Metin Çulhaoğlu'ya son veda…
Türkiye’nin en önemli Marksistlerinden, yazarımız Metin Çulhaoğlu bugün son yolculuğuna uğurlandı.
İleri Haber
Türkiye’nin devrim ve sosyalizm mücadelesinin çınarlarından, 68 Kuşağı önderi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) kurucularından, İleri Haber yazarı Metin Çulhaoğlu, 16 Ağustos Salı günü 75 yaşında hayatını kaybetti. Çulhaoğlu, bugün Ankara Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.
Yaşamı boyunca emek mücadelesinin her alanında görev üstlenen ve Türkiye sosyalist hareketine yaptığı eşsiz katkılarla birçok devrimciye ilham olan Metin Çulhaoğlu için Ankara İnşaat Mühendisleri Odası’nda tören düzenlendi.
Çok sayıda siyasi parti ile kitle örgütü temsilcilerinin katıldığı törende Çulhaoğlu'nun cenazesi Ankara İnşaat Mühendisleri Odası’na getirildi. Çulhaoğlu'nun cenazesi yoldaşlarının omuzları üzerinde sloganlar eşliğinde sahneye taşındı. Saygı duruşunun ardından slayt gösterisi yayınlandı.
"METİN ÇULHAOĞLU YOLUMUZU AYDINLATMAYA DEVAM EDECEK"
Törende konuşma yapan TİP MYK üyesi Can Soyer, "Metin abi hakkında konuşmak zor olacak ama kendisinin olduğu ortamlarda hakkında konuşulmasını pek sevmezdi. Arkasından konuşmak daha da zormuş" dedi.
Türkiye'deki birçok sosyalistin Metin Çulhaoğlu ile mutlaka bir anısı olduğunun altını çizen Soyer, "Metin Çulhaoğlu, buradaki herkes için bir şey ifade ediyordur. Hepimizde bir izi, anısı vardır, olmaya da devam edecek" ifadelerini kullandı.
Çulhaoğlu'nun Türkiye sosyalist hareketine ışık tutmaya devam edeceğini belirten Soyer, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Devrimci teoriyi, teoride derinleşmeyi, devrimcileşmenin sigortası olarak gördü. Teori ile kuracağımız bağı kendi siyasal yaşamında cisimleştirdi.
1965'ten beri bir siyasal çizginin daimi temsilcisi oldu. Örgütlü kalmanın imkansızlaştığı dönemlerde bile örgüt çatısı altında buluşmak, buluşturmak için çabaladı. Yol açtı, yanındakiler geçemezken o yolu koçbaşı ile açtı.
İhtiyaç duyulan devrimci yol devrimci çıkış, pratik ve irade neyse onu aramaktan yılmadı. Herkesin yıldığı dönemlerde bile aradı, buldu ve paylaştı.
Kişisel bir söz söylemek istiyorum: Metin abimizin yıllar önce yazdığı bir yazı başlığı bir daha fenersiz yakalanmamak üzere. Biz biraz fenersiz kalmış hissediyoruz bugün, ama bıraktıkları bizim yolumuzu aydınlatacak fenerin ışığı. Hep yürüyen, hep iddialı ama mütevazı, hep evrensel ama Türkiyeli, hep aydın, derinlikli, incelikli ama militan, hem hoca hem de bir sıra neferi yoldaş...
Bunlar onun yolumuzu aydınlatacak ışıkları. Biz onun yokluğunda yürürken yolumuzu aydınlatacak."
"ONUN KAVGASINI BÜYÜTEREK YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ"
Can Soyer'in konuşmasını tamamlamasının ardından TİP Gençlik Sekreteri Arzum Yalçın söz aldı.
"Onunla beraber yol yürümenin gururunu daima taşıyacağız" diyen Yalçın, "Onun kavgasını büyüterek yolumuza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Yalçın konuşmasında şunları söyledi:
"Bugün buraya bir devrimciyi, 75 yıllık hayatında ne biriktirdiyse mücadeleye aktaran bir sosyalizm neferini uğurlanmaya geldik.
Gurur duyuyorum beraber mücadele ettiğim için. Benim gibi binlerce genç yoldaşı da aynı gururu taşıyor.
Bıkmadan, usanmadan yeniden bir devrimci çıkış aramanın yol göstericisiydi bizim için. Onunla beraber yol yürümenin gururunu daima taşıyacağız.
Metin abi bizim yoldaşımız, hocamız, kutup yıldızımızdı. Kahramanlara ihtiyaç duyulmayan bir dünya için kahramanca mücadele etti.
İyi ki vardın, iyi ki varsın Metin abi."
OĞLU SİNAN ÇULHAOĞLU SÖZ ALDI
Törende Arzum Yalçın'ın sözlerinin ardından Metin Çulhaoğlu'nun oğlu Sinan Çulhaoğlu söz aldı:
"Babam çok küçük yaşımdan itibaren beni bir birey olarak tanıdı. Saygısını da hissettirdi sevgisinin yanında.
Babamın sadece benim bileceğim yönüyle babalığından bahsedeceğim.
80'lerin başında Batıkent'te annem çalışır babam benimle ilgilenirdi.
Yaptığı çeviri işlerine mola verdiğinde oyun oynardık.
Espriliydi, beni çok güldürürdü. Karikatür çizerdi...
Babam çok küçük yaşımdan itibaren beni bir birey olarak tanıdı. Saygısını da hissettirdi sevgisinin yanında.
Hepinize teşekkür ederim iyi ki varsınız."
"BİZİM İÇİN EMSALSİZ KELİMESİNİN KARŞILIĞI METİN ÇULHAOĞLU'DUR"
Sinan Çulhaoğlu'nun ardından ise söz alan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Sevgili yoldaşlar, değerli mücadele dostlarımız, hepinizi TİP adına selamlıyorum. Yoldaşlar, haberi aldığımız günden beri dünyanın devrimcilerinin, işçi sınıfının neyi kaybettiğini bilmediğine yanıyorum. Nasıl bir devrimciyi kaybettiğimizi henüz anlayamadık" dedi.
Baş, şöyle davam etti:
"Öğrencileri olarak konuşmak çok zor, bize hep şunu derdi: 'Türkiyeli devrimcilerin cesaretini anlatın tabi ama bununla yetinmeyin. Çünkü her devrimci aslında fikirleriyle vardır...'
Bizim için emsalsiz kelimesinin karşılığı Metin Çulhaoğlu'dur. Büyük bir boşluk doğdu ölümüyle.
Bazen derdim ki başka ülkede doğsa ne olurdu ama onu emsalsiz yapan bu topraklarda doğmasıydı.
Ondan öğrendiğimiz çok şey var. Hayatını kaybettikten sonra bize söylenenler 3 gündür, okudukça gurulanıyoruz, bir taraftan da borçlu hissediyoruz. Ondan öğrendiklerimizi ne kadar fazla insanla paylaşmak gerektiğini biliyor ve mutluyuz ama korkuyoruz nasıl yapacağız diye.
Varlığıyla, değer karardı ortama. Sahip olduğu sıfatların önemi yoktu, o sıfatlara da değer katardı.
Hatırlamadığım bir yazar, Metin Çulhaoğlu için diyor ki: 'Türkiye'deki Marksistlerin en iyisi.' Bizim arkadaşlarımız 'hayır' diyor, dünyadaki en iyi Marksistlerin yerlisiydi.
Örgütsüz, partisiz Metin Çulhaoğlu tarifi yoktur ama herkesin görüşlerine değer verdiği fikirlerini merak ettiği isim Türkiye'de çok azdır.
Biz TİP olarak yola çıktığımızda 'bunlar kim ki' diyorlardı. Biz birkaç adım ilerledikten sonra cevabımız 'Metin Çulhaoğlu'nun öğrencileriyiz' oldu. Bizim için bundan büyük gurur yoktur.
Burada onun öğrencileri var ve sosyalizme giden yolda öğrencileri ona layık olacak."
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
Erkan Baş'ın konuşmasını tamamlamasının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Özge Akman, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, Emek Partisi (EMEP) adına Fevzi Ayber, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Dönem Sözcüsü Perihan Koca, Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, Devrimci 78’liler adına Ahmet Telli, Yordam Kitap Genel Yayın Yönetmeni Hayri Erdoğan ve Metin Çulhaoğlu’nun 40 yıllık yoldaşı Bülent Ufuk Ateş söz aldı.
Ankara İnşaat Mühendisleri Odası’ndaki tören, konuşmacıların sözlerini tamamlamalarının ardından son buldu.
Metin Çulhaoğlu, Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi. Çulhaoğlu, Karşıyaka Mezarlığı 5 numaralı kapıdan başlayan yürüyüşle yoldaşları, ailesi ve sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.
‘AÇTIĞIN YOLDA YÜRÜYECEĞİZ METİN ABİ’
Metin Çulhaoğlu’nun mezarı başında konuşan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Doğan Ergün, “30 yılını, 10 yılını, belki birkaç yılını sosyalizm mücadelesine, bu ülkede eşit bir düzen kurma mücadelesine adayan dostlarım; bu son yolculuğunda Metin abi yalnız bırakmadığınız için, bizleri yalnız bırakmadığınız için, burada bu toprağı beraber attığınız için sağ olun var olun. Bu çok zor bir konuşma, bizleri bir araya getiren birkaç şey vardır. Bir tanesi bir ortak amaç, bir ortak hedeftir. Burada hepimiz eşitlik, özgürlük için, devrim amacı için bir araya geldik. Bazen bu yetmez, bazen de arkanızda tarihte değerler vardır, o değerler birleştirir” dedi.
Ergün konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz açtığı yolda güvenle, emin bir şekilde yürüyebileceğimizi bildiğimiz için teşekkürler Metin abi, var ol Metin abi, ama daha önemlisi açtığın yolda yürüyeceğiz Metin abi. Türkiye işçi sınıfının, dünya emek hareketinin, sosyalist hareketin, Marksizmin hepimizin baş sağ olsun.”
METİN ÇULHAOĞLU KİMDİR?
Türkiye’nin en önemli Marksist düşünür, yazar ve siyasetçilerinden Metin Çulhaoğlu, 1947 yılında Balıkesir’de doğdu. 1970 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) İktisat Fakültesi'nden mezun olan Çulhaoğlu, 1968-1969 yıllarında ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü'nde yöneticilik yaptı. Birinci ve ikinci Türkiye İşçi Partisi’nde görev alan Çulhaoğlu, 1975–1978 yılları arasında haftalık Yürüyüş dergisinde sırasıyla yazar, yazı işleri müdürü ve başyazar olarak görevler üstlendi. Türkiye İşçi Partisi 2. Kongresi'nde yaşanan ayrışmadan sonra Yalçın Küçük, İlhan Akalın ve Mesut Odman (Odabaşı) gibi isimlerle Eylül 1979'da Sosyalist İktidar dergisini çıkarmaya başladı. Aylık olarak yayınlanan dergi toplam 11 sayı çıktı. Çulhaoğlu, bu derginin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Derginin yayın hayatına 12 Eylül 1980 darbesiyle son verildi.
1983–1986 yılları arasında cezaevinde kalan Çulhaoğlu, 1986 yılında Gelenek dergisi kolektifinin kuruluşuna öncülük etti. Bu hareket daha sonra partileşerek Sosyalist Türkiye Partisi (STP) olarak siyaset sahnesindeki yerini aldı. Çulhaoğlu 1993 yılında partiden ayrıldı ve bir grup yoldaşıyla birlikte Sosyalist Politika dergisini çıkarmaya başladı. Sosyalist Politika grubu, sırasıyla Birleşik Sosyalist Parti (BSP) ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) kuruluşlarında yer aldı. 2001 yılında Sosyalist Politika grubuyla birlikte ÖDP'den ayrılarak, Gelenek Hareketi ile yollarını yeniden birleştirdi ve Türkiye Komünist Partisi'ne (TKP) katıldı. O tarihten 2014 yılına kadar partinin Merkez Komitesi'nde görev aldı. Çulhaoğlu, TKP’de 2014 yılı Nisan ayında başlayan ayrışmayla birlikte Halkın Türkiye Komünist Partisi'nin (HTKP) kuruluşunda yer aldı. 7 Kasım 2017'de kurulan Türkiye İşçi Partisi’nde (TİP) Merkez Komite görevini üstlenen Çulhaoğlu, TİP Parti Meclisi üyesiydi.
BirGün, soL gibi birçok günlük gazetede köşe yazıları yazdı. 16 Ağustos 2014 tarihinden bugüne İleri Haber’de salı ve cumartesi günleri yazıları yayınlandı.
YAZDIĞI VE KATKIDA BULUNDUĞU KİTAPLAR
Binyıl Eşiğinde Marksizm ve Türkiye Solu
Tarih Türkiye Sosyalizm
Sovyet Deneyinden Siyaset Dersleri
Gençlerle Baş Başa: Sosyalizm
Sivil Toplum: Devletin Büyümesi
Solda "Sivil Toplum" Söylemi: Gerçekler ve Yanılsamalar
İdeolojiler Alanı ve Türkiye Örneği
Doğruda Durmanın Felsefesi
Sivil Toplum: Devletin Büyümesi
Engels Okuma Kılavuzu
Lenin Okuma Kılavuzu
Anaakım Bilime Marksist Müdahaleler
Halkın Devlet Yönetimine Katılımı Üzerine (Çeviri)
Ulusal Sorun ve Kültürel Özerklik (Önsöz yazarı)