Merkez Bankası: Enflasyonun ana eğiliminde yükseliş gözlendi

Merkez Bankası: Enflasyonun ana eğiliminde yükseliş gözlendi

Merkez Bankası şubat ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Yıllık enflasyon petrol fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak enerji grubunda yükselirken, diğer alt gruplarda düşüş gösterdi.

Merkez Bankası'nın yayınladığı şubat ayı fiyat gelişmeleri raporunda, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskısının sürdüğü tespitine yer verildi. Şubat ayında gıdada yıllık enflasyonun gerilemekle birlikte yüksek seviyesini koruduğuna dikkat çekilen raporda, hizmet fiyatlarının ise 'ılımlı bir artış' gösterdiği ifade edildi. Rapordaki verilere göre şubat ayında enflasyon gıdada yüzde 29, taze sebze-meyvede yüzde 29 olarak gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış veriler ışığında enflasyonun ana eğiliminde yükseliş gözlendi.

Duvar’da yayınlanan haberde rapordaki verilere göre şubat ayında enflasyon gıdada yüzde 29, taze sebze-meyvede yüzde 29 olarak gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış veriler ışığında enflasyonun ana eğiliminde yükseliş gözlendi.

Raporda, yıllık enflasyonun yüzde 19,67 olarak açıklandığı veriler sonrası, aylık fiyat gelişmelerine ilişkin şu tespitlere yer verildi:

– Enerji fiyatları geçen ay yüzde 0,75 arttı. Bu dönemde uluslararası petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak tüpgaz ve akaryakıt fiyatları sırasıyla yüzde 3,18 ve yüzde 2,72 yükseldi. Diğer taraftan, şebeke suyu ve doğal gaz fiyatlarında düşüş gözlendi. Bu gelişmelerle birlikte, enerji grubu yıllık enflasyonu 1,51 puan yükselerek yüzde 14,57 oldu.

– Gıda yıllık enflasyonu bu dönemde gerilemekle birlikte yüksek seviyesini korudu. Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu şubat ayında 1,72 puan azalarak yüzde 29,25 oldu. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada yüzde 39,07, işlenmiş gıdada ise yüzde 20,18 olarak gerçekleşti

 SEBZE-MEYVE ENFLASYONU YÜZDE 59

– İşlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonundaki azalışta temel belirleyici taze meyve-sebze fiyatları oldu. Bu dönemde taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyon 4,36 puan gerilese de yüzde 59,75 ile yüksek seviyesini korudu. İşlenmiş gıda grubunda süt ürünleri, çay ve katı-sıvı yağ fiyatlarında düşüş kaydedilirken, ekmek ve tahıllar ile konserve ürünleri fiyatlarında artışlar gözlendi. Bu gelişmelerle, taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu şubat ayında 1,29 puan gerileyerek yüzde 22,67 oldu.

– Hizmet fiyatları ocak ayındaki yüksek artış sonrasında bu dönemde görece ılımlı bir artış gösterdi.

TEMEL MAL GRUBUNDA ANA EĞİLİM YÜKSELİŞTE

– Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları, sırasıyla, 1,07 ve 0,90 puan azalarak yüzde 18,48 ve 18,12 olarak gerçekleşti. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal, gıda ve hizmet gruplarının katkılarında sırasıyla 0,47, 0,30 ve 0,07 puan düşüş gözlenirken, enerji grubunun katkısı 0,17 puan arttı. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamaları incelendiğinde, enflasyonun ana eğiliminde yükseliş gözlendi. Bu gelişmede geçen yıl kasım ayından itibaren dayanıklı mallara yönelik olarak uygulanan vergi indirimlerinin ana eğilim üzerindeki sınırlayıcı etkisinin şubat ayı itibarıyla ortadan kalkması da rol oynadı. Bahsedilen bu etkinin belirleyiciliğinde temel mal grubunda ana eğilim yükselirken, hizmet grubunda yataya yakın seyretti. Çekirdek göstergelerin ana eğiliminde, vergi indirimlerinin etkisi arındırıldığında da artış olduğu gözlendi.

– Aylık bazda, ulaştırma hizmetlerinde kara ve hava yolu taşımacılığı fiyatlarında düşüş gözlenirken, diğer hizmetler grubunda özel okul ücret artışlarının geçmiş yıllara kıyasla daha erken başladığı izlendi.

– Şubat ayında tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları sürdü.

– Dayanıklı mallarda fiyat düşüşleri bu dönemde de devam etti, giyim grubu yıllık enflasyonundaki düşüş bu dönemde yavaşlayarak sürdü. Rapora göre yurt içi üretici fiyatları şubat ayında yüzde 0,09 yükselirken, yıllık enflasyon 3,34 puan azalarak yüzde 29,59’a geriledi. İmalat sanayi yıllık enflasyonu ise 1,14 puan düşüşle yüzde 28,47 oldu. Bu dönemde, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimi yükseldi.

– Diğer temel mallar grubunda fiyat artışları ılımlı görünümünü korurken, ilaç fiyatlarında referans döviz kuruna bağlı olarak yapılan ayarlamanın etkileri görüldü.

DAHA FAZLA