Merkez Bankası'na 'gösterişli' bina: İhale yine yandaşa gitti

Merkez Bankası'na 'gösterişli' bina: İhale yine yandaşa gitti

Yandaş Limak, İstanbul Finans Merkezi'ne dikilecek olan Merkez Bankası'nın yeni binasının kabuk ve çekirdeği için 2 milyar 285 milyon lira alacak.

İstanbul Finans Merkezi projesinin tam ortasında yer alan 15 bin 960 metrekarelik arazide yükselecek Merkez Bankası (TCMB) binasının kaba inşaatının maliyeti ortaya çıktı.

Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre yasal düzenlemeyle ‘zırh' getirilen gizli ihalenin sonucuna göre, Limak binanın kabuk ve çekirdeği için 2 milyar 285 milyon lira alacak.

TCMB'nin finans merkezindeki binasının inşaatı için TOKİ 2017'de “arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı” modeliyle iki kez ihaleye çıkmış, ancak tekliflerin yeterli bulunmaması nedeniyle ihaleler iptal edilmişti. Ağustos 2017'de yapılan üçüncü ihaleyi ise idare payı 180 milyon lira olmak üzere 1 milyar 440 milyon lira teklif veren İntaş Taahhüt Yapı Sanayi kazanmıştı. Ancak firma inşaata başlayamadı ve projeden çekildi. Bunun üzerine iktidar projenin TCMB'nin kasasından yaptırılmasına karar verdi. 12 Şubat 2020'de Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile de TCMB'nin yapacağı bazı mal, hizmet alımları ile yapım işleri, Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarıldı. Düzenlemeyle TCMB'nin kendisinin belirleyip davet ettiği firmalarla pazarlık usulü ihale yapması sağlandı.

İHALE YİNE YANDAŞA GİTTİ...

Genel müdürlük binası için Mayıs 2020'de TCMB “anahtar teslim” yöntemiyle “sır” bir ihale gerçekleştirdi. Davet edilen isteklilerin teklif verebildiği ihalede en düşük yapım bedeli ‘5’li çete’ olarak anılan yandaş şirketlerden olan Limak'tan geldi.

KABA İNŞAAT İÇİN 2 MİLYAR 285 MİLYON LİRA!

Limak ile 2 Haziran 2020'de imzalanan sözleşmenin detayları Sayıştay'ın raporunda ortaya çıktı. Buna göre TCMB, binanın kaba inşaatı için el sıkıştığı Limak'a toplam 2 milyar 285 milyon lira ödeme yapacak. Eğer TOKİ'nin modeliyle inşaat yapılsaydı, bankanın kasasından bir kuruş çıkmayacak, gayrimenkullerin satışından da gelir elde edilecekti. Kaba inşaatın tamamlanmasının ardından yeni bir ihaleyle dış cephe ve iç tasarımın tamamlanması bekleniyor.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Yatay mimari vurgusu yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul'a ihanet ettik, hâlâ da ihanet ediyoruz” demişti.

İşte Erdoğan'ın AKP iktidarının gerçekleştirdiği yapısal katliamla çelişen o açıklamaları:

3 ŞUBAT 2019: Öyle 50 kat, 60 kat, 70 kat bir mimari, aslında bizim medeniyet ruhumuza da uygun bir mimari değildir.

21 EKİM 2017: 40 kat, 100 kat binalar yapmak sizi medeni yapmıyor ama biz de bu tuzağın içine düştük. İstanbul gerçekten müstesna bir şehirdir. Ama biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik. Ben de bundan sorumluyum.

1 TEMMUZ 2016: İstanbul'a çok yanlışlar yaptık. Onu da söyleyeyim. Ucube inşaatlar yaptık.