Meclis'te usulsüzlük: Harcamalar ödeneği aştı, belgeler mevzuata aykırı düzenlendi

Meclis'te usulsüzlük: Harcamalar ödeneği aştı, belgeler mevzuata aykırı düzenlendi

Meclis'e ait Bütçe Teklifi ve Sayıştay denetim raporu, Meclis'in 2018 yılında yolluk gideri bütçesinin on katından fazla oranda harcama yaptığını ve harcamalara ilişkin mevzuata aykırı belgeler düzenlendiğini ortaya çıkardı

Meclis'e ait Bütçe Teklifi ve Sayıştay denetim raporu, yasama organının tutarsız harcamalar yaptığını gözler önüne serdi.

Ödeneğinin 10 katından fazlasını aşan harcamalar, mevzuata aykırı belgeler... Sayıştay’ın tespit etmesinin ardından Meclis'te bile usulsüzlük üstüne usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı.

Meclis’in 2018 yılında yolluk gideri bütçesinin on katından fazla oranda aşıldığı ortaya çıktı. 2019 bütçesi de henüz yıl bitmeden delik deşik oldu.

MECLİS, ÖDENEĞİN 10 KATINDAN FAZLASINI AŞTI

Meclis, 2020 Bütçe Teklifi’nde, Meclis’in geçen yıl ve bu yıl yaptığı “yolluk giderleri” ile önümüzdeki yılların olası giderleri yer aldı. Buna göre, ödenek cetvelinde yer alan Mal ve Hizmet Alım Giderleri kalemindeki, ‘yolluk giderleri’ harcamaları için 2018 yılında 150 bin TL bütçe ayrılırken bu kalemden yapılan toplam harcama tutarı 1 milyon 981 bin 661 TL oldu. Bu yıl için de 150 bin TL ayrılırken dokuz ayda yapılan harcama, 1 milyon 883 bin 775 TL’ye ulaştı. Başlangıç ödeneğini on katından fazla oranda aşan Meclis Başkanlığı, yolluk giderleri kalemine 2020, 2021 ve 2022 yılları için 790 bin TL bütçe ayırdı.

FATURALAR İLETİLMEDİ

Sayıştay’ın hazırladığı denetim raporu, Meclis Başkanlığı’nca yapılan harcamaların mevzuatlara aykırı şekilde belgelendirildiğini ve bazı harcamaların faturalarının ise hiç iletilmediğini açığa çıkardı.

BELGELERİN FOTOKOPİLERİ KONULDU

Sayıştay’ın tespitine göre, çeşitli mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ait ihale dosyalarına, iş bitirme belgelerinin, teminat yazılarının, kimlik bilgilerinin, maliyet belgelerinin ve teknik şartnamelerinin asılları ya da onaylı kopyaları değil, fotokopileri konuldu. Sayıştay, bu işlemin sakıncalı olduğunu söyledi.

HER ALAN İÇİN UZMAN GÖREVLENDİRİLMELİ

Rapora göre, Meclis’de ayrıca bazı ihalelerle ilgili hazırlanan teknik şartnameler ile yaklaşık maliyet hesap cetvelleri, birden fazla alanda uzmanlık gerektirmesine karşın tek kişi tarafından hazırlandı. Bu durumun da sakıncalı olduğunu ifade eden denetçiler, her alan için başka bir uzmanın görevlendirilmesini istedi.

YOLLUK GİTTİ, FATURA GELMEDİ

Raporda, her yıl düzenli olarak başlangıç ödeneğini geride bırakan yolluk giderlerine yönelik tespit de yer aldı. Buna göre, yurtiçi görev yolluğu alan ve görevini tamamlayarak geri dönen bazı çalışanlar, geri dönüşlerinin üzerinden geçen bir aya rağmen paralarını nereye harcadığını gösteren belgeleri kuruma sunmadı. Meclis Başkanlığı, bu çalışanlardan yolluk giderlerinin geri alınmasına dönük çalışma başlatıldığını ifade etti.