Metal işçileri grevde: 20 bin işçi kazanımları için barikat arkasında direniyor!

Metal işçileri grevde: 20 bin işçi kazanımları için barikat arkasında direniyor!

İspanya'da 20 bin metal işçisi, haklarının korunması ve yaşanabilir ücret talebiyle süresiz grev ilan etti. Grevi bastırmaya çalışan polislere karşı San Fernando tersanesinde barikat kuran işçilerin direnişi devam ediyor.

İspanya'nın Cadiz kentinde metal işçilerinin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından yaklaşık 20 bin işçi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve maaş zammı için sokaklara dökülerek direnişe başladı.

İş durdurma eylemi gerçekleştiren işçiler, ürün ve hammadde nakliyesini engellemek için San Fernando tersanesinin giriş çıkışlarını; kara ve tren yollarını kapattı.

POLİSTEN SERT MÜDAHALE!

İkinci gününde olan grevi bastırmak için polis, çok sert müdahalelerde bulundu.  Greve çıkan metal işçilerine basınçlı su, biber gazı ve plastik mermiyle barikatlar kurarak orantısız güç kullanan polislere rağmen işçiler direnişlerini sürdürüyor.

Grev sözcüleri, grev kazanıma ulaşana kadar barikatların kalkmayacağını söyledi.

İşçiler, binlercesinin ücretlerinin dondurulacağını ve diğerlerinin de aylık ücretlerinin ya düşürüleceğini ya da doğrudan ellerinden alınacağını, patronların daha az ücret ödemek için işçilerin yetkinlik seviyelerini daha düşük göstermek istediklerini, diğer taraftan uzun vadede İspanya’da metal sektörünün sürdürülmesinin maliyetli olması ve iş yoğunluğu olmaması gerekçeleriyle işten çıkarmalar yapılmak istendiğini söylüyor.

Bazı İşçiler ise amaçların aslında çalıştıkları tersaneleri başka yere taşımak olduğunu söylüyorlar. (İHA)