Migros’tan iş görüşmesinde skandal soru: 'Hiç protesto eylemine katıldınız mı?'

Migros’tan iş görüşmesinde skandal soru: 'Hiç protesto eylemine katıldınız mı?'

Salgın döneminde işsiz kalan bir kadın emekçi, mağaza görevlisi pozisyonu için başvurduğu Migros’tan “Hiç gözaltına alındınız mı? Protesto eylemlerine katıldınız mı?” sorularıyla karşılaştı.

İleri Haber

Pandemi koşullarında halk işsizlik ve yoksullukla boğuşurken, iş alımı için yapılan görüşmelerde koydukları kriterler patronların “emek ve mücadele düşmanlığını” da gözler önüne seriyor. 

Salgın döneminde işsiz kalan bir kadın emekçi, mağaza görevlisi olarak başvurduğu Migros’ta “Hiç gözaltına alındınız mı? Protesto eylemlerine katıldınız mı?” sorularıyla karşılaştı.

İleri Haber’e konuşan emekçi yaşananları şöyle anlattı:

“Pandemi nedeniyle işten çıkarılmamın ardından, uzun süredir herhangi bir gelirim bulunmuyor. Bu nedenle Migros’un Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy şubelerine mağaza görevlisi pozisyonu için başvurdum. Dün yaptığım başvurunun ardından bugün sabah erken saatlerde ‘pandemi koşulları nedeniyle görüşmeleri WhatsApp’tan görüntülü olarak yapıyoruz. Yirmi dakika sonra arayacağız’ şeklinde bir telefon aldım. İş görüşmesinde öncelikle aileme ilişkin bilgiler soruldu, anne babamın durumları, kardeşimin çalışıp çalışmadığı gibi yapacağım işle hiçbir ilgisi olmayan sorular geldi. Ardından okulumu neden bitirmediğim soruldu. Bunları garipsedim ancak görüşme devam etti. Daha sonraki soru ise şok ediciydi. Telefondaki kadın hiç gözaltına alınıp alınmadığımı, protesto eylemine katılıp katılmadığımı sordu. Kendilerinin polis mi olduğunu, bunların işle ne ilgisi olduğunu söyleyerek sert bir tepki gösterdim. Daha sonra da telefonu kapattım.”

İş başvurusunda bulunan emekçinin Migros insan kaynakları yetkilisiyle macerası bununla da sınırlı değildi. Emekçi, söz konusu yetkilinin daha sonra kendisini WhatsApp’tan da engellediğini belirtti. 
Konuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Market&Mağaza Çalışanları Dayanışma Ağı, “Çalışanların iş dışı yaşamlarını didik didik ederek işe alım gerçekleştirmelerinin bir nedeni de market emekçilerinin örgütlü mücadelesinin önüne geçmek istemeleri. Çalışanların örgütlenme haklarına ve en basit taleplerine sırtlarını dönenlere en iyi cevabımız örgütlü mücadelemiz” ifadelerini kullandı.