kreşi sayısınınresmi verilere göre 2016 yılı itibarıyla 56’ya gerilediğini ve bu rakamınher yıl daha daazaldığının altını çizen Şahin,‘‘2016 yılından sonra kaç kreş olduğuna dair veriler ise kamuoyu ile paylaşılmamakta. Önceki Aile, Sosyal Politikalar Bakanları tarafından “Tüm kamu ve kuruluşlarda kreşlerin açılmasının takipçisi olacağız” söylemine rağmen gelinen süreçte kamuya ait kreşler tek tek kapatılmaktadır. 22 bin personeli olan ve tek kreşi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür Merkezi alanının millet bahçesine dönüştürülmesi gerekçesiyle AKM içinde yer alan kreşini kapatarak personeline diğer kamu kurum ve kuruluşlarının kreşlerinden faydalanmaları konusunda duyuru yolladı. Millet bahçesi yapmak için başka yer bulunamadı mı da kurum elinde olan tek kreşi kapatıyor. AKP zihniyeti, kadınlar çalışmasın, evinde oturup çocuk baksın istiyor! Bu kararlar ülke ekonomisine katkı sağlayan, ekonomik özgürlüğü olan kadınların birey olma hakkının elinden alınmasına yönelik bilinçli alınan ve toplumun sinir uçlarını okşayan kararlardır.Türkiye’de işçiden memura, öğrenciden, çiftçiye kadar herkes kanunlarla kazandığı hakların AKP/Saray hükümeti tarafından hiçe sayılmasıyla mağdur oluyor. Türkiye Cumhuriyet’i tarihinde bu kadar kanun tanımaz bir hükümet hiç olmamıştı.’’ ifadelerini kullandı.

CHP’li Şahin’in konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sorduğu sorular şöyle;

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda kaç kadın çalışan vardır?

Bakanlığınıza bağlı kaç kreş vardır? Kreşler çalışanlar için ulaşılabilir konumda mıdır? Nitelikli ve çalışanlarınız için ulaşılabilir yeni kreş açılması yönünde çalışmanız var mıdır?

Bakanlığınızda çalışan kadınlara çocuk bakımı için destek ödemesi yapılıyor mu? Yapılıyorsa kaç kadın çalışana ne kadar ödeme yapılmaktadır?

Bakanlığınıza bağlı tek kreşin kapatılma gerekçesi nedir? Kreşin bulunduğu alanı değiştirmek yerine millet bahçesi için başka uygun bir alan bulunamamış mıdır?

Kapatılan kreş yerine Bakanlığa yakın, nitelikli yeni kreş/kreşler açılacak mıdır?

Bakanlık personelinin kreşin kapanması nedeniyle başka kurumların kreşlerinden faydalanmaları konusunda duyuru yapılmıştır. Diğer kamu kurumlarının kreşleri yeterli midir? Bakanlığınız personeline öncelik tanınacak mıdır? Diğer kamu kurumlarının kreşlerinin yeterli kapasitesi var mıdır?

DAHA FAZLA