Milis yapılanma HÖH yeni KHK ile sokağa inme olanağı mı bulacak?

Milis yapılanma HÖH yeni KHK ile sokağa inme olanağı mı bulacak?

Milis yapılanma Halkın Özel Harekatı’nı meclis gündemine taşıyan HDP’li Beştaş, “Dernek üyelerinin silahlı olması ve son getirilen KHK’de yer alan hukuki, idari, mali ve cezai sorumsuzluğa ilişkin düzenleme HÖH ve benzeri yapılanmalara diledikleri vakit silah kullanma ve sokağa inme olanağı mı sunmaktadır?” Sorusunu yöneltti.

Tuğba Özer

İleri Haber’in gündeme getirdiği ve kamuoyunda büyük tepkilere neden olan Halk Özel Harekatı (HÖH) ikinci kez Meclis gündemine taşındı.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş resmiyette ‘dernek' olan bu yapılanmayı İçişleri Süleyman Soylu’ya sordu. Beştaş "Son çıkarılan 696 Sayılı KHK ile  HÖH ve benzer yapılanmaların diledikleri vakit sokağa inmesine imkan sunmaktadır?" diye sordu.

Beştaş önergesinde, “Derneğin başkanı olarak ifade edilen Fatih Kaya kimdir? Fatih Kaya’nın IŞİD ile bağlantısı nedir?” dedi.

HÖH, daha önce de CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından Meclis gündemine taşınmıştı.

DERNEĞİN BAŞKANINDAN CİHAD AÇIKLAMALARI 

Derneğin Başkanı Fatih Kaya isimli şahsın cihad ve Erdoğan hakkındaki açıklamaları şöyleydi:

“Bunun bir cihad olduğunu insanların bilmesi gerekiyor. Baş komutan Recep Tayyip Erdoğan bizlere meydanlarımızı terk etmememizi söyledi. İster 1 hafta ister 1 sene ister hiç fark etmez normal yaşantımıza da devam ederek buradaki tüm arkadaşlarımızla birlikte nöbetimize devam ediyoruz. Allah ömür verdiği sürecede devam edeceğiz. Keşke herkes bunun bilincine varabilse. Cihad kolay kolay ilan edilmez. 

‘ERDOĞAN CİHAD İLAN ETTİ’

Devletimizin başı, başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan bizlere cihad ilan etti. Bizler bunun farkındayız Rabbime şükürler olsun. Şunu da o gafiller, o hainler şunu iyi bellesin; bize sadece sokaklara inin denildi, bizlere sokaklara inin de sokakları onlardan temizleyin denmeseydi biz şu an sizinle Afrika'da röportaj yapıyor olurduk.  Bunun bilincine varmaları lazım. Bizler Elhamdülillah Osmanlı'nın torunlarıyız.”


'SİLAH İLE VERDİKLERİ POZ KAYGILARI ARTIRIYOR’

Önergede, “Dernek üyelerinin silahlı oldukları ve silahları ile verdikleri pozların sosyal medyada yayıldığı hakeza ulusal televizyon kanallarında bu konuda haber yapıldığı da bilinmektedir. Dernek üyelerinin silahlı olması ve silahla verdikleri pozlar kamuoyunca tehdit olarak algılanmakta ve kaygıları artırmaktadır” ifadelerine yer verildi.

IŞID İLE BAĞLANTISI NEDİR?

Soylu’nun yanıtlaması talebiyle yöneltilen sorular şöyle:

-HÖH adı altında kurulan bu dernekten haberdar mısınız?

-Dernek hakkında kamuoyunda çıkan haberleri takip ettiniz mi? 

-Dernek hakkında çıkan haberlerin ardından Derneği incelettiniz mi?

-Derneğin yönetim kurulu üyeleri kimlerdir? 

-Derneğin kaç üyesi bulunmaktadır? Üyelerin kim oldukları tespit edilmiş midir?

-Dernek hangi illerde faaliyet göstermektedir?

-Derneğin başkanı olarak ifade edilen Fatih Kaya kimdir? Fatih Kaya’nın IŞİD ile bağlantısı nedir? Bu konuda çıkan haberler doğru mudur? Şayet doğru ise IŞİD ile bağlantısı olduğu halde neden ve ne şekilde paramiliter bir örgüt olduğu bilinen HÖH adındaki derneğe başkan yapılmıştır?

FAALİYETLERİ İNCELENDİ Mİ?

-Derneğin faaliyetleri incelenmiş midir?

-Dernek hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır/başlatılacak mıdır? Şayet halihazırda bir soruşturma başlatılmadıysa neden? Dernek hakkında soruşturma başlatılmama gerekçesi dernek üyelerinin hükümet partisi sempatizanları olması mıdır?

-AKP’ye üye olan kimseler arasında aynı zamanda HÖH’e üye olanlar var mıdır? Şayet var ise kaç kişidir ve kimlerdir?

-Dernek üyeleri neden kendilerini AKP’ye yakın kimseler olarak tanıtmaktadırlar?

-Paramiliter bir yapılanma oluşturulma gerekçesi nedir? Bu yapının hükümetiniz ile bağlantısı var mıdır?

-Son çıkan KHK’de “darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden” kişilerin, “fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu olmayacağı” hususu yer almakta olup bu düzenleme HÖH ve benzeri paramiliter yapılanmalar için mi çıkarılmıştır? KHK’nin ilgili düzenlemesi HÖH ve benzeri paramiliter yapılanmaların işleyecekleri suçların yasal dayanağa kavuşturulması mı amaçlanmıştır?

-Kolluk kuvvetleri artık yetersiz olduğu için mi paramiliter yapılanmaların önü açılmaktadır?

-Bu tür paramilter yapılanmaların tehlikeli ve telafisi imkânsız mağduriyetlere neden olacakları neden değerlendirilmemiştir?

-Dernek başkanının cihad kapsamında ifade ettiği sözleri ve tehdit niteliğindeki söylemleri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır/başlatılacak mıdır?

-Dernek üyelerinin tamamı neden silahlıdır? Silahları hangi amaçla ve ne şekilde temin etmişlerdir? 

-Dernek üyelerinin silahlı pozlarını yaygın bir biçimde sosyal medyada paylaşmaları bir tür tehdit midir? 

DERNEK ÜYELERİNİN SİLAH KULLANMASI NE ZAMANDAN BERİ YASAL?

-Dernek üyelerinin silahlanması ne zamandan beri yasal ve meşrudur?

-Dernek üyelerinin silahlı olması ve son getirilen KHK’de yer alan hukuki, idari, mali ve cezai sorumsuzluğa ilişkin düzenleme HÖH ve benzeri yapılanmalara diledikleri vakit silah kullanma ve sokağa inme olanağı mı sunmaktadır?

-Derneğin söylem ve önerileri ülkeyi derin bir çatışma ortamına taşımıyor mu? Neden açıkça gelen büyük bir tehlikeye ilişkin önlem alınmıyor?