Meksikalı kadınlar kazandı: Kürtaj suç olmaktan çıkarıldı

Meksikalı kadınlar kazandı: Kürtaj suç olmaktan çıkarıldı

Meksika’da kadınların aylar süren kürtaj yasağı isyanı kazanımla sonuçlandı. Meksika Yüksek Mahkemesi, Coahuila eyaletinin kürtaj yaptırımlarını ceza kanunundan kaldırmasını emretti.

Meksika Yüksek Mahkemesi, Coahuila eyaletinin kürtaj yaptırımlarını ceza kanunundan kaldırmasını emretti. Yasağa karşı kadınlar aylarca sokaklarda eylem yapmıştı.

Meksika Yüksek Mahkemesi Başkanı Arturo Zaldivar, kararı tüm kadınlar, özellikle de en savunmasız olanlar için “bir dönüm noktası” olarak selamladı. Yüksek Mahkeme Yargıcı Luis Maria Aguilar da, hareketi “kadın hakları için tarihi bir adım” olarak nitelendirdi. 10 yargıç tarafından yapılan oylama, yasalarını yeni sıkılaştıran Teksas sınırındaki bir kuzey Meksika eyaleti olan Coahuila’da kürtajla ilgili bir ceza yasasına karşı çıkan 2018 tarihli bir davaya dayanıyor.

Sendika.org’un haberine göre; kürtaj şu anda ülkenin dördü hariç tüm eyaletlerinde ciddi şekilde kısıtlanmış durumda. Dünyanın en büyük ikinci Katolik ülkesindeki karar, mahkemelerin artık kürtaj davalarını kovuşturamayacağı anlamına geliyor ve Arjantin’de bu yılın başlarında yürürlüğe giren tarihi yasallaştırmayı takip ediyor. Karar, ülke genelinde kürtajın suç olmaktan çıkarılmasının önünü açabilir.

YÜZLERCE KADIN YARGILANIYORDU

Yüzlerce yoksul Meksikalı kadın kürtaj nedeniyle yargılanırken, en az birkaç düzine hapis cezasına çarptırıldı. Zaldivar, dünkü oylamanın ülkedeki tüm yargıçlar için zorunlu bir kriter oluşturduğunu ve kürtaj yaptıran herhangi bir kadının mahkeme ve anayasa kriterlerini ihlal etmeden yargılanmasını artık mümkün kılmadığını söyledi.