Milas'taki maden projesi için 2 ÇED başvurusu

Milas'taki maden projesi için 2 ÇED başvurusu

Milas'ta yapılmak istenen mermer ocağı için proje sahibi şirket başvuru yaptı.

ÇED yönetmeliğine göre 25 hektara kadar olan alanlar için "ÇED gerekli değildir" onayı alınabilirken; mermer ocağı yapmak isteyen şirket de birbirine paralel ve 25 hektarın biraz altında büyüklüğe sahip 2 farklı alan için ayrı ayrı başvuru yaptı. 

Muğla'nın Milas ilçesindeki maden projesi için süreci hızlandırmak isteyen BA DE Grup Madencilik İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğinde yer alan bir detayı kullandı. Yönetmeliğe göre 25 hektara kadar olan alanlar için "ÇED gerekli değildir" izni alınabilirken, şirket de birbirine paralel 24,58 ve 24,86 hektarlık alanlar için ayrı ayrı ÇED başvurusunda bulundu.

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre birbirine paralel 2 alanın da tamamı "Orman Alanı- Önemli Doğa Alanı ve İçme ve Kullanma Suyu Uzun Mesafeli Koruma Alanından" oluşuyor. ÇED yönetmeliğine göre ise şirketler 25 hektara kadar olan alan için "ÇED gerekli değildir" izni alabiliyor. Söz konusu yöntem şirketler tarafından süreci hızlandırmak için kullanılırken, çevre örgütleri tarafından eleştiriliyor.

MALİYET 7,3 MİLYON TL

ÇED raporunda ise orman sayılan alanlar için izinlerin alınacağı bilgisine yer verildi. Yaklaşık 70 futbol sahasına eş değer alanda etkili olacak 2 projenin toplam maliyeti, 7 milyon 320 bin TL olarak belirlendi. Şirket, 2 alanda da 300 bin metreküp arazi kazısından yüzde 10 verimlilikle yılda 30 bin metreküp mermer üretmeyi planlıyor. Öte yandan, yüzde 90 oranında yani yaklaşık 270 bin metreküp ise kırık mermer olarak bilinen pasa oluşması bekleniyor.

TARIM ALANINA 300 METRE MESAFEDE

Projelerin gerçekleştirilmek istendiği bölge Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre en yakın tarımsal faaliyet gösteren alana 300 metre, diğer tarım faaliyetleri alanına ise 1,5 kilometre mesafede bulunuyor. 

DAHA FAZLA