Mersin ranta kurban ediliyor: Liman genişletme projesi için yeniden harekete geçildi!

Mersin ranta kurban ediliyor: Liman genişletme projesi için yeniden harekete geçildi!

Yürütmesi durdurulan MIP liman genişletme projesi için yeniden bilirkişi keşfi yapıldı. Atatürk Parkı'nı ranta kurban edilmesi için bu kadar ısrara tepki koyan çevreciler, “Atatürk Parkı halkındır. Ranta geçit vermeyeceğiz” diye seslendiler.

Ayşenur Önal

Çevrecilerin mücadelesi ile yürütmesi durdurulan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) liman genişletme projesi için yeniden bilir kişi keşfi yapıldı. Çevreciler proje için ‘Doğayı katledecek bir rant projesi’ derken, keşif öncesi Atatürk Parkı’nda ve MIP kapısı önünde eylem yaptı.

MIP, liman faaliyetlerini Atatürk Parkı önlerine doğru genişletme projesine Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Barosu itiraz etmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm itirazlara rağmen projenin hayata geçirilmesi için 1/1000 ve 1/5 bin ölçekli imar planı değişikliği yapmıştı. Mersin 2. İdare Mahkemesi, Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı önlerine doğru genişlemesi projesine ilişkin imar planı değişiklikleri hakkında ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vermişti.

GENİŞLEME İÇİN GÜNEY KISIM İŞARET EDİLMİŞTİ

Yürütmeyi durdurma kararında bilirkişi raporunun bilimsel ve karar verme süreci açısından yeterli olduğuna işaret eden mahkeme, bilirkişi raporundaki “dava konusu planların üst ölçekli planlarla uyumsuz olduğu, liman mendireğinin güneyinde liman genişlemesi için daha uygun alanlar olduğu” tespitlerine dikkat çekmişti.

Ayrıca limanın genişlemesinin D-400 Karayolunda yaratacağı trafiğe de vurgu yapılırken, projenin D-400 Karayolunda ve İnönü Bulvarında şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı şekilde yoğunluk oluşturacağının öngörüldü ve Çevre Düzeni Planında ve belediyenin yaptırdığı mevcut 5 binlik planda liman genişleme alanı olarak Serbest Bölgenin güneyinin gösterildiği de söylenmişti.

KEŞİF ÖNCESİ EYLEM YAPILDI

Keşif öncesi Atatürk Parkı’nda yapılan açıklamaya; siyasi parti temsilcileri, belediye temsilcileri, STK’lar ve çevre aktivistleri katıldı.

Kazanılan davaya rağmen yeniden bilirkişi keşfi yapılmasına itiraz eden Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Atatürk Parkı halkındır. Ranta geçit vermeyeceğiz” diye seslendi.

‘YENİ BİLİRKİŞİ HEYETİNİN ATANARAK YENİ KEŞFİN YAPILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ’

Atatürk Parkı’na sahip çıkmak için toplandıklarını kaydeden Aslan, şu sözlere yer verdi:

“Atatürk Parkı'nda liman genişleme projesine karşı açmış olduğumuz davanın geçmişte yapılan keşifte bilirkişi heyetinin bilimsel olarak lehimize vermiş Olduğu rapor kararı doğrultusunda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı Vermiş iken, bugün yeniden tekrar yeni bilirkişi heyetinin atanarak yeni keşfin yapılmasını doğru bulmuyoruz.

Kentimizde son zamanlarda yaşam alanlarımıza ve özellikle yeşil alanlarımıza rant uğruna ciddi saldırılar yapılmaktadır. Bu saldırılar her geçen gün artmaktadır. Bu saldırlar doğamızı katlederek çevremizi kirleterek, sağlığımızın bozulmasına neden olmaktadır. Ormanlarımız gençleştirme adı altında, özellikle Erdemli’de ardıç ağaçları maden ocakları arama çalışmaları için vahşice yok edilmektedir.”

‘PROJE KENT YAŞAMINA SALDIRIDIR’

MIP’nin liman genişletme projesinin rant projesi olduğunu vurgulayan Aslan, konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Bu proje hukuksuzdur ve kent yaşamına bir saldırı olup, Atatürk Parkı'nın yok olmasına neden olacaktır. Mersin’in simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersin’de tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkı'nın halk tarafından kullanımını engelleyecektir.

Bugün yapılacak olan keşfin hukuktan yana bilimsel olarak yapılmasını ve bilirkişilerin doğadan ve halktan yana karar vermelerini talep ediyoruz. Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Bundan sonrada mücadelemiz devam edecektir.”

DAHA FAZLA