Meslek odalarından ve STK'lerden Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için çağrı

Meslek odalarından ve STK'lerden Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için çağrı

Meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları, açlık grevindeki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada "Adalet Bakanlığı’nı ise sorunun esasını çözecek adımlar atmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Ankara Tabip Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, adil yargılanma talebiyle başlattıkları açlık grevi eylemine devam eden tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için ortak basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında Timtik’in 233, Ünsal’ın 202 gündür açlık grevinde olduğu ve her dakikanın önemli olduğu belirtilirken “Geri dönüşü olmayan sağlık sorunları yaşamamaları için geçen her saniyenin önemi ortadadır. Nitekim Adli Tıp Kurumu da durumun ciddiyetini ortaya koymuş, cezaevinde kalmalarının yaşamsal açıdan risk oluşturduğuna dair rapor düzenlenmiştir. Bu tıbbi gerçekliğe rağmen adli merciler tarafından insan hakları hiçe sayılarak tahliyeleri gerçekleştirilmemiştir” ifadeleri kullanıldı.

ADALET BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI

Basın açıklamasında avukatların kaldığı Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin pandemi hastanesi olduğu kaydedilirken şu ifadeler kullanıldı:

“Açlık grevinin bu aşamasında kişilerin bağışıklık sistemlerinin çöktüğü göz önüne alındığında bu kararın Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın sağlığına zarar verebilme riski son derece yüksektir. Yine avukatların başvurularındaki bilgilere göre 24 saat ışığı açık tutulan bir ortamda, temizlik için gerekli olanaklardan yoksun, havalandırma koşulları sınırlı bir ortamda tutuldukları anlaşılmaktadır. Bu durum zaten diken üstünde olan durumu daha riskli hale getirmektedir.

İlgili hastanelerde Avukat Ebru Timtik ve Avukat Aytaç Ünsal’ın hekimlerini ve onlar ile ilgilenen sağlık emekçilerini bir kez daha Türk Tabipleri Birliği Etik Kurul görüşleri çerçevesinde tutum almaya, Adalet Bakanlığı’nı ise sorunun esasını çözecek adımlar atmaya davet ediyoruz. Adil yargılanma hakkı da sağlık hakkı kadar hayati bir hak olup, bu hakkın önünde durmak yerine yetkilileri kulak vermeye ve cevap olmaya çağırıyoruz.”