Migros’ta kadın işçilere tehdit, taciz, mobbing: Kadın işçilerin önüne prezervatif atıp, hırsızlıkla tehdit ettiler!

Migros’ta kadın işçilere tehdit, taciz, mobbing: Kadın işçilerin önüne prezervatif atıp, hırsızlıkla tehdit ettiler!

13 işçiyi sendikalı olduğu, 13 işçiyi de atılan arkadaşlarının direnişine destek verdiği için ‘ahlak dışı tutum’dan işten çıkaran Migros’ta, kadın işçilerin taciz ve tehdit edildiği ortaya çıktı. Migros depo amirinin hastalanan kadın işçilere çirkin ifadeler kullandığı, kadın işçilerin önüne prezervatif atarak hırsızlıkla suçladığı, odasına çağırdığı kadın işçileri sözlü taciz ettiği, iş yerinde yaptığı usulsüzlüklerin ücretinin işçinin maaşından kesildiği, mesaiye kalmayan işçilerin ise istifaya zorlandığı öğrenildi.

En temel haklardan olan sendikal örgütlenme hakkını kullandıkları için işten atılan DGD SEN üyesi depo işçilerinin direnişi bugün 5. gününü geride bırakırken, süper market zinciri Migros’ta kadın işçilerin sistematik olarak taciz ve tehdit edildiği, mobbinge maruz kaldığı ortaya çıktı.

13 işçiyi sendikalı oldukları, dün 13 işçiyi de atılan arkadaşlarının direnişine destek verdikleri için ‘ahlak dışı tutum’dan işten çıkaran Migros’un Gebze deposunda çalışan DGD SEN (Depo, Antrepo, Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı İşçileri Sendikası) üyesi toplam 26 işçi, iş yerleri önünde direniyor. Migros’taki kadın işçilerden edindiğimiz bilgiler, kadın emekçilerin ne tür baskı ve tehditlere maruz kaldığını gözler önüne seriyor.

‘Bİ TARAFIN OYNAMASIN’

İşçilerin atıldığı Migros Gebze deposundaki Gıda Dışı Bölümü amiri K.Ş.’nin rahatsızlanarak bir arkadaşıyla hastaneye giden kadın işçiye, “Ne ayaksın sen gece hastaneye gidiyorsun yanında…(başka bir kadın işçiden bahsediyor). İkiniz beraber gecede (vardiyadan bahsediyor) olmayacaksınız bundan sonra” demesi üzerine kadın işçinin verdiği ve ardından amirin verdiği çirkin yanıt şöyle:

“-K. abi ben burdan ağlayarak çıktım, ne ayaksın ne demek, abi ne yaparsan yap ne bi yalan söyledim sana karşı ne de oyundan hastaneye gidecek kadar düştüm. Rapor filan almadım yap istediğini.”

-“Benle adam gibi konuş bi tarafın oynamasın “ne yaparsan yap” felan yapacam az bekle.”

‘KALDIRAMAZSAN KALDIRILAR GÜLÜM’

K.Ş.’nin bu mesajının üzerine kadın işçinin “Yalandan hastaneye gitmek ne demek, kaldıramıyorum artık” şeklinde isyan etmesi üzerine ise depo amiri bu sefer de “Bi tarafınla okuma…Kaldıramazsan kaldırırlar gülüm” şeklinde rahatsız edici çirkin ifadelerle yanıt verdiği ortaya çıktı.

 

TOPLANTIDA İŞÇİLERE PREZERVATİF FIRLATILMIŞ!

İşte İleri Haber’in edindiği bilgilere göre işçilerin Migros’ta maruz kaldıkları taciz, tehdit ve mobbing:

- Depo amirleri K.Ş. kadın işçileri “Çantanın içine bir şey koyar sizi hırsızlıkla suçlarım. Kulaklık görürsem güvenliğe söyler hırsız derim sizin için” ifadeleriyle tehdit etmiş.

- Yine K.Ş. toplantıda kadın ve erkek işçilerin önüne prezervatif atarak, “Kim çaldı bunları” diyerek hakaretler yağdırmış, işçileri hırsızlık yapmakla suçlamış

- Aynı amirin sevkiyat sırasında para aldığı kamyoncuları ön sıraya geçirmek suretiyle usulsüzlük yaptığı, kendi masasının altına sebze-meyve koyarak mallarda eksik çıktığı zamanda ücretini işçiden kestiği, bir kadın işçiye “Senin ilacın bende, odama gel ben seni saat 17.00’de çıkarırım” şeklinde odasına çağırdığı, odasına gelen işçilere beddua ve tehdit ettiği de öne sürüldü.

TEHDİT, HAKARET VE MOBBİNG:  ‘İKİ DUDAĞIMIN ARASINDASINIZ’

- Başka bir depo amirinin de ürünlerde sorun çıkması durumunda işçileri telefonla arayarak ağıza alınmayacak küfürler ettiği aktarıldı.

- Marketin taze gıda amirini ise işçilere “iki dudağımın arasındasınız, eski elemanları temizleyeceğiz” dediği öğrenildi.

MİGROS: İNSANLIK DIŞI KOŞULLARDA ÇALIŞTIRMANIN OLAĞANLAŞTIRILMIŞ HALİ!

- İşçilerin 07.45-08.00 gibi iş başı yaptığı ve gece saat 23.30’a kadar insanlık dışı koşullarda çalıştırıldığı, gün içerisinde yalnızca bir defa yemek çıktığı onun da kötü olduğu, akşam 17.00’den sonra gece mesaisi dayatıldığı, kabul etmeyen işçiler hakkında tutanak tutulduğu ve önüne beyaz kağıt konarak “mesaiye kalmıyorsan istifa et ve çık git” dendiği, gece mesaisine kalan işçilere yemek verilmediği, işçilerin bisküvi gibi hazır gıdalarla beslenmek zorunda kaldığı, kurumda çalışan amirlerin işçilere yönelik tehdit ve hakaretlerin, özellikle de kadın işçilere yönelik aşağılanma ve tacizlerin olağanlaştığı da işçilerin aktardığı bilgiler arasında.

DGD-SEN üyesi işçilerin direnişi, Migros'un Gebze'deki deposunun önünde sürüyor...