Merkez Bankası: Yıllık enflasyon eğilimi arttı

Merkez Bankası: Yıllık enflasyon eğilimi arttı

Merkez Bankası’nın açıkladığı Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’na göre, yıllık enflasyon ve enflasyon eğilimi yükseldi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB); Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu açıkladı. Raporda, enerji fiyatlarının uluslararası petrol fiyatlarındaki toparlanmaya bağlı olarak arttığı ve gıda fiyatlarının yatay bir seyir izlediği belirtilerek, tüketici fiyatlarının haziran ayında yüzde 1,13 oranında arttığı, yıllık enflasyonun 1,23 puan yükselerek yüzde 12,62 olduğu vurgulandı. Raporda ayrıca B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu ve eğilimi yükseldiği bildirildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

Hizmet fiyatları haziran ayında yüzde 2,09 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu 0,48 puan yükselişle yüzde 11,76 olmuştur. Yıllık enflasyon kira dışındaki alt gruplarda artmış, en belirgin yükseliş ulaştırma grubunda kaydedilmiştir. Ulaştırma hizmetlerinde normalleşme süreci ile birlikte uçak bileti (yüzde 12,39) ve şehirlerarası otobüs ücretlerindeki (yüzde 23,52) artışlar öne çıkmıştır. Kapasite sınırlamasına tâbi olan lokanta-otel grubunda gerek yiyecek ve içecek hizmetlerinde gerekse konaklama hizmetlerinde fiyatlar yükselmiştir. Diğer hizmetler grubunda ise eğitim ve paket turlar ile berber ve kuaför hizmetleri fiyatlarındaki artışlar dikkat çekmiştir. Haberleşme hizmetleri fiyatlarındaki artışta posta hizmetleri, telefonla görüşme ve internet ücreti öne çıkmıştır. Kira yıllık enflasyonunda yavaşlama eğilimi bu dönemde de devam etmiştir.

ENFLASYONDA 2,13'LÜK ARTIŞ

Temel mal grubu yıllık enflasyonu haziran ayında 2,13 puan artarak yüzde 11,39 olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon tüm alt gruplarda yükselmiş, fiyatlar üzerinde birikimli döviz kuru etkileri ve salgına bağlı birim maliyet artışları ile normalleşme süreciyle birlikte bazı gruplara yönelik güçlenen talep de etkili olmuştur. Dayanıklı mal grubu fiyatları, otomobil, beyaz eşya ile diğer elektrikli ve elektriksiz aletlerin öncülüğünde yüzde 2,88 oranında artarken, giyim ve ayakkabı grubu fiyatlarındaki değişim yüzde 1,15 ile tarihsel ortalamanın üzerinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde diğer temel mallarda da fiyatlar bir önceki aya göre belirgin bir oranda artmıştır.

ŞEBEKE SU FİYATLARI DA ARTTI

Enerji grubu fiyatları Haziran ayında yüzde 2,62 oranında artmıştır. Bu dönemde uluslararası petrol fiyatlarındaki toparlanmaya bağlı olarak akaryakıt ve tüpgaz fiyatları sırasıyla yüzde 6,59 ve yüzde 3,58 oranında yükselmiştir. Ayrıca bu dönemde şebeke suyu fiyatları yüzde 1,75 oranında artış kaydetmiştir. Bu gelişmeler ile enerji yıllık enflasyonu 3,89 puan yükselerek yüzde 9,12’ye ulaşmıştır.”

DAHA FAZLA