MESS greve hazırlanan metalcilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı

MESS greve hazırlanan metalcilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı

MESS, yasağa rağmen 2 Şubat’ta greve çıkmaya hazırlanan metal işçilerinin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS);Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine 2 Şubat’ta greve çıkmaya hazırlanan metal işçileriyle masaya oturmak zorunda kaldı.

Bakanlar Kurulu’nun geçtiğimiz hafta aldığı grev yasağına rağmen, 2 Şubat’ta greve çıkmaya hazırlana işçilerle bir kez daha görüşen işveren örgütü, emekçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.

Görüşme neticesinde, işçilerin örgütlü olduğu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal İş) ile MESS arasında 2017 - 2019 Dönemi Grup Toplu İş Sözleşmesi İmzalandı.

FIRTINAYA KAPILMAKTAN KORKAN MESS, İŞÇİLERİN TALEPLERİNİ KABUL ETMEK ZORUNDA KALDI

Bakanlar Kurulu’nun grev yasağına rağmen patron örgütü MESS’in masaya oturmak zorunda kalması işçiler adına bir kazanım. MESS ile yapılan son görüşmede toplu sözleşmedeki şu maddelerde anlaşma sağlandı:

  • İBLAĞ

Birleşik Metal İş Sendikası’nın bu teklifi MESS tarafından aynen kabul edildi. Buna göre; 31.8.2017 tarihinde saat ücretleri 9 TL’nin altında olan işçilerin ücreti 9 TL’ye iblağ edilecektir (tamamlama).

  • KIDEM ZAMMI

Sözleşmede yer alan kıdem zammı teklifi de MESS tarafından aynen kabul edildi. Buna göre; 01.01.2018 tarihinden itibaren 1 tam yılını doldurmuş herkese, her kıdem yılı için 0,10 TL kıdem zammı uygulanacaktır. Bu uygulama 15 yıl ile yani 1,50 TL ile sınırlandırıldı.

  • SEYYANEN ZAM

Sendika üyesi işçilere, ilk 6 ay için 1,60 TL seyyanen ücret zammı yapılacaktır. Ücret zammı bu üç uygulama ile birlikte %24’lük artışa denk gelmektedir. Bu artış, ortalama ücrette ücret ve ikramiye dahil net 504 TL’lik artışa denk gelmektedir.

  • SOSYAL HAKLAR

Sosyal haklarda %23’lük artış elde edildi.

  • YÜRÜRLÜK

Birleşik Metal’in teklifi doğrultusunda yürürlük dönemi 2 yıllık olarak gerçekleşti.

  • TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI

Sendikanın bu teklifi de işveren örgütü MESS tarafından aynen kabul edildi.

  • POSTABAŞILIK TAZMİNATI

Postabaşılık tazminatı %8 olarak belirlendi.

  • ÖLÜM İZNİNDE ARTIŞ

Sendikamızın teklifi doğrultusunda bir önceki sözleşmede var olan izinlere ek olarak eşin anne ve babasının vefatında üyeye 3 gün ücretli izin alındı.

BİRLEŞİK METAL İŞ’TEN AÇIKLAMA: TARİHİ BİR SÖZLEŞME

MESS ile anlaşma sağladıklarını kaydeden Birleşik Metal İş, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

“2 Şubat itibari ile grev uygulama kararını aldığımız ve hükümet tarafından yasaklanan grevimize rağmen bugün yapılan görüşmeler neticesinde üyelerimizde memnun eden tarihi bir sözleşmeye imza atılmıştır” denilen açıklamada, söz konusu sözleşmenin imzalanmasının, grev yasaklarına rağmen “grev yasağınızı tanımıyoruz diyen metal işçilerinin kazanımıdır” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu sözleşme, kararlı bir şekilde direnen, taviz vermeyen metal işçisinin ve bu mücadeleye önderlik eden Birleşik Metal-İş Sendikasının kazanımıdır. Tüm metal işçilerine hayırlı olsun.

Toplu sözleşme, iş barışının sağlanması ve endüstriyel ilişkilerin sürdürülmesi için olumlu adım atan, işçilerin taleplerini dikkate alan MESS yönetiminin de katkısı ile gerçekleşmiştir.”

TÜRK METAL DE MESS İLE ANLAŞMIŞTI
Öte yandan Türk Metal ile MESS arasında dün saat 18.00’da başlayan görüşme bu sabaha karşı 06.00'da sonuçlanmıştı.



Türk Metal tarafından yapılan açıklamada, 'MESS ile yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri tamamlanmış ve sözleşme bağıtlanmıştır' denilmişti.