Medeni Yıldırım davasında tekrar keşif istendi

Medeni Yıldırım davasında tekrar keşif istendi

Diyarbakır’da kalekol protestosu sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu öldürülen Medeni Yıldırım davasında mahkeme yeniden keşif yapılmasına karar verdi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık (Hêzan) köyünde, Haziran Direnişi sırasında (28 Haziran 2013) yapılan kalekol protestosu sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Medeni Yıldırım davası bugün görüldü. “Haksız tahrik altında olası kastla öldürme” suçundan 18 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan asker Adem Çiftçi hakkında verilen beraat kararının İstinaf Mahkemesi’nce bozulması ardından yeniden görülen davanın 2'nci duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 

Sanık Çiftçi, davadan vareste tutulduğu için katılmadığı duruşmada, Yıldırım'ın annesi Fahriye Yıldırım ve yakınları ile avukatlara katıldı. 

'BİR KARAKOL KENDİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMIYOR'

Heyet değişikliği nedeniyle önceki duruşma tutanaklarının okunmasıyla başlayan duruşmada, ilk olarak Yıldırım'ın annesi Fahriye Yıldırım söz aldı. Daha önce verdiği ifadesini tekrar ettiğini söyleyen Yıldırım, sanığın cezalandırılmasını istedi.

Ardından söz alan avukat Mehmet Emin Aktar, Yıldırım'ın vurulduğu Kayacık Jandarma Komutanlığı önünde "güvenlik" nedeniyle keşif yapılamayacağına ilişkin mahkemeye gönderilen yazıya tepki göstererek, “Görev yaptığı halde Jandarma Karakolu güvenlik nedeniyle keşif yapılamadığını belirtmiştir. Bu inanılır gibi değil. Bir karakol kendi güvenliğini sağlamıyor. Güvenlik gerekçesiyle keşfin yapılamaması inandırıcı değil. Keşfin bizzat mahkemece yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

MAHKEME BAŞKANI LİCE'YE GİDİLİP GİDİLMEDİĞİNİ SORDU

Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir ise, mahkemenin sanığın duruşmalardan vareste tutulması yönünde daha önce verdiği kararı kabul etmediklerini belirterek, "Yaşam hakkının ihlalinden bahsediyoruz. Rahatsız edici bir durum. Aylardır Lice'nin orta yerinde güvenlik gerekçesiyle keşif yapılmadığı belirtmiştir. Bu, kasıtlı yapılıyor. Mahkemenin bizzat keşfe katılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı, Baydemir'e keşfin yapılacağı karakola şimdi gidilip gidilmediğini sordu. Baydemir ise daha önce oraya keşif için gittiklerini şu anda da gidildiğini söyledi.

MAHKEME KEŞİF İÇİN TEKRAR YAZI YAZDI Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Çiftçi'nin duruşmalardan vareste tutulmaması yönündeki talebi, dosyanın geldiği aşama, keşfe bağlı kalınmış oluşu ve suçun işleniş özellikleri gerekçe göstererek reddetti.

Dava dosyasının Lice Asliye Ceza Mahkemesi'ne fiziki olarak gönderilmesine karar veren mahkeme, bir önceki ara kararda olduğu gibi gerekli güvenlik önlemleri sağlanarak bilirkişiler aracılığıyla karakol önünde keşif yapılmasını istedi. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre dava eksikliklerin tamamlanması için Eylül ayına ertelendi.

İLERİ HATIRLATIYOR: NE OLMUŞUTU?

Türkiye yurdun dört yanında, AKP hükümetinin kent ve çevreyi talan eden politikalarına, savaş ve çatışmalı ortam yaratan söylemlerine karşı sokaklara dökülmüş “Hükümet İstifa” eylemleri yaparken, 28 Haziran 2013’te de Diyarbakır Lice ilçesine bağlı Hêzan-Kayacık’ta da halk kalekol yapımını protesto ediyordu. “Barış İstiyoruz” pankartıyla yürüyen kalabalığa askerler ateş açmış, 18 yaşındaki genç Medeni Yıldırım bu saldırıda hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralanmıştı.

Önce Lice’de soruşturma açıldı. Yıldırım’la ilgili dosya görevsizlik kararıyla Lice Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Sonra da dosyaya gizlilik kararı konuldu.

Olaydan bir yıl sonra, Mayıs 2014’te Yıldırım’ın vurulduğu görüntüler ortaya çıktı, jandarmaların kalabalığa ateş açtığı kesinleşti. Öldürülmesinden yaklaşık iki yıl sonra olay yerinde keşif yapıldı. Dava ise ancak Eylül 2015’te açılabildi.

Cumhuriyet Savcısı Yunus Ferhat Sorgut, hazırladığı iddianamede, şüpheli asker Adem Çiftçi’nin “haksız tahrik altında olası kasıtla ateş ederek Yıldırım’ın ölümüne neden olması” nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun kasten öldürmeyi düzenleyen 81. ve olası kasıtı içeren 21/2. maddelerinden yargılanmasını istedi. 

Asker Çiftçi ise savunmasında olay sırasında nizamiye nöbet kulübesinde kendisinin bixi marka silahın başında olduğunu, silahın kurma kolunu çektiğini ancak ateş etmediğini öne sürdü.

Olayla ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan rapor üzerine Kayacık Karakol Komutanı, silah kullanma emri veren Jandarma Özel Harekat Tim komutanı ve karakolda görevli askerler hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçlarından başlatılan soruşturmada da takipsizlik kararı verildi. Takipsizliğe yapılan itirazın kabul edilmesiyle yeniden soruşturma açıldı. 

Asker Adem Çiftçi ise Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın altıncı duruşmasında beraat etti. Ancak Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, “Yargılamada eksik inceleme ve değerlendirme yapıldığı”, “Delillerin eksik toplandığı” gerekçesiyle beraat kararını bozarak, eksiklerin giderilmesi için dava dosyasını yerel mahkemeye göndermişti.


KALEKOL NEDİR?

Karakollara alternatif olarak yapılan, ultra güvenlikli ve yapımı kolay yeni karakol sistemi.