Meslek odalarından Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne 'ODTÜ yolu' tepkisi

Meslek odalarından Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne 'ODTÜ yolu' tepkisi

Meslek odaları, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Gökçek döneminde ODTÜ'de binlerce ağaç kesilerek yapılan yolu devam ettirmesine ilişkin, ODTÜ yol yapımı için ihale edilen ormanda basın açıklaması yaptı.

İleri Haber

Meslek odaları, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Gökçek döneminde ODTÜ'de binlerce ağaç kesilerek yapılan yolu devam ettirmesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Bu yolların inşası yönetim değişse de Ankara'da bugün hala aynı siyaset ve rant çevrelerinin iktidarda olduğunu göstermektedir” denildi.

AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde belediye ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arasında imzalanan protokol kapsamında 8 Eylül 2017 tarihinde, ODTÜ arazisindeki ağaçlar bir gecede kesilmiş ve arazide yol için alan açılmıştı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası ŞPO Ankara Şubesi’nin konuyla ilgili açtığı davada Ankara 9’uncu İdare Mahkemesi 2019’da kararını vermişti. Mahkeme, yürütmesinin durdurulmasına hükmetmişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi de Ağustos 2021’de Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı projesi kapsamında ihaleye çıkmıştı. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Gökçek döneminde ODTÜ'de binlerce ağaç kesilerek yapılan yolu devam ettirmesine ilişkin, ODTÜ yol yapımı için ihale edilen ormanda basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Mert Özdağ katıldı.

‘İHALELER CANLI AMA PROJELER GÖKÇEK’İN’

Basın açıklamasını meslek odaları adına Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen okudu.

Evirgen, "Ankara Büyükşehir Belediyesi; Meslek Odaları olarak iptal ettirdiğimiz ve yürütmesini durdurduğumuz rant projelerine hizmet götürmek ya da yeni rant alanları üretmek için 'trafik hafifletme' gerekçesiyle onlarca yol, katlı ve köprülü kavşak projesini uygulamaktadır.  Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleleri canlı olsa da yol projeleri Gökçek'in yol projeleridir.  Bu yollar Gökçek ve rant çevrelerinin projeleridir. Bu yolların ranttan başka hiçbir açıklaması yoktur. Bu yol herhangi bir üst ölçekli planda yer almamaktadır.  Bu yolun yapımı hiçbir bilimsel ve hukuki gerekçeye dayanmamaktadır" dedi.

‘YÖNETİM DEĞİŞSEDE AYNI SİYASET VE RANT ÇEVRELERİ İKTİDARDA’

"ODTÜ ormanını bölen yol olarak hatırladığımız, Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin iş makineleriyle ODTÜ arazisine girerek, bir gecede büyük tahribatlar yarattığı proje, sadece orman alanını yok etmekle kalmamakta aynı zamanda Ankara`nın batı ve güneybatı koridorları üzerinde, onlarca davamızın bulunduğu rant projelerini de ödüllendirmektedir" diyen Evirgen, şunları söyledi:

"Ankara Büyükşehir Belediyesi halihazırda Gökçek döneminde yargıya taşıdığımız ve iptal ettirdiğimiz yüzlerce imar planını savunmaya devam etmekte ya da hiçbir değişiklik yapmadan yeniden onaylamaktadır. Mahkeme süreçleri devam eden projeleri ise, hukuki süreçlere sığınarak, rant projelerini tamamlamayı asli görevi olarak görmektedir. Atatürk Orman Çiftliği'nden geçirilen yol ve ODTÜ'yü bölen yol son örnekleridir. Ankara Büyükşehir Belediyesi mahkemeye kararlarını uygulamak istiyor ise; iptal edilen Çevre Düzeni Planı'nı mahkeme kararları doğrultusunda acilen hazırlamalıdır! Kent suçu olduğu 7 kez tescillenen Demir Kafes alanındaki YDA Center gibi kent suçlarını durdurmalıdır.  Ankara'da kamu yararını parsel bazlı popülist yarışmalarla değil, bütüncül planlama çalışmalarıyla tesis etmelidir!  Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin tamamlamaya çalıştığı bu yol ODTÜ ormanını yok etmek, yolun batısında kalacak olan 94 hektarlık orman alanını rant çevrelerinin kucağına atmak, yol için kesilen 24 hektarlık orman alanının da üzerine asfalt dökmek demektir. Bu yolların inşası, yönetim değişse de Ankara'da bugün hala aynı siyaset ve rant çevrelerinin iktidarda olduğunu göstermektedir."

‘BU YOL, RANTIN YOLU’

Evirgen, şöyle devam etti:

"2016 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi ve 2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayladığı planlardan sonra; 2017 yılında bir gecede ODTÜ Ormanları'na girip hektarlarca ağacı katleden Gökçek yönetimi, meslek odalarının açtığı davalar sonucu durdurulmuştur. İtirazlar sonucunda kararları Bölge İdare Mahkemesi'nde bozulmuş ve meslek odaları olarak Danıştay'da temyiz edilmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi ODTÜ'yü bölerek İncek, Kızılcaşar, Taşpınar rant alanlarından geçen ‘Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı’ ihalesi ile Eskişehir Yolu ve Ankara-Niğde Otoyolunu birbirine bağlayan 11,8 kilometrelik yol yapımı ihalesine çıkmıştır. İhale sonucu yol yapımı 25.08.2021 tarihinde yine trafik hafifletme gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmıştır. Bu yol ihale süreciyle, Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin Ankara`nın geleceğine yönelik bir vizyonu ve bütüncül bir planı olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu sebeple defalarca kez mahkemeye taşınmış rant projelerine başvurulmakta, günübirlik kararlarla büyük kamu kaynakları israf edilmekte, toprak ve ekolojik bütünlük ise geri dönüşü olmayacak şekilde yok edilmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin açıklamalarında sürekli olarak kullandığı katılımcılık vurgusunun ise sözde kalan bir algı olduğu da açıktır. İhale açıklanana kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir meslek odasına bu yollarla ilgili herhangi bir bilgi verilmemiştir. Sonrasında dahi meslek örgütleriyle herhangi bir görüşme talebinde bulunulmamış, ihaleyi iptal etmemelerine rağmen ‘ortak akıl’ söylemi ile devam etmektedir. TMMOB'nin 70 yıla yaklaşan mücadele geleneği nettir. Yönetimde kim olursa olsun, kişiye değil yaptıklarına bakarak, bilimsel planlama ilkelerinden uzak, yanlış kentleşme politikalarına karşı her dönemde sözünü ve eylemini sakınmamıştır, sakınmayacaktır. Gökçek'in ODTÜ'yü bölen, rant alanlarını ve sermaye çevrelerinin projelerini ödüllendiren bu yol, rantın yoludur. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak, bu rant yolunun ihalesinin iptalini yargıya taşıdığımızı, Başkent Ankara'nın kamu yararı esaslı, katılımcı, doğru kentleşme politikaları ile gelişmesi için mücadeleye devam edeceğimizi, rant çevrelerine, onlara yol açanlara ve kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz."

DAHA FAZLA