MHP'li belediyedeki 'Kürt-Alevi işçi' kıyımı protesto edildi

MHP'li belediyedeki 'Kürt-Alevi işçi' kıyımı protesto edildi

MHP’li Aliağa Belediyesi 31 Mart’tan sonra belediye bünyesinde çalışan Alevi-Kürt 22 işçiyi işten çıkardı.

31 Mart seçimlerinden sonra işlerinden çıkarılan işçiler, MHP’li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın belediyede çalışan Kürt ve Alevi işçileri özellikle çıkardığını ve bu kararını da bulunduğu ortamlarda dile getirdiğini belirtti. 

‘AYRIMCILIKTIR’

Aliağa Demokrasi Meydanı’nda açtıkları çadırda oturma eylemlerini sürdüren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası’na üye işçilerden Mehmet Emin Şavur, 7 yıldır belediyenin temizlik işlerinde çalıştığını söyledi. 22 Mayıs’ta muhasebeden gelen bir telefonla işten atıldığını öğrendiğini belirten Şavur, “belediyenin tasarruf politikasının” gerekçe gösterildiğini aktardı. 

Haksız bir gerekçeyle işten atıldığını dile getiren Şavur, “Belediyenin tasarruf yapacağı pek çok harcama varken, bizi işten çıkarması haksızlıktır. Üstelik bizi ‘Tasarruf yapacağız’ diyerek işten çıkaran belediye, yerimize yeni işçiler almaya başladı. Bu durum, bizim kendisine oy vermeyen seçmen ve Kürt ile Alevi kimliğine sahip olmamızdan dolayı Acar’ın ayrımcı tutumunu gösteriyor” dedi. 

DİRENMEYE DEVAM

İki çocuk babası 46 yaşındaki Fethi Yarıcı, 7 yıldır çalıştığı temizlik işinden atılması kararını, “Belediyenin tasarruf adı altında bu kadar aileyi bir parka ya da bir asfalt parçasına eş değer görmesini halkın takdirine bırakıyorum” diyerek, tepki gösterdi. 

5 buçuk yıldır çalıştığı temizlik işine son verilen işçilerden Ali Ekber Targay ise, şunları söyledi: “Çok iyi biliyoruz ki Kürt ve Alevi olduğumuz için işten çıkarıldık. Acar’ın seçimlerden hemen önce ‘Belediyede bir tane bile Kürt çalışan kalmayacak’ sözlerini çok işittik. Tek maaşla geçiniyordum. Emekçi insanlarız, ev geçindiriyoruz, çocuk okutuyoruz. Çalmadan, çırpmadan emeğimizle, hak ettiğimizle yaşıyoruz. Ekmeğimizi çalmalarına izin vermeyeceğiz, direnmeye devam edeceğiz.” 

‘TASARRUFSA NEDEN BAŞKALARINI ALIYOR?’

6 yıldır temizlik işinde çalışan Hasan Koçak da, “tasarruf” gerekçesine, “Emekten tasarruf olmaz” sözleriyle tepki gösterdi. Koçak, Acar’ın daha öncedeki dönemde de belediyede başkanlık yaptığını hatırlatarak, “Belediye borç batağında ve belediyeyi bu duruma getiren Serkan Acar’dır. Şimdi sanki bunun sorumlusu kendisi değilmiş gibi bizleri ‘Tasarruf politikası’ diyerek işten çıkarıyor. İşimizden, ekmeğimizden olduk. Madem tasarruf yapıyor, bizi kovup neden başkalarını alıyor işe? Bu tasarruf gerekçesi doğru değil, bizi işten çıkarmalarının nedeni Kürt ve Alevi olmamızdır” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE YANIT VERMEDİ 

İşçilerin işten çıkarılmasını belediye yetkililerine sorduk. Soruları mail adresi üzerinden yanıtlayacaklarını söyleyen belediye yetkilileri, sorularımıza hiçbir yanıt vermedi.

Öte yandan kıyımı protesto etmek için işçiler, akşam saatlerinde Genel İş Sendikası önderliğinde Aliağa Demokrasi Meydanı'nda bir basın açıklaması yapıldı.

'ARKADAŞLARIMIZ GÖREVLERİNE İADE EDİLSİN'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İşçi arkadaşlarımızın eski görevlerine verilmeleri ve daha fazla onurlarının kırılmaması gerekmektedir. Kent için gece gündüz demeden çalışan bu çalışma arkadaşlarımızı, daha fazla incitmeyin, daha fazla kırmayın. Yine emeklilik yaşı 65 olmasına rağmen birçok memur arkadaşımız zorla emekli olmaya, emekli olmayanlar ise başka ilçelere sürgün edilmekle tehdit edilmektedirler. Bunun sonucunda bazı memurlar, eklilik dilekçelerini vermek zorunda bırakılmışlardır."

Açıklama sırasında sık sık "Direne direne kazanacağız" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.