Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefini yükseltti
Murat Uysal'ın açıkladığı enflasyon raporuna göre, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,9'a yükseldi.
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Buna göre TCMB, yüzde 7,4 olan yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,9'a yükseltti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, bu yılın üçüncü enflasyon raporunu sundu.
Rapordan öne çıkanlar şöyle:
- Küresel toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizlikler yüksek seyrediyor. Gelişmiş ülkelerde faiz indirim süreçleri durdu. İkinci çeyrekte gelişen ülkelerden portföy çıkışları hız kesti. Gelişen ülkelere sermaye akımları ikinci yarıda bir miktar toparlanacaktır.
- Finansal koşullardaki iyileşme kredi büyümesini destekledi. Ticari krediler ivme kaybetse de güçlü seyrediyor. Tüketici kredileri mayıs sonrası ivme kazandı. Dış ticaret hacminde toparlanma gözüküyor. Turizm gelirlerinde kısmi iyileşme bekliyoruz.
- İlk çeyrekteki artış temel mal ve gıda gruplarından kaynaklandı. Gıda fiyatları tüketici enflasyonundaki yükselişte etkili oldu. Çekirdek göstergelerin eğilimlerinde yükseliş gözlendi
- Yıl sonu enflasyonuna ilişkin beklentiler yükselirken orta vadeli enflasyon yatay seyrettiğini görüyoruz. Orta vadeli enflasyonda bir miktar iyileşme gözleniyor.
- 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin alüminyum ve tarımsal ürünler dışındaki diğer emtia fiyatlarında zayıf seyre bağlı olarak aşağı yönlü olarak güncelleme yaptık.
- 2020 yılı gıda enflasyonu tahminini yüzde 10.5 olarak güncelledik, 2021 yılında ise gıda enflasyonu tahminini yüzde 7'den yüzde 8'e çektik.
- Enflasyonun 2020 yılı sonunda yüzde 8.9 olarak gerçekleşeceğini (önceki 7.4);2021 sonunda ise yüzde 6.2'ye geriledikten sonra da orta vadede yüzde 5'te istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. 2020 yıl sonunda orta noktası yüzde 8.9 olmak üzere, yüzde 6.9 ile yüzde 10.9 aralığında. 2021 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 6.2 olmak üzere yüzde 3.9 ile yüzde 8.5 aralığında olacağını öngörüyoruz.
- Varsayımlarımızı ikinci bir dalga olmayacağına göre yaptık.
- Enflasyonun temmuz ayından itibaren düşüş eğilimine gireceği öngörüyoruz.
- Mart ayından itibaren uygulamaya aldığımız destekleyici likidite adımlarını normalleşme sürecinin gelişimine bağlı olarak aşamalı bir şekilde gözden geçirebiliriz.
- Önümüzdeki dönemde de parasal duruşumuzu enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlemeye ve elimizdeki bütün araçları veri odaklı bir yaklaşımla finansal istikrar ve fiyat istikrarı amaçları doğrultusunda kullanmaya devam edeceğiz.