Microfost, Epic Games-Apple savaşında safını belli etti

Microfost, Epic Games-Apple savaşında safını belli etti

Epic Games ile Apple arasında yaşanan komisyon krizinde teknoloji şirketleri taraflarını belli etmeye başladı. Son olarak Microsoft, Apple’ın oyun dünyası için büyük bir tehdit oluşturduğunu öne sürerek Epic Games’in yanında olduğunu belirtti.

ABD’li dijital oyun yapım  ve geliştirme şirketi Epic Games, son aylarda ücretsiz oyun kampanyalarıyla dikkatleri üzerine çekse de popülerliğinin asıl sebebi dünyanın en çok oynanan oyunlarından olan  “battle royal” tarzındaki Fortnite. Fortnite’ın büyüyen oyuncu kitlesi, oyunun Google Play ve App Store’da yayınlanabilmesini sağladı.  

Epic Games, oyunun popülerliğini artırmasıyla Fortnite’ı uygulama mağazalarında sunmaya başladı. Böylece uzun zamandır sektörde tartışmalara sebep olan komisyon krizi yeniden alevlendi. Apple’ın App Store’dan indirilen bir uygulama ya da oyun içerisinden yapılan harcamalardan %30’a yakın para kesmesi Epic Games gibi şirketlere büyük zarar veriyordu. Şirket, kesintileri atlatmak için kendi uygulama içi satış formülünü uygulayınca, App Store ve Play Store’dan kaldırıldı. Hatta Apple Unreal Engine oyun motoruna da sınırlama getirdi, bu oyun motorunun kullanıldığı oyunlar ve kullanan geliştiriciler de potaya girmiş oldu. Bunun üzerine Epic Games Apple’a dava açtı. Ardından Spotify gibi kendi alanlarında etkili şirketler de bu sürece müdahil olmaya başladılar. Son olarak Microsoft, Apple’ın oyun dünyası için büyük bir tehdit oluşturduğunu öne sürerek davada tarafını açıkladı.

MİCROSOFT, DAVAYA MÜDAHİL OLMAK İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURDU

Webtekno'da yer alan habere göre, firma mahkemeye sunduğu dilekçede Epic Games’e açık bir şekilde destek verdiğini belirtti. Xbox’ın başındaki isim olan Phil Spencer, attığı bir tweet ile Epic Games’e destek verdiklerini duyururken, “Epic’in en son Apple teknolojisine erişebildiğinden emin olmak, oyun geliştiriciler ve oyuncular için doğrusudur.” ifadesini kullandı.

Microsoft’un bir başka önemli ismi olan Oyun Geliştirme Deneyimi Genel Müdürü Kevin Gammill da Epic Games’in mahkeme başvurusunu desteklediklerini ifade etmişti. Unreal Engine’e gelecek kısıtlamanın bu motoru kullanmış ya da kullanmakta olan tüm oyun geliştiricileri olumsuz etkileyeceğini ifade eden Gammill, bu nedenle erişim yasağına karşı olduklarını belirtti.

 

DAHA FAZLA