Meslek örgütlerinden 'barınamıyoruz' diyen öğrencilere destek

Meslek örgütlerinden 'barınamıyoruz' diyen öğrencilere destek

İstanbul Barosu, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Mali Müşavirler Odası, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından öğrencilerin barınma sorunlarına ilişkin bir açıklama yapıldı.

İleri Haber

Meslek örgütleri tarafından yapılan ortak açıklamada, öğrencilerin barınma sorunuyla ilgili “Bu tablo 2021 Türkiye’sinde yaşanıyor. Bu tablo, ‘ekonomimiz şahlanıyor’ diye halkın gözünü boyamaya çalışanların eseri” denilirken, öğrencilerin mücadelesine destek vurgusu yapıldı.

İstanbul Barosu, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Mali Müşavirler Odası, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından öğrencilerin barınma sorunlarına ilişkin bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Türkiye’nin imzacısı olduğu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin “Herkes, eğitim hakkına sahiptir” ve Anayasa’nın 42. Maddesinde “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz” hükümleri hatırlatıldı.

Bu hakkın ihlal edildiği belirtilen açıklamada, “Üniversite kontenjanlarını meslek kuruluşlarına ve diğer tüm paydaşlara sormadan, popülist kaygılarla artıran devlet; öğrencilerin barınma hakkını düşünmediği, önlem almadığı için büyük çaba ve emekle üniversite kazanan öğrencilerimiz, barınma hakkından ve sonrasında da öğrenim görme hakkından mahrum bırakılıyor” denildi.

‘NE SİZ TERÖRİSTSİNİZ, NE BİZ TERÖRİST YETİŞTİRİYORUZ’

Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte çok sayıda öğrencinin yüksek kira ve yurt ücretleri nedeniyle barınacak yer bulamadığı belirtilen açıklamada,  şu ifadeler kullanıldı:

Dişimizden tırnağımızdan artırarak bu günlere getirdiğimiz çocuklarımız yurtsuzluktan, evsizlikten daha doğrusu parasızlıktan eğitimlerine devam edemiyor. Gençlerimiz parklarda banklarda kaldırımlarda sabahlıyor.

Bu haksızlığa karşı mücadele eden üniversite öğrencileri de haklı olarak “Barınamıyoruz, barınma temel haktır, hakkımız olanı alacağız” diyor. Biz de onların yanındayız…

Bu tablo 2021 Türkiye’sinde yaşanıyor. Bu tablo, “ekonomimiz şahlanıyor” diye halkın gözünü boyamaya çalışanların eseri. Ve bu tablo, yarının mühendislerine, tabiplerine, dişhekimlerine, avukatlarına, eczacılarına, veteriner hekimlerine, mali müşavirlerine, öğretmenlerine, hemşirelerine yaşatılıyor. Bu tablo, canımızı, sağlığımızı, ülkemizi emanet edeceğimiz, hayatlarımıza dokunacak gençlerimize reva görülüyor.

Amerika’nın New York şehrinde 291 milyon dolar değerinde Türkevi açacak bütçesi olan ülkemiz, kendi yurdunda gençlerini yurtsuz bırakıyor...

Kullanılmayan köprülere, yollara milyarlarca lira ödenirken, üniversitelilerin barınma sorununa karşı itirazları, hak arayışları vatan hainliğiyle eşleştiriliyor… Yönetenlerin bin odalı saraylara sahip olduğu bu gökyüzü altında; parklar, banklar, metrolar, vapurlar çocuklarımızın yurdu oluyor...

İnsan hakkını, anayasal hakkını kimseyi üzmeden, incitmeden, kırmadan arayan gençlerimiz, iktidar tarafından terörist ilan ediliyor...

Sayın meslektaşlarımız, sayın anne ve babalar, sevgili gençler… Ne siz teröristsiniz ne de bizler terörist yetiştiriyoruz!

‘YALNIZ DEĞİLSİNİZ GENÇLER’

Açıklamada, meslek örgütleri olarak öğrencilerin yanında olunduğu vurgulanırken,  Hepimiz gençlerimizle birlikte bu politikaların karşısında ‘üşüyoruz’! Yetkililere sesleniyoruz; gençlerimizi, o banklarda yarınların belirsizliğinde yalnız bırakmayacağız. Gençlerimizin barınma, eğitim, sağlık, beslenme, ulaşım, iş bulma haklarının insanca yaşayabilecekleri seviyeye getirilmesini talep ediyoruz. Biz onların hem evrensel hem de yerel bir insan hakkı olan, ‘eşit biçimde eğitim alma haklarını’ savunmaya devam edeceğiz… Yalnız değilsiniz gençler!” denildi.