‘Medya hükümet komiserleri ve telefonlarıyla yönetiliyor’

‘Medya hükümet komiserleri ve telefonlarıyla yönetiliyor’

Medya kuruluşlarının Saray’dan gelen telefonlar ya da hükümet komiserleriyle yönetildiğini belirten Türkiye Gazeteciler Sendikası, 24 Temmuz’un ancak cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakıldığı, iktidarın medya üzerindeki baskısına son verdiği bir ülke olduğunda bayram olarak kutlanılabileceğini dile getirildi.

İleri Haber

24 Temmuz sansürün resmi olarak kaldırılışının 110. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yazılı bir açıklama yayınladı.

“Türkiye’de sansür gerçekten kalktı mı?” diye soran TGS’nin açıklamasında, medyanın Saray’ın kontrolünde olduğu belirtilerek sansürün son hızda devam ettiği vurgulandı.

“Türkiye’de sansür gerçekten kalktı mı?” diye soran TGS şunları kaydetti: “Bugün 24 Temmuz, yani sansürün kaldırılışının 110. yıl dönümü. 1908’de II. Meşrutiyetin ilân edildiği günün gecesinde gazeteciler sansür memurlarını “Basın hürdür, sansür yasaktır” diyerek geri çevirmişti. Sansür, işte böyle fiilen kaldırılmıştı.

Sansürün kaldırılmasını bir süre bayram olarak kutlayan meslektaşlarımız, 12 Mart 1971 darbesiyle matbuat üzerindeki baskı artınca ‘bayram’ sözcüğünü kullanmamaya başladı.

Şimdi soruyoruz: Türkiye’de sansür gerçekten kalktı mı?”

MEDYANIN % 90’I SARAY’IN KONTROLÜNDE

TSG, medyanın AKP’li komiserlerce ve telefonlarıyla yönetildiğini kaydederek baskılara şu sözlerle tepki gösterdi:

“Türkiye tarihinde gazetecilere, medya kuruluşlarına sansür uygulanmadığı bir dönem olduğunu söylemek neredeyse imkânsız” ifadelerine yer verilen açıklama şöyle devam etti: “Bugün medyanın yüzde 90'ı Saray kontrolünde ve büyüm medya kuruluşları Saray’dan gelen telefonlar ya da hükümet komiserleriyle yönetiliyor. Sansür uygulamaları son hız devam ediyor.”

‘ANCAK MESLEKTAŞLARIMIZ ÖZGÜR KALIRSA’

24 Temmuz’un ‘bayram’ olarak kutlanabilmesi için bazı koşulların oluşması gerektiğini ifade eden TGS o şartları şöyle açıkladı:

“Sansürün -resmi olarak- kaldırılışının 110. yıldönümünde haberi, fikir hürriyetini, mesleğin temel ilkelerini savunmak zorunda kaldığımız bir dönemden geçiyoruz. 24 Temmuz’un gazeteciler için kutlanabilir bir gün olması ancak cezaevlerindeki meslektaşlarımızın serbest bırakıldığı, iktidarın medya kuruluşları üzerindeki baskısına son verdiği, gazetecilerin işini yapabildiği bir ülke olduğumuzda mümkün olacak.”

10 YILDA 10 BİN GAZETECİ İŞSİZ BIRAKILDI

 “143 gazetecinin yazdıklarından dolayı cezaevlerinde tutulduğu, 10 yılda 10 bin gazetecinin işsiz bırakıldığı, gazetecilerin ve gazeteciliğin hedefte olduğu bir ülkede medya özgürlüğünden ve demokrasiden bahsetmek mümkün değil” bilgisini veren TGS açıklamasını şöyle noktaladı:

“110 yıl sonra bugün yine binalarımıza giren sansür memurlarını el birliğiyle kovacağız. Basın hürdür, sansür edilemez!”

DAHA FAZLA