Metin Lokumcu davası 18 Şubat'a ertelendi

Metin Lokumcu davası 18 Şubat'a ertelendi

Metin Lokumcu’nun öldürülmesinden sorumlu tutulan polislerin yargılandığı dava 18 Şubat'a ertelendi.

İleri Haber

Artvin'in Hopa ilçesinde, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu 31 Mayıs 2011 tarihinde kent ziyareti sırasında yapılan protestolarda polisler tarafından sıkılan biber gazından etkilenerek hayatını kaybeden devrimci öğretmen Metin Lokumcu’nun davası 10 yıl 7 ay sonra yeniden görülüyor.

Dün yapılan duruşma öncesinde TBB ve baroların duruşmaya müdahil olma talepleri reddilmişti.

Duruşmada dönemin Hopa İlçe Emniyet Müdürü’ne yöneltilen “Müdahale emrini kim verdi?” sorusuna verdiği “Dönemin Hopa Kaymakamı vermiştir” cevabı dikkat çekmişti. Duruşma Metin Lokumcu’nun kimyasal gaza maruz kaldığı anların sanıklara izletilmesiyle devam etmişti.

İkinci duruşmanın ilk oturumunun dün görülmesinin ardından ara verilen dava bugün yeniden başladı. Dünkü duruşmaya katılan kurum temsilcilerinin bugün polisin keyfi tutumu nedeniyle duruşma salonuna alınmadığı öğrenildi.

Yapılan itirazları ise mahkeme başkanı, sorguların başlamasını gerekçe göstererek öğle arası verildiğinde değerlendireceğini ifade etti.

'TEK GÖREVİMİZ DEVLET BÜYÜĞÜNÜ KORUMAKTI'

Duruşma sanık polis İlham Çalı’nın ifadesiyle başladı. “Tek görevimiz devlet büyüğünü korumaktı. Kars’tan 25 kişilik bir ekiptik ekibin içindeki gazcı bendim” diyen Çalı Av. Meriç Eyüboğlu’nun “Gazın kullanma kararını ve ne kadar kullanacağına kim karar verir? Amir mi, gazcı mı?” sorusuna “Amir emri verir, grup dağılıncaya kadar atılabilir. Ona gazcı karar verir” cevabını verdi.

Duruşmaya 13.45'e kadar ara verildi.

'SUÇSUZ KİMSE YARGILANSIN İSTEMEM'

Verilen aranın ardından, sanık polislerin ifadeleri alınmaya devam edildi. Sanık polislerin ifadeleri sonrası söz olan Ulaş Lokumcu, bu duruşmada değil bir sonraki duruşmada beyanda bulunmak istediğini belirterek, "Ben bu duruşmada beyanda bulunmak istemiyorum. Sanıklardan şikayetçiyim. Sanıkların hangisi suçluysa yargılansın isterim. Beni öyle bir baba yetiştirdi, suçsuz kimse yargılansın istemem. Bir sonraki duruşmada beyanda bulunmak istiyorum" dedi. Lokumcu ailesinin tamamı daha sonra beyanda bulunmak istediklerini belirtti.

'MAZARETSİZ ŞEKİLDE DURUŞMAYA GELMEYEN POLİSLER İÇİN TUTUKLAMA İSTİYORUZ'

Duruşmada konuşan Avukat Meriç Eyüboğlu, "Mazeret bildirmeden gelmeyen 2 sanık Darcan ve Ballı’nın tutuklanmasını, diğer 2 sanık Armağan ve Ulaşlı’nın davaya katılımı için gereğinin yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

Duruşmaya 16.30'a kadar ara verildi.

DAVA 18 ŞUBAT'A ERTELENDİ

Verilen ara sonrası mahkeme kararlarını açıkladı. Duruşmaya katılmayan sanıklar için bir sonraki duruşmaya katılmaya davetiye çıkarılmasına, bu celse ifadeleri alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına, gerektiğinde SEGBİS ile bağlanılmasına karar verilerek bir sonraki duruşma 18 Şubat 2022 gününe ertelendi.