Mevsimlik işçiler insani koşullar altında çalışmak istiyor

Mevsimlik işçiler insani koşullar altında çalışmak istiyor

Ankara Polatlı’da çalışan mevsimlik tarım işçileri yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirdi.

Evrensel’den Ayhan Aydoğan’ın haberine göre Ankara’nın Polatlı ilçesinde mevsimlik işçi olarak çalışan Kürt ve Suriyeli tarım işçileri insani çalışma koşulları altında çalışmak istiyor. İşçilerin en büyük sorunu ise İş Kanunu kapsamı dışında kalmaları, okul, ulaşım ve tuvalet olmaması.

İş Kanunu’nun 4. maddesinde istisna olarak belirtilen işlerde İş Kanunu hükümlerinin uygulanmayan yasaya göre, 50’den az işçi çalıştırılan tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerleri veya işletmeler İş Kanunu’na tabi değil.

ÇOCUKLAR OKUL İSTİYOR

Memleketlerinden geçim sıkıntısı nedeniyle ayrılmak zorunda olan ve aileleriyle birlikte tarlada çalışan çocuk işçiler ise bir okul yapılmasını istiyor.

Ailesiyle gelmese bakacak kimsesi olmayan ve okulu bırakmak zorunda kalan çocuklar geçici olarak bir okula yerleştirilse de hem veliler çocuklarının tarım işçilerinin çocuklarıyla birlikte okumasını istemiyor  hem de tarlanın yanına kurdukları barakalardan okula traktörle gidip gelmek çok zor oluyor.

İşçiler hem ilçe belediyesinden hem de Milli Eğitim Bakanlığından okul öncesi çocukların bakımı ve çocuklar için geçici okul kurulmasını talep etseler de cevap alamamışlar.

‘İŞÇİLERİ TAŞIYAN TRAKTÖRLERİ DENETLESİNLER’

İşçilerin bir diğer talebi ise, tarlaya götürülürken bindirildikleri traktörlerin denetlenmesi.

Traktör römorkunda her gün 30 kişiyle barakalardan tarlaya götürülen, bunu yaparken ana yola da çıktıklarını fakat ne bir polisin ne de başka bir görevlinin bir şey söylemediğini aktaran işçiler taşındıkları traktörlerin denetlenmesini istedi.

KADIN İŞÇİLER HİJYEN İSTİYOR

Kadın işçilerin en büyük sorunu ise hijyen ve tuvalet.

Polatlı’ya hasadın başında geldiklerinde ilçe jandarma komutanı ve belediyeden yetkililerin geldiğini, onlardan da seyyar tuvalet talebinde bulunduklarını ama onun bile karşılanmadığını aktaran işçiler, barakalarda yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Tarım işçilerinin iş yasası kapsamı dahilinde olma, kendi topraklarını ekip biçebilmeleri gibi ana taleplerinin yanı sıra, en azından insani koşullarda çalışmalarını sağlayacak talepleri bulunuyor.

DAHA FAZLA