Mevlüt Çavuşoğlu'ndan büyükelçiler hakkında açıklama: 'Arkadaşlarıma 'hadlerini bildirin' dedim

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan büyükelçiler hakkında açıklama: 'Arkadaşlarıma 'hadlerini bildirin' dedim

Dışişleri Bakanı Çavuloğlu, 'istenmeyen kişi' krizine ilişkin açıklamalarda bulunurken, büyükelçilere dair de konuştu ve "Bu açıklama kabul edilemezdi, yargıya talimat içeriyordu, arkadaşlarıma 'hadlerini bildirin' dedim" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuloğlu, 10 büyükelçi tarafından Osman Kavala'nın serbest bırakılması için yapılan çağrı sonrası başlayan tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

AİHM kararına rağmen hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulan Osman Kavala için yapılan çağrı sonrası başlayan krizde, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan büyükelçilerin 'istenmeyen kişi' ilan edileceğini söylemiş, daha sonra büyükelçiler tarafından yapılan açıklama ile kriz sona ermişti. 

CNN Türk'te Dicle Canova'nın sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bu açıklama kabul edilemezdi, yargıya talimat içeriyordu, arkadaşlarıma 'hadlerini bildirin' dedim. Sınır dışı edilmeleri için çalışmalar başlatmıştık. Sözleşmenin 9. maddesine göre zaten herhangi bir gerekçe göstermeden de sınır dışı edebilir. Pazartesi kabinede sınır dışı çalışmalarını arz edecektik ki büyükelçiler geri adım attılar. 

'NET BİT ŞEKİLDE GERİ ADIM ATMAK DURUMUNDA KALDILAR'

Cumhurbaşkanımızın konuşması sonrası panik başladı. Sonra büyükelçiler birbirlerine suçu atmaya başladı. Yardımcılarını suçlayanlar oldu. Bu işin arkasında kimin olduğunu, perde arkasını öğrendik. Genç diplomatların başlattığı süreçte bu hadsiz açıklamayı yaptılar. O zaman nasıl geri dönebiliriz arayışına girdiler. İlk olarak ABD biliyorsunuz açıklama yaptı. Biz Kore'den döndükten sonra bu gelişmeler oldu ve büyükelçiler net bir şekilde geri adım atmak durumunda kaldılar.

'AÇIKLAMANIN ARDINDA BİDEN VAR HABERİ DOĞRU DEĞİL'

Bu işin G-20 ile alakası yok. Bu açıklamayı genç diplomatlar yaptı. Bazılarının ülkesinden onay aldığını biliyoruz. Özellikle ABD elçisinin ülkesinden onay aldığını biliyoruz. Açıklamanın ardında Biden var haberi de doğru değil bizim elimizdeki bilgilere göre."

Sözlerinin devamından Osman Kavala'ya yönelik suçlamalarda bulunan Çavuşoğlu, açıklama yapan ülkelerin de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymadığını savundu.