'Medyada sansür' sorusuna sansürlü cevap: 16 bin ceza verildi, isimler açıklanmadı

'Medyada sansür' sorusuna sansürlü cevap: 16 bin ceza verildi, isimler açıklanmadı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, televizyon ve gazetelere verilen yayın cezalarına ilişkin verilen soru önergesinin yanıtını sansürledi. 8 yılda 16 bin ceza verildiğini söyleyen Ersoy, gazete ve televizyonların isimlerini ise açıklamadı.

AKP döneminde muhalif olan birçok televizyon ve gazeteye ağır cezalar verilirken yandaş yayın organlarındaki hakaret içeren çoğu yayının cezasız kalması ise tepkiyle karşılandı. Muhalif yayınlara verilen cezaların bir ‘baskı yöntemi’ olduğunu ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi konuyu Meclis gündemine taşıdı.

İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a 2010 ile 2018 yılları arasında yayınlar nedeniyle kaç kez yaptırım uygulandığını, bu yaptırımlar sonucunda verilen cezaları sordu.

8 YILDA 16 BİN CEZA  VERİLDİ

İlgezdi’nin önergesini yanıtlayan Bakan Ersoy, sekiz yılda radyo ve televizyonlara toplam 16 bin 43 kez ceza verildiğini, ceza kararının en fazla uygulanan yılın ise 4 bin 630 kez ceza ile 2013 yılı olduğunu bildirdi. Ersoy, aynı yıllar içerisinde bu yayın organlarına toplam 251 milyon TL para cezası verildiğini ifade etti.

Ersoy, cezalandırılan yayın organlarının isimlerini ise açıklamadı.

37 KANALIN LİSANSI İPTAL EDİLDİ

15 Temmuz'un ardından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan yayın organları dışında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kararıyla bazı kanalların yayınlarına son verildiğini de ifade eden Ersoy, “2010-2018 yılları arasında RTÜK tarafından 37 adet yayın lisansı iptali kararı verilmiştir” dedi. CHP’li İlgezdi’nin gazetelerle ilgili sorusu da Bakan Ersoy tarafından yanıtlanmadı.

DAHA FAZLA