Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

Merkez Bankası, 2018 yılı üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. MB Başkanı Çetinkaya, enflasyon tahminlerinin beklenenin üzerinde çıktığını duyurdu.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yüzde 8.4 olan yılsonu enflasyon tahminini 13.4 olarak güncellediklerini açıkladı. Çetinkaya 2019 sonu için yüzde 6.5 olan enflasyon tahminini de yüzde 9.3'e yükselttiklerini söyledi

Çetinkaya gıda enflasyonuna yönelik 2018 sonu tahminini ise yüzde 7'den yüzde 13'e çıkardıklarını belirtti.

YUKARI YÖNLÜ GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın 2018 yılı üçüncü enflasyon raporunun sunumunu başkan Murat Çetinkaya yaptı. Enflasyonda yukarı yönlü bir güncelleme yapıldığını belirten Çetinkaya, yüzde 8.4 olan yılsonu enflasyon tahminini 13.4'e, 2019 sonu için yüzde 6.5 olan enflasyon tahminini de yüzde 9.3'e yükselttiklerini söyledi.

Çetinkaya'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Temmuzda iç talep koşullarındaki yavaşlama ve para politikasının gecikmeli etkilerini izlemek için politika faizini sabit tuttuk. Getiri eğrisi negatif eğimle daha sıkı parasal koşullar ima eden görünüm sergiledi. TÜFE ikinci çeyrekte nisan enflasyon raporu öngörüsünün belirgin üzerinde gerçekleşti. TL'deki değer kaybının yanı sıra petrol ve emtia fiyatlarındaki artış TÜFE'deki yükselişte etkili oldu. Gıda fiyatlarındaki tahminlerin üzerindeki yükseliş döviz kuru gelişmeleri ve bazı tarım ürünlerinin fiyatlarındaki olumsuz koşullardan kaynaklandı. Akaryakıt fiyatlarındaki eşel mobil uygulaması bu gruptaki enflasyonda olumsuz görünümü sınırladı.”

‘FİYAT ARTTIRMA EĞİLİMİ GÜÇLENDİ’

“Ekonomide talep ve maliyet baskılarının ötesinde bir fiyat artırma eğilimi oldukça güçlendi. İktisadi faaliyet yavaşlayarak dengelenme eğilimine girdi. İthalat fiyatlarındaki yükseliş cari işlemler dengesini olumsuz etkiliyor. Yılın ikinci yarısında iktisadi faaliyetlerin dengelenmeye devam edeceğini öngörüyoruz.”

GIDA FİYATLARINDAKİ TAHMİN % 7’DEN %13’E YÜKSELDİ

Petrol fiyatları tahmini 2018 için 68 dolardan 73 dolara yükselttik. Gıda fiyatları tahmini 2018 için yüzde 7'den yüzde 13'e yükseldi.

YILSONU ENFLASYON TAHMİNİ %13

Enflasyonun yılsonunda yüzde 13,4 olarak tahmin edildi. Enflasyonun 2019 sonunda yüzde 9,3, 2020 sonunda yüzde 6,7 olması bekleniyor. Enflasyondaki yüksek seviye ve artan küresel riskler dikkate alındığında maliye ve makroihtiyati politikalarının dengelenme sürecine vereceği katkı kritik önem taşıyor.”

‘VARSAYIMDA DEĞİŞİKLİK OLURSA POLİTİKA DURUŞUNU GÖZDEN GEÇİRİRİZ’

“Önümüzdeki dönemde fiyatlama davranışları küresel risk iştahı maliye politikası ve para politikasının gecikmeli etkilerini yakından takip ediyoruz. Varsayımlarımızda değişiklik olması durumunda para politikası duruşunu yeniden gözden geçirebiliriz. Bugün itibariyle iktisadi faaliyette ılımlı dengelenmenin baz senaryo olduğunu ifade etmeliyim.

Öngörülebilirliği artırmak öncelikli hedeflerden biri, piyasa beklentilerini yönlendirebilmek açısından iletişim açısından ilave adımlar atılması gerekirse gereğini yaparız. Enflasyon patikasından belirgin sapma olacağı kanaati oluşursa gereği yapılır, ilave sıkılaştırma gerekirse tereddüt etmeden gerçekleştiririz.”

‘PPK GEREKLİ ADIMLARI GEREKTİĞİ ZAMAN ATAR’

“Geçtiğimiz aylarda ciddi sıkılaştırma yaptık, risk senaryolarını değerlendirerek kararlarımızı aldık. Son toplantımızda da buna ilişkin bir istisna yok. Para Politikası Kurulu gerekli adımları, gerektiği zaman kendi değerlendirmesiyle atar ve atmaya da devam edecek. PPK, toplantı sayısına ilişkin bir değişiklik öngörmüyoruz, yılda 8 toplantı yapılacak.”

DAHA FAZLA