Meksika’da Kolomb’un heykelinin yerine bir kadın heykeli dikildi

Meksika’da Kolomb’un heykelinin yerine bir kadın heykeli dikildi

ABD’de polis tarafından öldürülen George Floyd için düzenlenen eylemlerde Avrupa’da ve Amerika’da bir çok kölecilik ve sömürgecilik bağlantılı anıtın kaldırılmasının yankıları sürüyor.

Siyah ABD vatandaşı George Floyd’un polisler tarafından katledilmesinin ardından,  dünyanın birçok yerinde 'Black Lives Matter' adı verilen eylemler başladı. Eylemlerde,  kölecilik ve sömürgecilikle bağlantılı anıtların kaldırılması istenirken, Konfederasyon liderleri ve Avrupalı sömürgecilere Amerika kıtasının kapılarını açan ünlü İtalyan kâşif Kristof Kolomb'un heykelleri pek çok yerde yıkılmaya başlandı.

Meksika'da, Kristof Kolomb heykeli protestolar esnasında yıkılmaya çalışılmış ancak engellenmişti. Heykel, restorasyon için Ekim 2020'de kaldırıldı. Kaldırılan Kolomb heykelli yerine yerli bir kadın heykeli dikildi. 

AFP haber ajansına göre, Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum, bunun ırkçılık ve ayrımcılığın kurbanı olan yerli kadınları onurlandırmak için olduğunu söyledi.

Kolomb'un yerini alması beklenen heykel, bu nedenle 1450-1521 yılları arasında yapıldığı söylenen iki metre boyundaki genç bir figürün kopyası.