MHP adayı Sözlü: Cumhurbaşkanı tek adam olabilir, krallıkla yönetilen başarılı demokrasiler var

MHP adayı Sözlü: Cumhurbaşkanı tek adam olabilir, krallıkla yönetilen başarılı demokrasiler var

MHP’nin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Hüseyin Sözlü, Cumhurbaşkanının tek adam olabileceğini, krallıkla yönetilen başarılı demokrasilerin olduğunu ileri sürdü.

MHP tarafından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Hüseyin Sözlü, Cumhurbaşkanının tek adam olabileceğini, krallıkla yönetilen başarılı demokrasilerin olduğunu ileri sürdü.  

Başkanlık sistemini Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a partisinin genel başkanı Devlet Bahçeli tarafından önerildiğini de belirten Sözlü, "Bana sorarsanız bu başkanlık sistemi, 7 Haziran seçimleri döneminde Bahçeli'nin aklına gelmiş bir çözümdü. Hatırlarsanız hükümet kurulamadı ve HDP'yle bir ortaklık teklif edildi MHP'ye. O gün daha liberal bir siyasi parti olsaydı HDP iktidar ortağı idi" dedi.

Özlem Gürses'e konuşan Sözlü'nün Sözcü’de yer alan açıklamalarının bir bölümü şöyle: 

"BAHÇELİ TEKLİF ETTİ"

Sayın Bahçeli'nin 3. Cumhuriyet derken kastı nedir?

Cumhuriyet'in yeni dönemi gibi söylüyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin tüm kurumları ve kurallarıyla oturacak olduğu dönemi işaret ediyor. Bana sorarsanız bu başkanlık sistemi, 7 Haziran seçimleri döneminde Sayın Bahçeli'nin aklına gelmiş bir çözümdü. Hatırlarsanız hükümet kurulamadı ve HDP'yle bir ortaklık teklif edildi MHP'ye. O gün MHP yerine daha liberal bir siyasi parti olsaydı HDP iktidar ortağı idi. Tahmin ederim Sayın Bahçeli'nin kafasında o dönem, seçmenin yüzde 51'inin onayını alırsa illaki aklıselim bir hükümet olur fikri oluştu. Bunu da Sayın Cumhurbaşkanı'na bizzat kendisi teklif etti.

"TEK ADAM OLABİLİR"

Parlamenter sisteme dönmek isteyen kesim var…

Cumhurbaşkanı "tek adam" olur mu? Olabilir. Dünyada örnekleri var. Krallıkla yönetilen başarılı demokrasiler de var. Gereken düzenlemeler yapılırsa sistem çalışır.

"MÜLTECİLERİ EĞİTİYORUZ"

Adana'da bir mülteci sorunu var…

Şehrin merkezinde nüfusun yüzde 20'sinden fazla Suriyeli var. Bu çok büyük bir rakam, Adana'nın içinde bir Avrupa kenti kadar mültecimiz var. Biz onların eğitimlerine destek veriyoruz. Sadece bir otobüs firması her gün 7 bin Suriyeliyi ilk ve ortaöğretime taşıyor. Türkiye'ye bu konuda söz söyleyenler bizim neler yaptığımızı görsünler.

Son anketler ne diyor?

Büyükşehir Belediyesi'nde karşı ittifakın hiçbir şansı yok. İYİ Parti'ye oy vermiş vatandaşlarımız da bize gelecek, geliyor. Hatta Seyhan ve Çukurova belediyelerini de kaybediyorlar. Cumhur İttifakı Adana'da 15 ilçeyi de kazanacak.

Bu ittifakın güçlü ortağının Sayın Bahçeli olduğu söyleniyor…

Sayın Bahçeli güçlü, çünkü kişisel hiçbir beklentisi yok. 'Önce ülkem' diyen bir lider. Ama Sayın Devlet Bahçeli'nin devleti bizzat idare etmek ya da Sayın Cumhurbaşkanı'nın işlerine karışmak gibi bir beklentisi de yok.

HDP'den de oy mu alacaksınız?

Asıl olan şudur; bizim o insanları ötekileştirmememiz, Cumhuriyet'in birinci sınıf vatandaşı, şehrin birinci sınıf hemşehrisi olarak görüp kabul etmemiz. Bunda en ufak bir tereddüdümüz yok.