Mevsimlik tarım işçileri ya koronavirüsten ölecek, ya açlıktan

Mevsimlik tarım işçileri ya koronavirüsten ölecek, ya açlıktan

Ulaşımda ve tarlada alınan önlemlerin yetersizliğinden yakınan mevsimlik tarım işçileri maske, dezenfektan ve diğer tedbirlerin alınması için yetkilileri göreve davet ediyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının Türkiye'de yayılmaya başlaması ile birçok sektörde çalışmaya devam eden işçiler arasında pozitif vakalar görülmeye ve can kayıpları yaşanmaya devam ederken, mevsimlik işçiler de hem salgın hem de açlıkla savaşıyor. Tarla ve bahçelerde çalışan mevsimlik tarım işçileri yeterli maske ve dezenfektan bulamadıklarını, sosyal mesafe kurallarının hiçe sayıldığı koşullarda toplu taşıma kullanmaya mecbur bırakıldıklarını ve olası bir ceza yazılması durumunda işverenlerinin cezayı kendilerine ödettiğini dile getiriyor.

Cumhuriyet'ten Bülent Ecevit'in haberine göre Adana'dan mevsimlik tarım işçileri, maske ve dezenfektan bulamıyor ve taşıma araçlarında aralarında mesafe dahi bulunmadan, üst üste ve ayakta yolculuk yapmak zorunda kalıyor. İşçilerin sorumlusu Vedat Akyüz, tarla sahiplerinin ulaşımdaki tedbirleri almamak için direndiğini belirtiyor.

'GÜNDE EN AZ 100 BİN MASKE İHTİYACI VAR'

Kalkınma Atölyesi'nden Ertan Karabıyık ise özellikle Adana bölgesindeki tarım işçilerinden şikayetler aldıklarını, tarla/bahçe sahiplerinin işçilere ulaşımda kurallara uyulmaması sebebiyle ceza yazılması durumunda cezaları işçilere ödettiğini belirtiyor. Ayrıca Karabıyık, yalnızca Adana Ovası için günde en az 100 bine yakın maske ihtiyacı olduğunu vurguluyor.

DAHA FAZLA