Boğaziçililer, kayyum rektör vekilini protesto etti: 'Sen de bir gecede gideceksin!'

Boğaziçililer, kayyum rektör vekilini protesto etti: 'Sen de bir gecede gideceksin!'

Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararnameyle, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevi Melih Bulu’dan alınırken yerine vekaleten atama yapıldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararnameyle, Boğaziçi Üniversitesi Rektörülüğü görevi Melih Bulu’dan alındı. Bulu, göreve getirildiği günden bu yana üniversite öğrencileri ve akademisyenleri tarafından protesto ediliyordu.

Bir imza ile rektörülüğe getirilen AKP'li Melih Bulu “Başta bu krizin 6 ay içinde biteceğini öngörmüştüm, öyle de olacak” ifadelerini kullanmış ve asla istifa etmeyeceğini açıklamıştı. Bulu, rektörlüğünün 193’üncü gününde Erdoğan’ın imzası ile görevden alındı. Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararnameyle, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevi Melih Bulu’dan alınırken yerine herhangi bir atama yapılmadı.

İlerleyen saatlerde, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne, vekaleten üniversitenin öğretim üyelerinden Prof.Dr. Mehmet Naci İnci'nin atandığı bildirildi ve rektörlük adaylığı için başvuru ilanına çıkıldı.

MEHMET NACİ İNCİ KİMDİR?

AKP'li Melih Bulu tarafından rektör vekili yapılan Naci İnci, kendisini Fen Bilimleri Enstitüsü'ne müdür olarak atamıştı. Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Naci İnci’nin aldığı kararda, “29.05.2021 tarihi itibarıyla Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevine Prof. Dr. Mehmet Naci İnci vekaleten görevlendirilmiştir” denilmişti. Atama kararının altında Naci İnci’nin imzasının yer alması dikkat çekmişti.

Kendi atamasını kendi onaylayan Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Naci İnci daha önce de Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürü olarak atanmıştı. Boğaziçi öğrencileri, ¨kayyumluk¨ adını verdikleri Rektörlük binası önünde bekleyişlerini sürdürürken Bulu’nun yardımcısı Naci İnci öğrencilerin yanına gelmişti. Öğrencilerin kendisine yönelttiği soruları geçiştiren İnci, “Sizi sonra dinleyeceğim” demişti. Öğrenciler ise kendisine rektör vekili yapılan İnci’ye ilk atandığında “Bu görevi alırken utanmadınız mı?” diye sormuştu.

BOĞAZİÇİ DAYANIŞMASI: ÜNİVERSİTENİN TÜM BİLEŞENLERİNİ SEÇİME ÇAĞIRIYORUZ

Melih Bulu, 2 Ocak 2021’de Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirilmişti. Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci ve öğretim üyeleri tarafından ülke çapında gündem yaratan protestolar düzenlemiş, kamuoyunun da desteği ile protestolar büyümüştü. Bulu’nun rektörlüğü sürecinde çok sayıda öğrenci gözaltına alınmış, tutuklanmış ve darp edilmişti. Okula giriş çıkış kısıtlamalarına da imza atan Bulu’nun görevden alınması Twitter’da gündem oldu.

Boğaziçi Dayanışma’sından konuya ilişkin “İlk günden itibaren direnişimizin kişilerle değil, tepeden inme atamalar ve kayyum düzeniyle ilgili olduğunu tekrarlıyoruz! Bütün üniversitelere ve belediyelere atanan kayyumlara karşı mücadelenin tavizsiz bir çizgide devam etmesi gerektiğini savunuyoruz! Melih Bulu’nun yerine atanacak, Boğaziçi içinden veya dışarıdan yeni bir kayyumu kabul etmiyoruz. Üniversitenin tüm bileşenlerini seçime çağırıyoruz” açıklaması yapıldı.

ÖĞRENCİ SENDİKASI'NDAN MELİH BULU PAYLAŞIMI

Öğrenci Sendikası'nın (Öğrenci-Sen) konuya ilişkin paylaşımında ise şu ifadeler yer aldı:

Ona ısrarla "Yapamazsın, tutunamazsın, sen kayyumsun" dediler. "Boğaziçi Üniversitesi'nin sevilen, sayılan bir rektörü olamazsın" dediler. Olamadı.

 

MEHMET NACİ İNCİ'YE PROTESTO: 'BİR GECEDE GİDERSİN'

Boğaziçili öğrenciler, Melih Bulu'nun yerine vekaleten rektör olarak atanan Mehmet Naci İnci'yi de protesto etti. İnci'nin Rektörlük binasına geldiğini gören öğrenciler, "Sen de bir gecede gideceksin" diye seslendi.

GİRİŞ KISITLAMASI KALDIRILDI

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi kampüslerine giriş kısıtlamalarının da kaldırıldığı belirtildi.