Mersin’de balık çiftlikleri için yeniden keşif yapıldı: ‘Doğadan yana kararlar alınsın’

Mersin’de balık çiftlikleri için yeniden keşif yapıldı: ‘Doğadan yana kararlar alınsın’

Mersin’de açılmak istenen 20 balık çiftliğine karşı duran MERÇED, bilirkişi heyetinin bölgede yeniden yaptığı keşifte ‘uluslararası sözleşmelere uygun karar’ almasını ve ‘doğadan yana’ olması çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Fatoş Sarıkaya

İleri Haber

Mersin’de yapılması planlanan 20 balık çiftliğine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan olumlu Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu verilmiş. Çevrecileri mücadelesi sonucu bilirkişi heyeti yapılması planlanan alanda yeniden keşif yaptı.

Keşif sonucu henüz açıklanmadan basın açıklaması düzenleyen Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED); heyetin doğadan yana bir karar almasını talep etti.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde (MGC) bir araya gelen çevreci dernekleri temsilcileri, balık çiftlikleriyle ilgili tepkilerini dile getirdi. Açıklamaya Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı.

Dernek adına açıklama yapan avukat Semra Kabasakal şöyle konuştu:

“Derneğimiz ile birlikte Mersin Tabip Odası, Mersin Eczacı Odası, Mersin Mimarlar Odası Bozyazı, DOKUDER ve Mersin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Silifke, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur sahillerinde kurulması planlanan 20 adet balık çiftliklerinin halkın itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan olumlu ÇED raporlarının kararlarının iptali için dava açtık. Aleyhimize sonuçlanan Mahkeme kararlarına yaptığımız itirazları Danıştay lehimize bozmuş olup mahkeme keşfi 27 Eylül’de Silifke, Aydıncık ve Bozyazı’da ve 28 Eylül’de Anamur’da tekrar yapılmıştır.

‘DENİZDE YARATACAĞI KİRLİLİĞİN EKOSİSTEME VERECEĞİ ZARARLARININ ARAŞTIRILMASINI İSTEDİK’

Atanan bilirkişilerden Balık çiftliklerinin kurulum planı olan bölgelerinin doğal sit, arkeolojik sit ve korunan alanlar bakımından ayrıca bölgenin rüzgar yönü ve akıntı hızı, derinlik ve kıyıya uzaklığı bakımından incelenmesini, ÇED raporlarında yazılan Balık çiftliklerinden kaynaklanan ve doğrudan denizel ekosisteme bırakılan yenmemiş balık yemleri, balık dışkıları, idrar, mukus ve ölü balıklarının kirlilik yaratacağını ve bu kirliliğin denizin ekosistemini bozacağını ve çeşitli çevresel sorunlara neden olacağının araştırılmasını, balık çiftlikleri olarak belirlenen bölgelerinin Akdeniz foklarının, Caretta Carettaların ve deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarının  ve Turizm bölgelerinin olduğunu Balık çiftliklerinin üretim yöntemi ve teknolojisinin denizde yaratacağı kirlilik ve bu kirliliğin  ekosisteme vereceği zararlarının araştırılmasını ve Balık çiftliklerinin bölgede bütünsel olarak kümülatif etki yönünden ve çevre ve insan sağlığına vereceği zararlar bakımından ve Balık çiftliklerinde kullanılan GDO’lu yemin içeriğinin insan sağlığına vereceği zararların araştırılmasını talep ettik.

‘ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRIDIR’

Balık Çiftlikleri Bölgemizde Turizmi ve insan sağlığını olumsuz etkileyecektir. Anamur, Aydıncık, Bozyazı ve Silifke’de kurulum planı yapılan Balık Çiftliklerinin bölgemize zararlar vereceği açıktır. Onaylanan ÇED Raporları, ÇED kanunu ve yönetmeliklerine, ayrıca Ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Bern, Barselona ve CITES Sözleşmelerine ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliğine (IUCN) aykırıdır. Bilirkişi heyetinden doğadan ve insan yaşam hakkı yönünde kararlar vermesini bekliyoruz.  Yaşam alanlarımızı korumak için Balık Çiftliklerine karşı herkesin mücadele etmesini bekliyoruz.”

 

DAHA FAZLA