Melen Barajı iktidarın elinde dipsiz kuyuya döndü: Harcaması da bitmiyor, kendi de...

Melen Barajı iktidarın elinde dipsiz kuyuya döndü: Harcaması da bitmiyor, kendi de...

“İstanbul'un su ihtiyacını karşılama” iddiasıyla tasarlanan ve inşaatına 2014’te başlanan Melen Barajı projesi, iktidarın elinde dipsiz kuyuya döndü.

İleri Haber

Yapımı yılan hikayesine dönen ve bitişi ertelendikçe ertelenen Melen Barajı’nın, son tarih olarak verilen Şubat 2023’te bitmeyeceği ortaya çıktı. Sözcü yazarı Çiğdem Toker, İBB’ye sunulan uzman raporunda bunun açıkça belirtildiğini yazdı.

“İstanbul'un su ihtiyacını karşılama” iddiasıyla tasarlanan ve  inşaatına 2014’te başlanan Melen Barajı projesi, iktidarın elinde dipsiz kuyuya döndü.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 Bütçesi görüşmelerinde Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yapımını üstlendiği ancak bitiremediği Melen Barajı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Geçen yılki bütçe görüşmelerinde de bu konuyu gündeme getirdiğini belirten Zeybek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, “2022'nin sonunda biz bu barajı faaliyete geçireceğiz” dediğini hatırlattı. Zeybek, “13 ay önce inceleme yaptığımızda bir çalışma yoktu. Bugün yaptığımız tespitlerde de herhangi bir çalışma yok. 2020 yılında yapılmış olan ihaleye dayalı olaraktan müteahhidin, neden bu çalışmayı yapmadığını anlamak mümkün değil” diye konuştu.

Zeybek, şöyle konuştu:

"Melen Barajı, başlangıcından bugüne kadar Sayın Veysel Eroğlu'nun ve İstanbul'dan, İSKİ'den DSİ'ye getirmiş olduğu kadroların yanlış kararları, seçmiş olduğu yanlış tercihleri, bütün tespitlere rağmen yanlış tercihlerinin bedelini İstanbullu ödüyor, 3 milyar TL’nin üzerinde bedel ödedik. Barajın geç teslim edilmesi dolayısıyla da enerji üretiminde 1 milyar TL'ye yakın bir kayıp var.”

'2016'DA BİTECEKTİ, 5 YIL GEÇTİ...'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Zeybek'in Komisyon’daki konuşmasını sosyal medya hesabından paylaştı. İmamoğlu, paylaşımında “Melen Barajı dönemin Bakanı'na göre 2016'da bitecekti, 5 yıl geçti, bitmedi. Geçen yıl tadilat projesi ihalesi yapıldı, yine bitmedi. İSKİ bugüne dek DSİ'ye 300 milyon dolar ödedi” ifadelerini kullandı.

İBB’YE SUNULAN UZMAN RAPORU

Melen Barajı projesine ilişkin birçok yazı yazan Sözcü yazarı Çiğdem Toker de bu konuya ilişkin son günlerdeki yazılarına, “Melen Barajı Çıkmazı” başlığıyla bir yenisini daha ekledi.

Yazıda, barajın gövde inşaatının bitmesine rağmen çatlaklar oluştuğu ve su tutulamayacağı ortaya çıkınca 2020’de güçlendirme ihalesi yapıldığını hatırlatan Toker, “konsept proje” diye anılan ve gerçekte son derece teknik bir iş olan “güçlendirme” yapısının, ihale şartnamesine göre, yer tesliminden sonraki 1000 gün içinde tamamlanması gerektiğini ancak DSİ tarafından şubatta yapılan ihaleye rağmen yer tesliminin ihaleden 4 ay sonra yapıldığını belirtti.

Toker, yazısında şu ifadeleri kullandı:

“…1 Haziran 2020'den itibaren hesaplanacak 1000 günlük süre, Şubat 2023'de sona eriyor. Bugün itibariyle 1000 günlük sürenin yarısı aşıldı. İBB yönetimine sunulan uzman raporu, “güçlendirme” işinin kalan 500 günde tamamlanmasının mümkün olmadığını vurguluyor…”

“…İBB've İSKİ'ye sunulan raporda, güçlendirme işinin neden kalan 500 günde tamamlanamayacağı açıklanmış ancak doğal olarak çok teknik ifadelerle. Mühendis olmayanların bir okuyuşta anlaması kolay değil. Sorarak basitleştirmeyi deniyorum:

‘Güçlendirme işi, Melen Barajı için bir “sızdırmazlık perdesi” inşaatını içeriyor. Bu büyük çalışma için ise işe uygun makine ve ekipmanların yeterli seviyede olması gerekiyor. Sahadaki iş makinası sayısı yeterli değil. Bu da çalışmada mesafe almayı engelliyor.’”

Yazının tamamı için tıklayın.