Mezopotamya'da elektrik kesintileri köylüleri canından bezdirdi: 'Eskiden bu ova yemyeşildi...'

Mezopotamya'da elektrik kesintileri köylüleri canından bezdirdi: 'Eskiden bu ova yemyeşildi...'

Her yıl bu mevsimde yeşile bürünmesi gereken Mezopotamya Ovası’nda elektrik kesintisi sebebiyle köylüler tarlalarını ekemedi.

İleri Haber

Mardin ve Şanlıurfa’nın birçok ilçesinde Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin elektrik kesintisine gitmesi sonucu tarlalar boş kaldı, evlere sınırlı sayıda elektrik verildi, birçok köyde su kesintisi yaşanırken, hayvanlar ise hayatını kaybetti.

Her yıl bu mevsimde yeşile bürünmesi gereken Mezopotamya Ovası’nda elektrik kesintisi sebebiyle köylüler tarlalarını ekemedi. Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Göllü köyünde yaşanan elektrik kesintileri yüzünden mağdur olan köylüler İleri Haber’e konuştu.

Kaç dönüm araziniz var?

A.Ç: Biz 4 kardeşiz ve 600 dönüm tarlamız var.

Kaç tane su kuyunuz var?

A.Ç: İki adet su kuyumuz var.

‘TEDAŞ ZULMÜ NEDENİYLE EKMEDİK’

Bu sene neden mısır ekmediniz?

A.Ç: TEDAŞ zulmü nedeniyle ekmedik.

TEDAŞ size ceza mı kesti?

A.Ç: Yok, bize ceza kesmedi ama korkudan ekmedik. Mesela diyelim ki birkaç tane kuyunun borcu var, TEDAŞ gelip gelip bütün köyün elektriklerini kesiyor. Sonra bize jeneratör getireceğini söylüyor. Eee kardeşim biz jeneratör alalım diyoruz, yok kardeşim sen alamazsın diyor. Jeneratörü ben sana alacağım, mazotu ben sana getireceğim, her türlü mesuliyet de sana ait. Jeneratörü ben açacağım, ben kapatacağım diyor. 24 saatte sadece 8 saat kullanmamıza izin veriyor. Eee zaten tarlayı sık sık sulamazsan mısır kurur. Bizim başımıza daha önce geldi. 90 dönüm tarlayı ektik, mısırın döllenme aşamasında TEDAŞ gelip üç dört saat elektriği kesti bazen iki üç saatte bir elektriği kesti. Bizim dinamolar bozuldu, tesisatımız bozuldu. Dinamomuz bozuldu, bozuk dinamoyu çıkarırken halat koptu, dinamo dibe çöktü, hala borcunu ödeyemedik.

‘ESKİDEN BU OVA YEMYEŞİLDİ’

Su kuyularını kazarken devletten destek aldınız mı?

A.Ç: Hayır, olur mu? Devletin bize hiçbir yardımı dokunmadı, hepsini kendi imkânlarımızla kazdık. Sadece dediler ki elektrik faturalarınıza %65 elektrik desteği sunacağız, artık onu da yapmıyorlar. Eskiden bu ovaya baktığında (eliyle Mezopotamya ovasını gösteriyor) hepsi yemyeşildi, şimdi bakıyorsun bir iki tarla dışında hepsi kurak, bu da milli servettir, yazıktır.

Geçen sene kaç dönüm tarla ektiniz?

A.Ç: 320 dönüm

Ne kadar elektrik faturası geldi?

A.Ç: 196 bin lira ödedim

Başka nerelere para ödediniz?

A.Ç: Eee başka tohuma verdim, mazota verdim, ilaca verdim, gübreye verdim, iki defa alt üst gübre. E düşük gübre kullanıyoruz, parasızlıktan ha, en düşük gübrenin tonu 2200’dür.

‘TEDAŞ ÇİFTÇİYE GÜVEN VERMİYOR’

Ziraat Mühendisi Mahir Karadeniz: Ben de bir iki şey söylemek istiyorum. Su mısır için öyle yararlı bir şey ki, TEDAŞ çiftçiye güven vermiyor, öyle bir korku salmış ki. Su mısır için iki dönemde çok önemli, bir döllenme dönemi, bir de sapa kalkma dönemi. Mısır ekiyor çiftçi, döllenmeye geçince TEDAŞ gelip elektrik kesiyor. Bir kuyu ortalama 150 dönüme yetiyor. Siz diyorsunuz ki bizde 600 dönüm tarla var, akıl var mantık var, bir jeneratör 600 dönüm tarlanın nesine yetebilir ki. Yetmez tabi.

PARANIN TAMAMI HARCAMALARA

A.Ç: Geçen sene benim muhasebem şöyle. 336 bin lira mısır sattım, 196 bin lira TEDAŞ’a ödedim. 27 bin liraya tohum ödedim. 100 bin lira da gübre, ilaç ve mazot aldım. Geriye 13 bin lira kaldı, onu da mazot aldım bir sonraki ekim için.

Faturaları nasıl yatırıyorsunuz peki?

A.Ç: TEDAŞ bize bir İBAN yolluyor (cebinden faturayı çıkarıyor.)

Oraya yolluyoruz. Bu paranın nereye gittiğini bilmiyoruz. Tükenmez kalemle bize yazdıkları faturaları yatırıyoruz, ne kadar harcadık, kaç para harcadık bilmiyoruz.

(Köylülerin ödediği faturalar...)

‘ASKERLE BİRLİKTE GELİP ELEKTRİKLERİMİZ KESTİLER’

Sulamacılık yapan bir kişi ise sorularımıza şu yanıtları verdi:

Bu sene ekim yaptınız mı?

Sulamacı: Yok, TEDAŞ gelip elektrikleri kesti. Ev elektriklerini de kesti Evde özürlü çocuğum var, yalvardım, kesmeyin dedim ama askerlerle beraber gelip elektriklerimiz kestiler.  Şu anda ne yapacağımı ben de bilmiyorum. Yani bu bir zulümdür. Kuyuların suyunu kestin ama neden evin suyunu kesiyorsun, çocuklarım evde sussuz yaşıyor, her gün eve su taşıyorum.

MAĞDUR YURTTAŞLARDAN EYLEM

Öte yandan bugün Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki İpek Yolu üzerinde Tilkitepe Mevkiinde eylem yapan köylüler, elektrik kesintilerine bir son verilmesini istedi. Elektrik olmadan sulama yapamadıklarını belirten köylüler, tarlalarının boş kaldığını, evlerine dahi su götüremediklerini, hayvanlarının susuzluktan hayatını kaybettiğini söylediler.

Eylemde sık sık “Kahrolsun TEDAŞ!” sloganlarını atan köylüler yolu trafiğe kapattı.

DAHA FAZLA