Merinos'un patronu, koronavirüs tespit edilen fabrika işçilerine ceza kesecek

Merinos'un patronu, koronavirüs tespit edilen fabrika işçilerine ceza kesecek

Antep’te bulunan Merinos fabrikasına Yönetim Kurulu imzasıyla asılan duyuruda ''Fabrikada koronavirüs tespit edilen işçiye ceza kesilecek'' denildi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına rağmen üretime ara vermeyen fabrikalarda çalışan işçiler koronavirüse yakalanmaya devam ederken, Antep’te bulunan Merinos fabrikasına dikkat çeken bir duyuru asıldı.

Yönetim Kurulu tarafından asılan duyuruda “Tüm personellerimiz fabrikamızın kapalı olduğu dönemde koronavirüs bulaşmaması için kendini evde izole edecektir. Bu dönem sonunda virüs bulaşı tespit edilen personelimize cezai işlem uygulanacaktır” ifadelerine yer verildi.

Fabrika bünyesinde çalışan çok sayıda işçi virüse yakalanırken, işçiler sanayi bölgesinde bulaş riskinde çalışmaya devam ediyor.

49 İŞLETME 100'DEN FAZLA KORONAVİRÜS VAKASI 

Antep Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikalarda virüsün yayılmaya devam ettiğini belirten DİSK’e bağlı Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV-Tekstil) da, konuya ilişkin yaptıkları yazılı açıklamayla işçilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

Resmi makamlarca sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmalar arasında şu ana kadar 49 işletmede koronavirüs vakalarının tespit edildiğinin belirtildiği açıklamada, “Toplam vaka sayısının ise 118 olduğu açıklanmıştır. Yine bir işletmede 29 vaka görülmüştür” denildi.

‘FABRİKALARDA ÜRETİM HİÇBİR ŞEY YOKMUŞ GİBİ DEVAM EDİYOR’

Sendikalarına uzun bir süredir işçilerden bu konuda şikayetler geldiğinin dile getirildiği açıklamada, çalışanların yaşadığı sorunlar şöyle aktarıldı:

“Halı dokuma, tekstil fabrikalarından çalışan işçiler arkadaşlarının koronavirüse yakalandıklarını, kendi can güvenliklerinin olmadığını, acilen önlem alınması gerektiğini ısrarla belirtmişlerdir. Kimi fabrikalar belli bir süre, kimilerinin de belli bölümleri kısa bir süre kapatılmış, ancak bunlar kalıcı olmamıştır. Nihayetinde on binlerce işçi Antep’teki fabrikalarda virüsle yüz yüze çalışmaya mecbur bırakılmaktadır. Antep’te fabrika çıkışlı gelişen bu salgın virüse yakalanan işçilerden başkalarına da bulaşmaktadır. Böylece herkesi tehdit eden toplumsal bir sorun haline gelmektedir. Antep’teki fabrika merkezli salgının Adıyaman Besni’ye, Kilis’e sıçradığı daha önce de basına yansımış, buralarda da karantina tedbirleri alınmıştır. Antep genelinde ve çevre köylerde de etkisini gösteren virüs son olarak organize sanayi bölgelerine ve fabrikalara yakınlığıyla bilinen Sam Köyü’nde de ortaya çıkmıştır. Salgına yakalananlar sanayi bölgesindeki fabrikalarda çalışan işçiler olmasına rağmen fabrikalarda üretim hiçbir şey yokmuş gibi devam ettirilmektedir. Kısaca fabrikalarda insanlık sınanmaktadır. İşçilerin de yaşam hakkı vardır.”

‘İŞÇİLERİN HAYATI PATRONLARA FEDA EDİLDİ’

İşçilerin sadece virüs tehlikesiyle mücadele etmediği ve başka haksızlıklara da maruz kaldığının altı çizildiği açıklamada, şunlar belirtildi:

“Patronların derdi bambaşka. Kısa Çalışma Ödeneği’nden (KÇÖ) faydalandırılan işçiler aynı zamanda çalışmakta oldukları çeşitli halı dokuma fabrikalarında kaçak olarak işlerine devam ettirilmişlerdir. KÇÖ nedeniyle ellerine geçen paranın dışında çok az bir ücret almışlardır. Yani böylesi salgın günlerinde bile patronlar işçilerin sağlıklarını değil ne yapıp da kar elde edeceklerinin derdine düşmüşlerdir. İşçilerin hayatı patronların kazancına feda edilmiştir. Aynı Antepli patronlar halı dokuma fabrikalarında işçilerin hayretle karşıladığı şekilde sokağa çıkma yasaklarında bile çalışma izni alabilmişlerdir. İşçiler verilen izinle alakası olmayan şeylerin üretildiği bu firmalara neden ve hangi mantıkla izin verildiğini anlayamamışlardır.”