'Mehdi'nin gelişi için ortam hazırlıyoruz' diyen Erdoğan'ın danışmanı Adnan Tanrıverdi kimdir?

'Mehdi'nin gelişi için ortam hazırlıyoruz' diyen Erdoğan'ın danışmanı Adnan Tanrıverdi kimdir?

SADAT'la yıldızı parlayan ve Erdoğan'ın askeri danışmanlığına getirilen 'İslamcı-kontrgerilla' olarak anılan Adnan Tanrıverdi kimdi?

İleri Haber

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın askeri danışmanı ve kontrgerilla örgütü SADAT’ın kurucusu olan Adnan Tanrıverdi, “Mehdi ne zaman gelecek? Allah bilir. Peki bizim bir işimiz yok mu, ortamı hazırlamamız gerekmez mi?” dedi.

“İrtica”dan ordudan atılan subay ve astsubayların kurduğu Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) ile Üsküdar Üniversitesi’nin iş birliğiyle, “ASRİKA Ortak Savunma Sanayii Üretimi” temasıyla İstanbul’da düzenlenen 3. Uluslararası ASSAM İslam Birliği Kongresine katılan Tanrıverdi, kongreyi değerlendirdiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“İslam Birliği olacak mı olacak. Nasıl olacak Mehdi Hz. geldiği zaman. Peki Mehdi ne zaman gelecek? Allah bilir. Peki bizim bir işimiz yok mu, ortamı hazırlamamız gerekmez mi? İşte ASSAM bunu yapıyor. Bu ortamı hazırladıktan sonra inşallah İslam Birliği olacak”

ADNAN TANRIVERDİ KİMDİR?

2016’da Erdoğan'ın danışmanlığına getirilen Adnan Tanrıverdi, emekli olur olmaz 5 yıl kadar Adaleti Savunanlar Derneği'nin (ASDER) Genel Başkanlığı görevini yaptı. Ardından ASDER’in Onursal Başkanı olarak, Müslüman ülke silahlı kuvvetlerinin organizasyonu ve stratejik kullanımına danışmanlığını üstlendi. Ardından özel konularda eğitim veren ve harp, silah ve araçlarının temini, bakım ve onarımının nasıl olacağını öğreten, birçok açıdan cihadist unsurların organizasyonunu oluşturduğu anlaşılan SADAT'ı kurdu.

Orduda Kenan Evren’in Genelkurmay Başkanlığı döneminde yıldızı parlayan Tanrıverdi, İslamcı bir kimliğe sahip olduğunu hiçbir zaman gizlemedi ve orduda dini propaganda yapmasıyla tanındı. Kurmay subay olarak; 2. Piyade Tümen Komutanlığı’nda (Adapazarı) İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Kurmay Başkan Vekilliği; Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği; Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığı Lojistik ve Harekat Şube Müdürlükleri, Kurmay Başkan Vekilliği görevlerinde bulundu. Hızla yükselen Tanrıverdi, 1990 yılında Malazgirt’teki 8. Kolordu Topçu Alay Komutanlığı görevine atandı. Tanrıverdi, 30 Ağustos 1992 tarihinde Tuğgeneralliğe yükseltildi. 4 yıl sonra ise, İsmail Hakkı Karadayı’nın Genelkurmay Başkanlığı döneminde, ordudan tasfiye edildi.

Tanrıverdi ordudan atılmasının ardından Enver Ören’in sahibi olduğu devre mülk şirketi İhlas Marmara Evleri’nin Camii Yaptırma ve Yardım Derneği’nde yönetici olarak çalıştı. Bu dönemde İslamcı yayınları ile bilinen Üsküdar Fm’de yayın koordinatörlüğü yaptı. 2004 Kasımında ise, YAŞ kararları ile ordudan atılan 7 askerin kurduğu ASDER’in Genel Başkanlığı görevini yaptı. Dernek, ordunun dini bir kimlikle idare edilmesi gerektiğini savundu, türban yasağını eleştirdi ve Cumhuriyet Mitingleri’ne alternatif olarak düzenlenen ve hükümeti destekleyen Ortak Akıl Hareketi içerisinde yer aldı. Tanrıverdi 2006 yılında, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’e bir de mektup yazdı. Tanrıverdi’nin mektubunda "Emekliliğinize birkaç ay kaldı. Son bir kez daha düşünün, milli irade ile çekişme içinde olacak değil, uyum içinde çalışacak bir komuta kademesi oluşumuna yardımcı olunuz” ifadeleri yer aldı.

Adnan Tanrıverdi bu sürecin ardından Milli Gazete’de yazarlığa başladı ve bir süre sonra Vakit Gazetesi’ne transfer oldu. Tanrıverdi, Vakit Gazetesi’nde sonra orduyu eleştiren çizgisi ile ön plana çıktı. Orduyu İslam karşıtı bir çizgi tarafından yönetilmekle suçladı, YAŞ kararlarını, siyasetle ilişkilerini eleştirdi.

ÖNEMLİ NOKTA: TANRIVERDİ’NİN ÖZEL HARP DAİRESİ GEÇMİŞİ

Tanrıverdi’nin Özel Harp Daire Başkanlığı görevi oldukça önemli. Bilindiği gibi Özel Harp Dairesi, NATO’nun komünizm ile mücadele adına tüm Avrupa’da kurduğu Gladyo teşkilatının Türkiye kolu. Özel Harp Dairesi, Soğuk Savaş süresince Türkiye’yi ABD eksenine oturtmak için faaliyetler yürüttü. Birçok siyasi cinayet ve karanlıkta kalmış pek çok olay ‘kontrgerilla’ olarak anılan Özel Harp Dairesi’nin sorumluluğundadır.

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, 28 Kasım 1990'da Milliyet gazetesinde yayınlanan röportajında o Özel Harp Dairesi’ne dair şunları söyledi:

"1974'teki başbakanlığım sırasında, zamanın Genelkurmay Başkanı rahmetli Orgeneral Semih Sancar başbakanlığın örtülü ödeneğinden acil bir ihtiyaç için birkaç milyon istedi. Benden istenen miktar örtülü ödenekteki paranın tümüne yakındı... Genelkurmay'dan bu paranın ne amaçla istendiğini sormak zorunda kaldım. 'Özel Harp Dairesi için istiyoruz' yanıtı geldi. Öyle bir resmi dairenin o zamana kadar adını bile duymamıştım... 'Şimdiye kadar bu dairenin giderleri nereden karşılanıyordu' diye sordum. O zamana kadar dairenin tüm giderlerini bir gizli ödenekle ABD'nin karşıladığı; ancak artık ABD'nin bu parasal katkıyı kestiği, o nedenle Başbakanlık’ın örtülü ödeneğinden para istemek zorunda kalındığı bana bildirildi...”

TANRIVERDİ’Yİ DANIŞMANLIĞA GETİREN SADAT NEDİR?

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) o dönemki Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, Temmuz 2016’da Lice’deki operasyonlarda gözaltına alınan 34 köylünün bir birim tarafından ölümle tehdit edildiğini, görevli bir subayın birime engel olduğunu söylemişti. “Bir birim geliyor. Sakallı, kollarında Arapça yazısı olan bir ekip benzin getirtip köylüleri yakmaya çalışıyor. ‘Yakacağız’ diyor. Oradaki askeri subay izin verse belki de yakacaklar” diyen Tuncel, bölgede ‘Sadat’ isimli bir oluşumdan bahsedildiğini, yetkililerin bu iddialara açıklama getirmesini istemişti.

SADAT A.Ş., ve Türk Ticaret Kanunu’na göre 2012’de kurulmuş bir şirket. SADAT kendisini “uluslararası savunma ve danışmanlık alanında danışmanlık ve askeri eğitim veren ilk ve tek şirket” diye tanımlıyor. TSK’nın çeşitli birliklerinden emekli olmuş 23 subay ve astsubayın kurduğu ve başkanlığını ordudan gerici kimliği nedeniyle emekli edilen Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin yaptığı bu yapı, müşterilerine (!) muhtelif “eğitim paketleri” sunuyor. “Gayri nizami harp kursu” bunlardan biri. Tahrip kursu eğitim paketi, polis özel harekât temel eğitim paketi, hudut karakol emniyeti eğitim paket, topçu ve havan ileri gözetleyicilik kursu gibi başlıklarda da “eğitim paketleri” sunuluyor.

Ayrıca şirket bünyesinde bulunmuş isimler de oldukça dikkat çekici. Şirkette, Ortadoğu uzmanı olarak görev yapan Akit yazarları Abdurrahman Dilipak ve Ahmet Varol şirketin stratejik yol haritasını çizen isimler olarak konuşulmuştu. Bunların haricinde, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Nevzat Tarhan şirkette ‘psikolojik savaş’ alanında danışmanlık hizmeti sunduğu, aynı üniversitenin rektör yardımcısı Prof. Mehmet Zelka da ‘ekonomi danışman’ olarak görev yaptığı belirtilmişti.