Mike Pompeo: NATO'nun devri kapanabilir

Mike Pompeo: NATO'nun devri kapanabilir

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Eğer uluslar NATO'nun ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlamadan, sözlerini tutmadan NATO'nun savunma faydalarından yararlanabileceğini düşünürse NATO etkisizleşebilir veya NATO'nun devri kapanabilir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Rusya ve Çin’le ilgili olarak NATO üyelerine uyarılarda bulundu. Pompeo, NATO’nun “günümüzün zorluklarıyla mücadele edebilecek şekilde” güçlenmesi gerektiğini söyledi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de konuşan Mike Pompeo, “Çin’in kendi halkına uyguladığı baskıların Doğu Almanyalılara çok tanıdık geleceğini” belirtirken, Rusya’yı ise komşularını işgal etmekle ve muhalefeti ezmekle suçladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” sözlerine katılmadığını belirten Pompeo, “70 yılın ardından NATO’nun büyümesi ve değişmesi gerek. Günümüzün gerçeklikleri ve zorluklarıyla yüzleşmesi gerek. Eğer uluslar NATO’nun ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlamadan, sözlerini tutmadan NATO’nun savunma faydalarından yararlanabileceğini düşünürse NATO etkisizleşebilir veya NATO’nun devri kapanabilir” dedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Berlin Duvarı’nın yıkılışının yıl dönümü olduğunu hatırlatan Pompeo, “Batı ülkeleri olarak hepimiz o gurur dolu andan sonra yolumuzu kaybettik. Büyük zorluklarla kazandığımız 1989 zaferini savunmalıyız. Bugün özgür olmayan uluslarla bir değerler rekabeti içinde olduğumuzu kabul etmemiz gerekir” diye konuştu.

“Kaynaklarımızı ittifaklarımızdan başka şeylere aktarabileceğimizi düşündük ama yanıldık” diyen Pompeo, “Bugün Rusya, bir dönem Dresden’de çalışan bir KGB memurunun liderliğinde komşularını işgal ediyor ve siyasi rakiplerini biçiyor” ifadelerini kullandı.