Meslek hastalığı verileri gizleniyor

Meslek hastalığı verileri gizleniyor

Sayısı 4'e düşürülen meslek hastalıkları hastanesine son 4 yılda 600 bine yakın başvuru yapılması rağmen meslek hastalığından yaşamını yitirenlerin sayısı gizleniyor.

Türkiye’de meslek hastalıkları nedeniyle yüz binlerce kişinin hastanelere başvurduğu ortaya çıkarken, meslek hastalıklarından kaç kişinin hayatını kaybettiği ise gizleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP’li Murat Emir, iktidarın bu verileri özellikle sakladığını söyledi.

Türkiye’de yalnızca Ankara, İstanbul ve Zonguldak olmak üzere üç kentte bulunan meslek hastalıkları hastanesine son 4 yılda doğrudan meslek hastalığı nedeniyle yapılan başvuru sayısı 600 bine yaklaştı. Ancak meslek hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise gizlendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, iktidarın Türkiye’deki meslek hastalıkları verilerini özellikle sakladığını belirterek, “Bu verilerin gizlenmesi kabul edilemez. Meslek hastalıklarına ilişkin şeffaf bir şekilde açıklanan veriler üzerinden eylem planı oluşturulmalı” dedi.

CHP'NİN 'MESLEK HASTALIKLARI' RAPORU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın koordinatörlüğündeki CHP Emek Büroları, meslek hastalıklarına ilişkin ocak ayında bir rapor hazırlamış ve raporda her yıl ortalama 100 bin ile 300 bin arası çalışanın meslek hastalığına yakalandığı, ortalama 20 bine yakın çalışanın ise meslek hastalıkları neticesinde yaşamını kaybettiği tahmini yer almıştı.

Raporda, SGK'nın son 5 yılda meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin hiç yaşanmadığını söyleyerek kendi verilerini de yalanladığı belirtilmiş ve SGK verilerine göre son 5 yılda en az bin 400 işçinin meslek hastalığı neticesinde yaşamını kaybettiği kaydedilmişti.

Raporda şu veriler yer almıştı:

-  1995 yılından bugüne  kadar silikozis hastalığına bağlı olarak en az 80 işçi hayatını kaybetti.

-  Kot taşlama işçilerin bu oran içerisinde en yüksek iş koldur.

-  Özellikle Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 150’ye yakın işçi, 1994-2004 yıllarında, İstanbul’a gidip kaçak atölyelerde, kot taşlama işinde çalışırken silikozis hastalığına yakalandı.

-  2012’den bugüne kadar basına silikozis hastalarıyla yansıyan Bingöl’ün Karlıova ilçesinde birçok işçi yaşamını yitirdi. Halit Karabulak 2014 yılında 30 yaşındayken, Faysal Demir 2017 yılında 36 yaşındayken, Serdar Dündar 2016 yılında 31 yaşındayken, Saim Karakaya 2016 yılında 37 yaşındayken ve Necat Demir ise 2016 yılında henüz 27 yaşındayken silikozis hastalığı yüzünden yaşamını yitirdi.

-  Ayrıca 100’den fazla işçi silikozis hastalığı nedeni ile adeta her gün ölümü beklemekte.

-  Son yıllarda silikozis hastalığına yakalanma riskinin arttığı bir diğer iş kolu ise diş teknisyenliği. 2011'de dört diş teknisyeni silikozis sonucu hayatını kaybetti. 53 yaşındaki Muammer Tatar ve 43 yaşındaki Âdem Kılıç İstanbul'da, 19 yaşındaki Ömer Faruk Böyük Kırıkhan'da ve 24 yaşındaki Ali Kalkan İskenderun'da silikozisden yaşamını yitirdi