MHP'nin Meclis'teki ilk gündemi 'anket şirketlerine ceza' olacak

MHP'nin Meclis'teki ilk gündemi 'anket şirketlerine ceza' olacak

MHP'nin konuya ilişkin teklifinde 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Kamuoyu araştırmalarında AKP ve MHP oylarında yaşanan düşüş görülürken, MHP de daha önce Meclis'e sunduğu "anket şirketlerine ceza" içeren teklifini yeniden gündeme aldı. MHP'nin, 1 Ekim'de açılacak Meclis'te tekliflerini Genel Kurul'a getirmek istediği kaydedildi.

Seçim kanunu değişikliği ile seçim barajı yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürüldü. Cumhur İttifakı tarafından hazırlanan kanunda belirlenen yüzde 7'lik barajın, MHP için hazırlandığı iddia edildi. Seçimlere bir yıldan az bir süre kalan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de mitinglerinde anket şirketlerini hedef almaya başladı.

BAHÇELİ HEDEF ALDI

Eylül ayından mitinglerine başlayan Bahçeli, son mitingini yaptığı Bursa’da da anket firmalarına ilişkin, "MHP’yi küçümseme ve küçük görme yanlışına düşen soytarılara diyorum ki cesaretiniz varsa Sivas’tan sonra gelin de Bursa’ya bir bakın. Ey parayı verenin düdüğünü çalan kiralık anket şirketleri, biz sizin ederinizi de ciğerinizi de cibilliyetinizi de ciddiyetsizliğinizi de çok iyi biliriz" ifadelerini kullandı.

MHP, YASA TEKLİFİ SUNMUŞTU

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, MHP’de uzun süredir "anket firmalarıyla ilgili yasal düzenleme" gündemde. Bu konuda MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya’nın da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu yasa teklifi bulunuyor.

Ancak anket şirketleriyle ilgili düzenleme, mitinglerle birlikte MHP’nin ana gündem maddelerinden biri oldu. Parti yönetimi, anket firmalarıyla ilgili düzenlemenin Meclis açılır açılmaz Genel Kurul’a gelmesini istiyor. İktidar ortağının talebi ise cezai yaptırım.

'BU SEÇİM DÖNEMİ, DÜZENLEME YAPILMASI GEREKLİLİĞİNİ ORTAYA ÇIKARMIŞTIR'

MHP’li kurmaylar, "Genel Başkan Bahçeli son dönemde anket firmalarına yönelik eleştirilerini neden sertleştirdi?" sorusuna ise her dönemde aynı durumun yaşandığı ve "MHP’nin oyu bilinçli ve tercihli olarak baraj altı gösterildiği" iddiasıyla yanıt verdi.

Baraj değişikliğinin MHP için yapıldığı iddiasını reddeden partililer, "Anketlerin ne kadar yanıltıcı olduğunun kanıtı seçimler. Bu nedenle anket şirketleri boş bırakılamaz. Kamuoyuna yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiler sunan kamuoyu araştırmacılarıyla ilgili mutlaka bir düzenleme yapılmalı. Bu kişiler ile ilgili 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören bir yasa teklifimiz zaten var. Bununla birlikte araştırmanın kim için yapıldığı, finansmanının nasıl karşılandığı, tutarının belgeleriyle birlikte paylaşılmak zorunda olması da teklif metnimizde var. Bu seçim dönemi bir kez daha anketçilerle ilgili bir düzenlemenin yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. TBMM’nin 1 Ekim’deki açılışının ardından teklif bekletilmeden Genel Kurul’a gelmelidir" ifadelerini kullandı.