Merkel açıkladı: AB, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların desteklenmesi için ilave 3 milyar euro verecek

Merkel açıkladı: AB, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların desteklenmesi için ilave 3 milyar euro verecek

AB zirvesinin ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderlerinin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların desteklenmesi için 3 milyar euroluk ilave paket çıkaracağını duyurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel dünkü AB zirvesinin ardından açıklama yaptı.

AB liderlerinin Avrupa Komisyonu'nun Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'ye 3 milyar euro ek kaynak aktarılması önerisini kabul ederek süreci başlattığını belirten Merkel, "Bugün Türkiye ile ilişkiler konusunda kapsamlı bir tartışma yürüttük. Komisyon bize sığınmacı anlaşmasını ne şekilde uzatabileceğimiz konusunda bir rapor sundu. Biz bu raporu kabul ettik" dedi.

AB liderler zirvesi sonuç bildirisinin Komisyon'a sığınmacı paketi için gecikmeksizin nihai önerilerini sunma çağrısı yaptığını, ardından bunların resmi olarak onaylanacağını söyleyen Almanya Başbakanı, Türkiye'ye 3 milyar euroluk ek kaynak aktarımının yanısıra yine Suriyelilere evsahipliği yapan Ürdün ile Lübnan'a da para verileceğini duyurdu.

Zirve öncesi Komisyon 2024'e dek toplam 5.7 milyar euroluk destek paketi önermiş, bunun 3.5 milyar eurosunun Türkiye'ye verilmesini öngörmüştü. Daha önce Türkiye'ye bu yıl için 500 milyon euro verilmesi zaten onaylanmış bulunuyor.