Mehmet Ayvalıtaş davasında karar: Sanıklara beraat verildi

Mehmet Ayvalıtaş davasında karar: Sanıklara beraat verildi

Haziran Direnişi sırasında bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümüne ilişkin görülen dava sonuçlandı. Mahkeme iki sanık hakkında beraat kararı verdi.

İstanbul Ümraniye'de 2013’teki Haziran Direnişi sırasında yapılan yürüyüşte bir arabanın çarpması sonucu hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümüyle ilgili yargılanan sanıklar hakkında beraat kararı verildi.

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre, Kartal Anadolu Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 24. duruşması görülen davada aile fertleri hazır bulundu. 

Davacı Mustafa Kartal ve Seyit Kartal'ın avukatı Sevgi Evren, sanık Cengiz Aktaş'ın gerekçe göstermeden duruşmaya katılmadığını belirtti. Evren dava hakkında verilen mütalaanın kabul edilemez olduğunu belirterek davanın 7 yıldır sürdüğünü ve ne kadar yol alındığının soru işareti olduğunu kaydetti. 

Evren, sanıkları haklı gösteren bilirkişi raporların taraflı ve eksik olduğunu da söyleyerek " Kazanın yaşandığı gün iki polis memurunun tuttuğu tutanak 6.5 yıl boyunca göz ardı edildi" dedi. 

Bu haliyle verilen mütalaanın kabul edilebilir bir tarafının olmadığına dikkat çeken Evren, "6.5 yıldır çabalıyoruz, siz çaba sarf ediyorsunuz. Bu kadar süre zarfında gerçeği ortaya çıkarmıyorsak hepimiz gidip evimize oturalım, başka işler yapalım" ifadelerini kullandı. 

Avukat Evren, raporlardaki eksikliklerin giderilmesini yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasını ve dinlenmeyen tanıkların dinlenmesini talep etti. 

Avukat Rana Gedişkaya ise sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş'ın taksi sürücülüğü yapıp yapamayacağının belirlenmesi için psikoteknik rapor alınmasını istedi.

‘YÜRÜYÜŞE KATILMAK SUÇ MU?’

Baba Ali Ayvalıtaş "Tam 6.5 yıl geçti. Oğlum asker olacaktı. 80 km ile gittiğim halde karınca ezmiyorum. Yuvasını kuracak, insanlığa hizmet edecekti. Biz haram yemeyiz. Yürüyüşe katıldı. Bu suç mu? Sizden ricam size güveniyorum. Tutuklayın bunları. Çocuklarım öldürüldü. Eşim hayatını kaybetti. Allaha sığınıyorum " dedi. 

SANIK AVUKATI: YENİ RAPOR ALINMASI KONUSUNA KATILMIYORUZ

Sanık Görkem Demirbaş'ın avukatı Yalçın Tura "Güvenlik önlemi alınmış olsaydı, ne o genç ölecek ne de bu dava görülecekti. Biz yeni bir rapor alınması konusuna katılmıyoruz" dedi. Tura "Bazı tahkikatın genişletilmesinin gerçeği değiştireceğine inanmıyoruz" ifadelerini kullandı. 

DAVACI AVUKATLARIN TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Savcı, davacı avukatların taleplerinin reddedilmesini istedi. Duruşmayı takip eden avukat Ömer Kavilli ise savcının ret kararının kabul edilemez olduğunu ifade etti. 

Mahkeme, avukatların kazaya karışan aracın özellikleriyle ilgili rapor alınması, bir kısım tanıkların dinlenmesi yeniden rapor alınması ve diğer taleplerin yargıyı uzatacağı sandıkların hukuki durumunda değiştirmeyeceği, raporların alınmış olması ve sonuçlarının aynı olması nedeniyle taleplerinin reddine oybirliğiyle karar verdi.

BERAAT KARARI VERİLDİ

Davacı tarafı ve sanık avukatları mütalaa hakkında son beyanlarını sundu. Sanık Mehmet Görkem Demirbaş suçsuz olduğunu belirterek beraatini talep etti. Savcı geçen duruşmada sanıklarla ilgili beraat talep ettiği mütalaasını tekrarladığını belirtti. Kartal Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemes,i Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümüyle ilgili davada sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında beraat kararı verdi.

Mehmet Ayvalıtaş davasının sonunda avukat ve yakınları alınan karara tepki gösterdi.