Metroda hava kirliliği uyarısı!

Metroda hava kirliliği uyarısı!

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı, metrolardaki hava kirliliğine karşı uyardı. Bozoğlu, "Doğru ölçüm cihazları, metotları kullanılmalı, kişisel maruziyet değerlendirmesi yolcu ve çalışanlar açısından ayrı ayrı yapılmalıdır" dedi.

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, metrolardaki hava kalitesine dair açıklamada bulundu.

"Partikül Madde 10 ve Partikül Madde 2,5 kirleticileri (aslında toz diyebiliriz) sınır değerleri 24 saatlik ölçümün ortalama değeri üzerinden belirlenir. Hava kalitesinin insanlara etkisi de 24 saatlik maruziyet üzerinden değerlendirilir. Sabah öğle akşam dahi hava kalitesi değişebilmektedir” diyen Bozoğlu, doğruya en yakın sonuç için ölçümlerin uluslararası geçerliliği olan metotları kullanan cihazlar tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Ölçüm cihazının konumlandığı yüksekliğin bile sonucu etkileyeceğini söyleyen Bozoğlu, şunları kaydetti:

“Şu an piyasada birçok elektronik cihaz var ve bunların doğru ölçüm yaptığı şüphelidir.

Öte yandan geçmişte İstanbul metrosunda yapılan akademik çalışmalarda Taksim - 4. Levent metro hattı değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede daha derin olan Taksim istasyonunda (35 metre) tozun daha fazla olduğu görülmüştür. 

Burada asıl maruziyet metro çalışanlarındadır çünkü daha uzun süre kirliliğe maruz kalınmaktadır. 

Kirliliğin temel sebebi derinlik, fren ve tekerlek sistemi, temizlik ve klima sistemidir. Örneğin, Tokyo gibi lastik çelik tekerlek sistemine sahip metrolarda daha az kirlilik oluşmaktadır. Londra, Stockholm gibi metrolarda da İstanbul Ankara’daki benzer kirlilik riski görülmektedir.

Özetle metro hava kalitesine dair yorum yapılabilmesi için doğru ölçüm cihazları, metotları kullanılmalı, kişisel maruziyet değerlendirmesi yolcu ve çalışanlar açısından ayrı ayrı yapılmalıdır."

DAHA FAZLA