Meksika'da Obrador hükümeti 6 ayda ne yaptı?

Meksika'da Obrador hükümeti 6 ayda ne yaptı?

Meksika'da bu yıl başında iktidara gelen Andrés Manuel López Obrador, başkanlık kampanyasında verdiği sözleri gerçekleştirmeye devam ediyor.

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

Meksika'da bu yıl başında iktidara gelen Andrés Manuel López Obrador (Baş harfleri AMLO); başkanlık kampanyasında verdiği sözleri gerçekleştiriyor. Bunlardan en önemlileri, yurttaşların güvenliği, petrol kaçakçılığı ile mücadele ve ulusal güvenlik teşkilatı oluşturma vaatleriydi.

SOSYAL PROGRAMLAR 

AMLO, 80 yılı geçkin bir süredir halk tabakalarıyla ilgilenen ilk başkan olma özelliğini taşıyor. En önemli politikası da refahı sağlamak olarak biliniyor. Bu 6 ay boyunca, öğrenciler için burs programları, yurtlar, geçici işler sağlarken, yoksul halk için krediler oluşturdu ve köylüler için ürün garantisi sağladı. Yaşlılar, yalnız anneler ve engelliler için ise birçok proje geliştirdi.

KAÇAKÇILIK 

Başkanlığa başladığı gün, Meksika Petrolleri (Pemex) günde 15 bin varil petrolü kaybediyordu. Bu da yıllık olarak Meksika'yı 60 milyon dolarlık kayıba uğratıyordu.

21 Aralık 2018'den itibaren hükümet, Pemex'te kaçakçılık yapılan birçok hattı kurtardı. Ek olarak 4 bin asker, denizci ve federal polis petrol hattını korumak için görevlendirildi.

ULUSAL GÜVENLİK TEŞKİLATI

Obrador'un verdiği en önemli sözlerden biri ulusal güvenlik teşkilatı oluşturmaktı. 30 Haziran'dan itibaren Devlet Silahlı Güçleri'nin kurulacağı açıklandı. Böylece iç güvenlik sağlanacak olup, iç çatışmaların önüne geçilecek.