Metal işçileri 4 Aralık’ta üretimden gelen gücünü kullanacak!

Metal işçileri 4 Aralık’ta üretimden gelen gücünü kullanacak!

Metal işçileri toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan uyuşmazlık sonucu 4 Aralık Pazartesi günü üretimden gelen gücünü kullanacak.

Meryem Yıldırım / [email protected]

Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık sonucu metal işçileri üretimi durdurmaya hazırlanıyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal İş) ile Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasında süren grup toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Başta ücret maddeleri olmak üzere, sosyal haklar ve maddi sonuç doğuran fazla mesai, gece zammı gibi maddeleri içeren toplam 63 maddede yaşanan uyuşmazlık nedeniyle metal işçileri 4 Aralık Pazartesi günü üretimden gelen gücünü kullanacak.

Ağır çalışma koşullarında çalışılan ve en fazla iş cinayeti yaşanan alanların başında gelen metal sektöründe, işçilere ikramiye dahil net 2.145 TL reva görülürken, MESS, işçilerin ücret ve sosyal haklar konusundaki taleplerini görmezden geldi. Önerdiği tekliflerle emekçilerle adeta dalga geçti.

MESS EMEKÇİYLE DALGA GEÇİYOR

Birleşik Metal İş’in ücret zammı ve kıdem 3 aşamalı talebi, ilk 6 aylık dönem için ücret zammı yüzde 30,47. Bu tutar ilk 6 aylık dönem için net 695 TL’ye denk geliyor.

MESS ise, bugün yapılan toplantıda, ücret zammı olarak tüm 6’şar aylık dönemler için enflasyon oranında ücret zammı teklifinde bulundu. Bu teklif ilk 6 aylık dönem için yüzde 3,20 zam anlamına geliyor. Patron sendikasının emekçilerle alay etmesi anlamına gelen bu teklif, işyerlerine göre net ikramiye dahil 59 TL ile 101 TL arasında değişen oranlarda bir miktara tekabül ediyor.

Metalcilerin taleplerinden biri de kıdem zammı talebi. Asgari ücretin 2016 yılı başında 1400 TL olmasının ardından yeni işe giren işçi ile 10-15 yıllık işçi arasında ücret farkı kalmamış, 10-15 yıllık işçi ücretinin asgari ücretle çalıştırılmaya devam edildi. MESS, metal işçilerinin sosyal haklardaki yüzde 50’lik zam talebine de, yüzde 10,68’lik bir teklifle karşılık verdi.

3 YILLIK TİS DAYATMASI, DENEME SÜRELERİNİN 4 AYA ÇIKARILMASI...

İşçilerin itiraz ettiği diğer maddeler arasında 3 yıllık TİS dayatması, MESS’in esneklik uygulamalarını dayatarak ikramiyeleri fiili çalışmaya bağlamak istemesi, denkleştirme ve telafi çalışmasını sözleşme maddesi haline getirmek istemesi ve deneme süresinin 4 aya çıkartılmasını önermesi var.

SATIŞ REKORLARI KIRILIRKEN, İŞÇİLERE SEFALET REVA GÖRÜLÜYOR

2017 yılı Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre otomotivde toplam üretim yüzde 17, otomobil üretimi ise yüzde 27 oranında arttı. Beyaz eşya da dahil üretimde satış rekorlarının kırıldığı, kar artışının yaşandığı otomotiv sektöründe, işçilerin kazanılmış hakların geriye götüren bu teklifler ise MESS’in emek düşmanı tavrını da gözler önüne serdi.

4 ARALIK’TA MESS’E CEVAP VERİLECEK

MESS’in sefalet sözleşmesi olarak işçilere dayattığı bu teklifleri kabul etmeyeceğini ilan eden metal işçileri, 4 Aralık Pazartesi günü üretimi durduracak. Birleşik Metal İşçileri Sendikası, görüşmelerde yaşanan tıkanıklığı değerlendirmek üzere 8 Aralık’ta yapacağı Merkez Toplu Sözleşme Komisyonunu toplantısında nihai kararını vererek, yol haritası belirleyecek.

UYUŞMAZLIK MADDELERİ
Toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan 63 uyuşmazlık maddesi şöyle:
Madde 5: Yürürlül, Madde 6: Kapsam, Madde 8: Kazanılmış haklar, Madde 9: Ek yönetmelikler, Madde 18: Sendikal izinler, Madde 24: Metal sanayii iş gruplandırma sisteminin uygulanmasına ilişkin hususların ele alınış prosedürü, Madde 25: Disiplin kurulu, Madde 26: Çalışma süreleri, Madde 27: Ara dinlenmesi, Madde 28: Vardiya çalışmaları, Madde 29: Çalışılmış sayılan süreler, Madde 30: Fazla çalışmanın düzenlenmesi, Madde 31: Hafta tatili, Madde 33: İş ve işyeri değişikliği, Madde 34: Deneme süresi, Madde 35: Belirli süreli iş sözleşmesi, Madde 36: İş sözleşmelerinin toplu iş sözleşmesi ile ilişkileri, Madde 39 toplu işçi çıkarma, Madde 40: Çıkarılan işçilerin işe çağrılması, Madde 41: İhbar tazminatı, Madde 42: Kıdem tazminatı, Madde 45: İşe giriş ücreti, Madde 46: Ücret zamları, Madde 47: ikramiyeler, Madde 48: Fazla çalışma ücreti, Madde 49: Ulusal bayram, genel tatillerde çalışma ve bayram ödeneği, Madde 50: Gece zammı, Madde 51: Postabaşılık tazminatı, Madde 52: Yıllık ücretli izin ve ödeneği, Madde 53: Yıllık ücretli iznin toplu kullanımı, Madde 54: Yıllık ücretli izin kurulu, Madde 55: Yakacak ödeneği, Madde 56: Askerlik ödeneği, Madde 57: Yolluklar, Madde 58: Ücretlerin ödenme şekli, Madde 59: Yemek ödeneği, Madde 60: Evlenme ödeneği, Madde 61: Doğum ödeneği, Madde 62: Gebe ve emzikli kadınların izin hakkı, Madde 63: Çocuk ödeneği, Madde 64: Öğrenim ödeneği, Madde 65: Ölüm ödeneği, Madde 66: Vasıta ödeneği, Madde 67: Sosyal sigortalar ile ilgili izinler, Madde 68: Havlu ve temizlik malzemesi ödemesi, Madde 69: Mazeret izni, Madde 70: İşçi sağlığı, Madde 71: iş güvenliği malzemeleri, Madde 75: Çeşitli hükümler, Madde 77: Ödemeler, Geçici madde 2: Fazla ödenmiş sosyal yardımlar, Geçici madde 3: Birikmiş farkların ödenmesi, Geçici madde 4: Sendika aidat farkları ve 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ve 14’üncü ek maddeler.