Meclis'te tansiyon yükseldi

Meclis'te tansiyon yükseldi

Meclis'te Kılıçdaroğlu'nun konuşması sırasında gerginlik yaşandı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 23 Nisan özel oturumu düzenlendi. Yaşanan tartışmalar üzerine Erdoğan Meclis'i terk etti.

Kılıçdaroğlu'nun “Gazi Meclis'in yetkileri bugün büyük ölçüde elinden alınmıştır, 20 Temmuz darbesini reddediyorum” sözleri üzerine Meclis’te tansiyon yükseldi.

'MECLİS'İN YETKİLERİ ELİNDEN ALINMIŞTIR'

Kılıçdaroğlu, “15 Temmuz gecesi şehit olmuş tüm vatandaş ve emniyet güçlerimizi rahmetle anıyorum. O gece parlamentoda bulunan arkadaşlarımızı da saygıyla selamlıyorum. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Buu söz o hakkın nasıl kullanılacağını da aktarır. 15 Temmuz’da burada olan arkadaşlarımızın bazıları 20 Temmuz OHAL darbesiyle bu haklarını bırakmak zorunda kalmışlardır. Biz tek adam rejiminin mirasçısı olmadık, olmadığımız için de mutluyuz. sizi rahatsız etmesin beyefendi, 20 Temmuz darbesini reddediyorum. Sizler yetkilerinizi başkalarına devredebilirsiniz. Kimse bu Gazi Meclis’in yetkilerini başkasına devredemez. Demokrasilerde seçilmişler millete hesap vermekle yükümlüdürler. Gazi Meclis’in yetkileri bugün büyük ölçüde elinden alınmıştır.

Güçler ayrılığının olmadığı bir ülkede seçimlerin bir anlamı vardır: Sandıktan çıkarım istediğimi yaparım. Biz bunu kabul etmiyoruz. Üzülerek ifade etmeliyim ki, bugün hükümet edenler bırakın millete hesap vermeyi yasamanın asli unsuru olan milletvekillerinin soru önergelerine bile cevap vermemektedirler. Bu, yürütme organının, yasama organını tanımaması demektir. Bu bayram gününde bu gerçekleri bu çarının altına dile getirmek benim borcumdur” dedi.

'ILGAZ TÜNELİ' GERGİNLİĞİ

CHP Milletvekili Özgür Özel'in "Başbakan Binali Yıldırım Tuzla'ya bırakılmış, tanklar geliyor diye evinden alınmış, bilinmeyen bir yere doğru yola çıkmış, Ilgaz Tüneli'ne saklanmış, Jandarma çakarlarının görülmesinden sonra geceyi Ilgaz Tüneli'nde geçirmiştir" sözlerine de gerilime neden oldu.

Başbakan Yıldırım "Şahsımı hedef alarak, darbe gecesi benim tanklar eşliğinde evimden çıkarıldığımı söylüyorlar; 15 Temmuz'da tanklar genel başkanına yol verirken uçaklara alçakları vurun emri verdim" diye sert çıktı. Yıldırım'ın bu sırada sinirden titremesi dikkat çekti.

BULDAN: İRADEMİZİ YOK SAYMAYA KİMSENİN HAKKI YOK

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin sekiz milletvekilinin tutuklu bulunduğunu hatırlatarak konuşmasına başladı. Yakın zamandaki uygulamalarla parlamenter sistemin tamamen tasfiye edildiğini belirten Buldan, demokratik hedeflerin otokratik düzen tarafından rafa kaldırıldığını söyledi. 

Buldan, "Bu ülke, 'Ben yaptım, evladır' anlayışıyla yönetilmeye çalışılmaktadır. Şüpheli bir referandum sonrası yapılan ilk seçime olağanüstü hukuksuz bir ortamda baskın seçimle gidiyoruz" ifadesini kullandı. Buldan, "İrademizi yok saymaya kimsenin hakkı yoktur" diye konuştu. 

Buldan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu coğrafyada Kürtlerin yaşadığı coğrafyalar 1925-1950 arasında OHAL'le yönetildi. 1987'den 2002'ye kadar da OHAL uygulanmıştır. Son 2 yılı da sayarsak 50 yıldan fazla süre bu coğrafya OHAL'le yönetilmiştir."

‘AKP SIRALARINA BAKARSANIZ KÜRT KÖKENLİLERİ GÖRÜRSÜNÜZ’

AKP Grup Başkanvekili ve Amasya Milletvekili Naci Bostancı, Pervin Buldan'ın sözleriyle ilgili "AK Parti grubuna baksanız, Kürt kökenli vekiller olduğunu görürsünüz. Yaşanan Kürt meselesine ilişkin bir mesele değil, yaşanan terörle ilgili yargının verdiği kararlar" diyen Bostancı, "Bunları değerlendirirken ayrı bir etnik çatışma çıkaran dili çok yanlış,  doğrudan genel başkanı olduğunuz partinin söylemiyle uyumsuz görüyorum" ifadesini kullandı. 

‘BİZ KÜRDÜZ KÜRT, KÖKENLİ DEĞİLİZ’

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Bostancı'nın ardından sözü alarak "Biz Kürdüz, Kürt kökenli değiliz. Bizde Ermeniler, Süryaniler, feministler ve Türkler de var. Biz Türkiye partisiyiz" dedi.

Söz sırası HDP'ye geldiğinde CNN Türk, NTV ve Habertürk gibi televizyon kanallarının canlı yayından çıktığını belirten Beştaş,  açıklamalarına "İşte ayrımcılık böyle yapılır. Milletvekillerimizi tutuklayarak HDP'yi bitiremezsiniz. HDP 24 Haziran'a gümbür gümbür geliyor ve biz kazanacağız" diye devam etti. 

‘KÜRT İLLERİ DİYE BİR ŞEY YOK’

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise, Beştaş ve Buldan'ın açıklamalarına tepki gösterdi. Kahraman, "Kürt illeri" diye bir şey olmadığını iddia ederek şunları kaydetti:

"Türk coğrafyasında yalnızca Türkiye Cumhuriyeti hükümeti var. Anayasaya üst düzeyde aykırıdır beyanlarınız. Türk illeri, Kürt illerini beyan edeni dışarı almak lazım. Gelin meramınızın böyle olmadığını söyleyin, yoksa sizi TBMM'den çıkaracağım. Kürt illeri nedir hanımefendi? Türkiye'yi böldürmeyiz"

Meral Danış Beştaş ve İsmail Kahraman arasındaki diyalog şöyle:

- Beştaş: Yok deyince Kürtler de yok mu olacak?

- Kahraman: Böldürmeyiz. Açın mikrofonu.

- Beştaş: Sayın Başkan öncelikle ben geri alacağım hiçbir cümle sarf etmedim. Biz burada konuşurken realiteleri olduğu gibi ifade ediyoruz. Hakikat bizim Türkiye'yi bölmemiz değil, 80 milyonun demokratik bir ülkede yaşamamızdır. Kürt illeri derken Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı iller. Trakya ili gibi .Diyarbakır'ın yüzde 80'i Kürtse buna Kürt ili demenin ne mahsuru var. Kürt olmak gibi, Kürt illeri de bir realitedir.

- Kahraman: Bu açıklamanızla, Kürdistan olarak ifade etmediğinizi, nüfus yoğunluğu olduğunu ifade ettiniz. Kürt illeri diye bir şey yok. Sayın Buldan, sizle mesai yaptık. Türkiye herhangi bir Ermeni katliamı yapmamıştır. Soykırım kabülü gibi bir mesele oldu, o Türkiye'de de gündeme geldi gibi bir şey olabilir. Ölen kişilere saygı duymak başkadır, katliam ya da soykırım gibi bir şey olmamıştır.

ERDOĞAN MECLİS'İ TERK ETTİ

Erdoğan, TBMM'de 23 Nisan oturumunda yaşanan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, " Genel Kurul'da yaşananlar rezalet" şeklinde konuştu. Erdoğan yaşananlar sonrası Meclis'ten ayrıldı.