Metin Uçak yazdı | 'Tanrı eline kavuştu'

Metin Uçak yazdı | 'Tanrı eline kavuştu'

Çok geçmeden At Yaşar’ın duası kabul oldu. Maradonalı Arjantin İngiltere ile karşılaştı. Gerçi Maradona bir kupa öncesinde temayüz etmişti ama intikam 86’ya kısmetmiş. Tanrı el verdi Diego’ya, o da geri çevirmedi.

Emperyalist hiyerarşideki yerini bilmezdik fakat İngilizin kibri hepimizin malumuydu.

Yok, Körfez Savaşı değil ilk Falkland savaşı verildi televizyondan. Biz mahalle bebeleri duvar kenarında yorumlarken kibirlilere kin kusardık.

Daha kısa süre önce kendi madenlerinde kendi insanlarını, kara yüzlü aydınlık madencilerini öldürmüştü kibirliler.

At Yaşar (öyle güçlü olduğu için filan değil babası arabacıydı, at arabaları vardı); “Bir maç oynasa bunlara karşı, Maradona görür hesaplarını” demişti. O zamanlar, naklen yayınlar öyle yaygın değildi.

Duyardık da pek bilmezdik Arjantin’de kimlerin oynadığını, kimlerin yıldız olduğunu ama birini hem duyar hem de bilirdik: Maradona! Çok geçmeden At Yaşar’ın duası kabul oldu. Maradonalı Arjantin İngiltere ile karşılaştı. Gerçi Maradona bir kupa öncesinde temayüz etmişti ama intikam 86’ya kısmetmiş. Tanrı el verdi Diego’ya, o da geri çevirmedi. Yetmeyeceğini düşünmüş olmalı ki futbol tarihinin en güzel slalom golünü attı. Bazıları daha iyi slalomlar da var diyebilir ama kesinlikle en anlamlısı Maradona’nınkiydi.

At Yaşar, Menisküs Ayhan ve daha nice mahalle bebesini havalarda uçuran kahraman, ele avuca sığmayan devrimci...

Neydi bize bağlayan onu? Mahallenin yoksul çoçukları, onda ne buluyorduk:

"Biz futbolcular, sürekli üzerimizde çok baskı olduğundan yakınırız. Baskı, günün sonunda ancak evlerine beş peso getirip çocuklarını geçindiremeyen insanların üzerinde olur. Binlerce dolar alıp, sahaya çıkıp oynuyoruz ve ağzımızı açınca stresten bahsediyoruz... Stres bu ülkede, sabahın altısında kalkanlar içindir, lanet olsun ki!" - Diego Armando Maradona

Kendinden önce gelenlere benzemedi hiç!

"Çünkü o kutsal bir günahkâr da ondan. O karanlık bir hayatın azizi, her şeyi ters yapan, hayatta her şeyi kötü yapan, iyi bir yaşamın davranış kurallarını bozan ve asla iyileştirilemeyecek bir hayat süren biriydi. Üstelik de ardı ardına gelen facialarla beraber. İnsanlar onun şahsında kendilerini buluyorlar. Bu yüzden de onunla gurur duyuyorlar. Bu da iktidar sahiplerinin zoruna gidiyor; çünkü o da bir güç ama öteki tarafta. Onun gücü halkın onu onurlandırmasından geliyor. O, gücünü bir meselenin uğruna koyuyor, hem de para ve silah üzerine kurulu diğer iktidarın en ufak biçimde hoşuna gitmeyen bir meselenin uğruna." - E. Galeano

Teşekkürler Tanrı’nın eli .

Bizi temsil ettiğin için, bize kattıkların için sonsuz teşekkürler...